Eurovision 2025: Ο «μαφιόζος» του εσθονικού τραγουδιού προκαλεί αντιδράσεις στην Ιταλία

Eurovision 2025: Ο «μαφιόζος» του εσθονικού τραγουδιού που προκαλεί την αντίδραση της Ιταλίας Facebook Twitter
Φωτ.: Instagram / @tommycashworld
0

Ο Tommy Cash εκπροσωπεί την Εσθονία στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision και το όνομά του έχει αρχίσει να γίνεται viral στα διεθνή media.

Οι χιουμοριστικές αναφορές στην ιταλική κουλτούρα και η εναλλαγή σπαστών αγγλικών με την ιταλική, έφεραν το «Espresso Macchiato» του ράπερ με μιας στα κορυφαία τραγούδια του ιταλικού Spotify.

Ωστόσο, οι Ιταλοί δεν εξέλαβαν το τραγούδι, ως χιουμοριστικό και εξέφρασαν την έντονη ενόχλησή τους, φτάνοντας στο σημείο να ζητήσουν τον αποκλεισμό του Cash.

Το τραγούδι περιγράφει έναν χαρακτήρα που λατρεύει τον καφέ, το σπαγγέτι, είναι πλούσιος και… «ιδρώνει σαν μαφιόζος».

Ο πρώτος στίχος ξεκινά ως εξής:

"Ciao bella, I’m Tomaso, addicted to tobacco. Mi like mi coffè very importante."
(«Γεια σου, όμορφη, είμαι ο Τομάσο, εθισμένος στο τσιγάρο. Μου αρέσει ο καφές μου, είναι πολύ σημαντικός.»)

Στη συνέχεια ο Εσθονός τραγουδά:
"Mi money numeroso, I work around the clocko. That’s why I’m sweating like a mafioso."
(«Τα λεφτά μου είναι πολλά, δουλεύω όλο το εικοσιτετράωρο. Γι' αυτό ιδρώνω σαν μαφιόζος»)

Και τέλος:
"Life is like spaghetti, it’s hard until you make it."
(«Η ζωή είναι σαν τα σπαγγέτι, δύσκολη μέχρι να την καταφέρεις.»)

Η αντίδραση από την Ιταλία

Η Codacons, γνωστή ένωση καταναλωτών της Ιταλίας, προσέφυγε στην Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), αμφισβητώντας το κατά πόσο είναι κατάλληλο να συμμετέχει στην Eurovision με ένα τραγούδι που «προσβάλλει μια χώρα» και μια ολόκληρη κοινότητα.

Σε ανακοίνωσή της, η Codacons δήλωσε: «Παρά την ελευθερία καλλιτεχνικής έκφρασης που πρέπει να χαρακτηρίζει διαγωνισμούς όπως η Eurovision, δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε αμφιβολίες για τη συμμετοχή ενός τραγουδιού που είναι προσβλητικό για πλήθος ανθρώπων, σε έναν διαγωνισμό που παρακολουθείται από κοινό σε όλο τον κόσμο»

Η οργάνωση τόνισε, ότι πολλοί πολίτες έχουν εκφράσει αγανάκτηση για τους στίχους του τραγουδιού, που αναπαράγουν στερεότυπα για την Ιταλία και τους Ιταλούς -τα συνηθισμένα κλισέ για τον καφέ και τα σπαγγέτι, αλλά κυρίως τη μαφία και την επιδεικτική πολυτέλεια-, τα οποία προβάλλουν μια εικόνα ενός λαού, συνδέοντάς τον με το οργανωμένο έγκλημα.

Ο Gian Marco Centinaio, γερουσιαστής της ακροδεξιάς Λέγκας, δημιούργησε μια αφίσα του κόμματος με ένα στιγμιότυπο από το βίντεο του τραγουδιού, όπου ο Cash πίνει καφέ από ένα χάρτινο ποτήρι, με τη λεζάντα: «Όποιος προσβάλλει την Ιταλία πρέπει να μείνει εκτός Eurovision» και έγραψε στο Instagram: «Αυτός ο τραγουδιστής θα έπρεπε να έρθει στην Ιταλία για να δει πώς δουλεύουν οι καλοί άνθρωποι, πριν γράψει τόσο ανόητα τραγούδια γεμάτα στερεότυπα».

Με πληροφορίες από Guardian

 
 
 
TV & Media
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τον Πάπα στον MrBeast: η λίστα του TIME για όσους κρατούν σήμερα το βλέμμα του κόσμου

Διεθνή / Από τον Πάπα στον MrBeast: η λίστα του TIME για όσους κρατούν σήμερα το βλέμμα του κόσμου

Η φετινή λίστα του TIME με τα 100 πιο επιδραστικά πρόσωπα βάζει μαζί ηγέτες, σταρ, creators και πρόσωπα της τεχνητής νοημοσύνης. Και δείχνει ότι η επιρροή σήμερα δεν ανήκει σε έναν μόνο κόσμο, αλλά εκεί όπου συναντιούνται η εξουσία, η εικόνα και η δημόσια προσοχή.
THE LIFO TEAM
METAL GEAR SOLID SONY ΤΑΙΝΙΑ

TV & Media / Metal Gear Solid: Η Sony ετοιμάζει ταινία με το βιντεοπαιχνίδι - Ποιοι θα τη σκηνοθετήσουν

«Ως μακροχρόνιοι θαυμαστές του παιχνιδιού, είμαστε ενθουσιασμένοι και νιώθουμε τιμή που θα φέρουμε στη ζωή τους εμβληματικούς χαρακτήρες και τον αξέχαστο κόσμο του Hideo Kojima», δήλωσαν οι δύο σκηνοθέτες
THE LIFO TEAM
Η Αννα Γουίντουρ ξαναπαίρνει το Devil Wears Prada στα χέρια της

Διεθνή / Για σένανε μπορώ τη Vogue να προδώσω: όταν η Άννα Γουίντουρ συνάντησε ξανά τη Μιράντα Πρίστλι

Η Vogue ενώνει στο εξώφυλλο του Μαΐου της Vogue την Άννα Γουίντουρ και τη Μέριλ Στριπ, λίγο πριν από το The Devil Wears Prada 2 και το Met Gala, ξαναφέρνοντας στο προσκήνιο τον μύθο που συνοδεύει την ταινία εδώ και είκοσι χρόνια.
THE LIFO TEAM
WARNER BROS PARAMOUNT SKYDANCE

TV & Media / Η Paramount Skydance εξασφαλίζει $24 δισ. από κεφάλαια της Μέσης Ανατολής για τη συμφωνία με τη Warner Bros

Το υπέρογκο ποσό μειώνει παράλληλα τη συνεισφορά που θα χρειαστεί να καταβάλει ο Λάρι Έλισον, ενώ η συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών αναμένει την έγκριση ρυθμιστικών αρχών και ειδική ψηφοφορία μετόχων
THE LIFO TEAM
Η Jessica Lange γύρισε στο American Horror Story και το Murder House πλανάται ξανά από πάνω της

TV & Media / Η Τζέσικα Λανγκ γύρισε στο American Horror Story και το Murder House πλανάται ξανά από πάνω της

Η θρυλική ηθοποιός επιστρέφει επίσημα στο American Horror Story για τη 13η σεζόν, με την παραγωγή να δημοσιεύει τις πρώτες φωτογραφίες από το γύρισμα και να επιβεβαιώνει ότι τα γυρίσματα έχουν ξεκινήσει.
THE LIFO TEAM
ΑΡΗΣ ΜΟΥΓΚΟΠΕΤΡΟΣ

TV & Media / Άρης Μουγκοπέτρος: «Χρωστάω σε όποιον μιλάει ελληνικά αυτή τη στιγμή»

Ο μουσικός σχεδόν ένα χρόνο μετά το ατύχημα που του στοίχισε δύο δάχτυλα μίλησε στην εκπομπή «Αυτοψία» για τους λόγους που απέσυρε τις κατηγορίες εναντίον του ατόμου που του έδωσε την κροτίδα αλλά και για την οικονομική του κατάσταση
THE LIFO TEAM