To Facebook διέγραψε τη σελίδα του συνωμοσιολόγου David Icke - Ο κορυφαίος των fake news για κορωνοϊό

To Facebook διέγραψε τη σελίδα του συνωμοσιολόγου David Icke - Ο κορυφαίος των fake news για κορωνοϊό Facebook Twitter
0

Το Facebook διέγραψε μια σελίδα του David Icke εν μέσω πιέσεων επειδή του δόθηκε πλατφόρμα διασποράς των θεωριών συνωμοσίας με fake news για τον κορωνοϊό που κέρδιζαν συνεχώς κοινό.

Μια σελίδα που ανήκε στον πρώην ποδοσφαιριστή καταργήθηκε επειδή παραβίαζε επανειλημμένα τις πολιτικές του Facebook σχετικά με επιβλαβείς, παραπλανητικές πληροφορίες, ανέφερε η εταιρεία την Παρασκευή.

Ωστόσο, ενώ η διαγραμμένη σελίδα είχε περισσότερους από 770.000 ακόλουθους, ένας άλλος λογαριασμός με περισσότερους από 68.000 ακόλουθους παρέμεινε ενεργός. Ένας λογαριασμός του παρέμεινε επίσης δραστήριος στο Twitter.

Η κίνηση του Facebook ακολούθησε μιας έκκλησης από μια ομάδα κατά του μίσους (CCDH) για social media, για την κατάργηση του Icke από τις πλατφόρμες τους. Το κίνημα διαμαρτυρίας υποστηρίχθηκε από γιατρούς και ραδιοτηλεοπτικούς φορείς. Η κίνηση έρχεται επίσης ενώ αυξήθηκαν οι επιθέσεις βανδαλισμού σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού, οι οποίες προκλήθηκαν λόγω αβάσιμων θεωριών που συνδέουν τον κορωνοϊό με τα δίκτυα 5G.

Μια έκθεση του CCDH ισχυρίζεται ότι οι συνωμοσίες του Icke για την πανδημία έχουν προβληθεί πάνω από 30 εκατομμύρια φορές. Με βάση μια ανάλυση βίντεο με τον Icke να μιλάει για τον κορωνοϊό στο YouTube, το Facebook και το Instagram, η ομάδα τον περιέγραψε ως τον κορυφαίο παραγωγό παραπληροφόρησης στο Covid-19.

Ο Imran Ahmed, διευθύνων σύμβουλος του CCDH, δήλωσε ότι το Facebook πρέπει τώρα να εξετάσει αυτό που περιέγραψε ως ένα τεράστιο δίκτυο σελίδων και ομάδων στις οποίες κοινοποιήθηκε το περιεχόμενο της Icke. «Ενώ οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κάνουν τεράστιες θυσίες για να σταματήσουν αυτήν την πανδημία, οι εταιρείες social media επωφελούνται από τον πολλαπλασιασμό παραπληροφόρησης στις πλατφόρμες τους», είπε. «Η παραπληροφόρηση θέτει σε κίνδυνο όλη μας τη ζωή ενθαρρύνοντας το κοινό να μην συμμορφώνεται με την καθοδήγηση των γιατρών».

Ο τοπικός τηλεοπτικός σταθμός London Live τιμωρήθηκε πρόσφατα επειδή μεταδίδοντας τη συνέντευξη του Icke έθεσε σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Ο Icke, ο οποίος έχει επανειλημμένα προωθήσει τους ισχυρισμούς ότι η πανδημία συνδέεται με το 5G, είχε χρησιμοποιήσει την εκπομπή για να ισχυριστεί χωρίς αποδείξεις ότι η πανδημία είχε προκληθεί για να κρύψει το σχέδιο της παγκόσμιας τάξης για να συντρίψει την οικονομία, να τερματίσει τη χρήση μετρητών και να θέσει τους ανθρώπους υπό επιτήρηση.

TV & Media
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Check4facts: Μια νέα πλατφόρμα fact checking από ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους

Media / Check4facts: Μια νέα πλατφόρμα fact checking από ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους

Σε μια εποχή που τα fake news εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα στη δημόσια σφαίρα, μια νέα πλατφόρμα fact checking, η Check4Facts/Science, που λειτουργεί με τη στήριξη επτά επιστημονικών φορέων, βάζει στο μικροσκόπιο της έρευνας ειδήσεις και δηλώσεις πολιτικών προσώπων, προκειμένου να αποφανθεί για τον βαθμό ακρίβειας ή ανακρίβειας που εμπεριέχουν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Ο κακός χειρουργός» του οποίου οι πρακτικές κόστισαν ζωές γίνεται ντοκιμαντέρ στο Netflix

TV & Media / Πάολο Μακιαρίνι: Ο βίος, η πολιτεία και τα εγκλήματα του «κακού χειρουργού» στο Netflix

Με τις λέξεις «νυστέρια, έρωτες και ψέματα» το Netflix περιγράφει το αντικείμενο της νέας σειράς ντοκιμαντέρ για τον άνθρωπο που σκότωσε ασθενείς του, χωρίς ενοχές και μετά εξαφανίστηκέ - Πού βρίσκεται σήμερα
NEWSROOM
The Crown: Το παρασκήνιο πίσω από την «ανάρμοστη» εμφάνιση της Κέιτ Μίντλετον

TV & Media / The Crown: Το παρασκήνιο πίσω από την «ανάρμοστη» εμφάνιση της Κέιτ Μίντλετον

Λόγω του σχετικού επεισοδίου της τηλεοπτικής σειράς, βλέπουν το φως λεπτομέρειες για το πώς η σημερινή πριγκίπισσα της Ουαλίας σκηνοθέτησε το να έρθει πιο κοντά στον πρίγκιπα Ουίλιαμ
NEWSROOM