Δυναστεία 2017: Αλέξις, πες μου αν με θυμάσαι

Δυναστεία 2017: Αλέξις, πες μου αν με θυμάσαι Facebook Twitter
O Grant Show, ο γνωστός Τζέικ του Melrose Place, στο ρόλο του Μπλέικ και η Nathalie Kelley στο ρόλο της Κρίσταλ.
0

«Δυναστεία, Δυναστεία, Δυναστεία / η αγάπη σου για μένα Δυναστεία / έτσι που έμπλεξες να δω πώς θα ξεμπλέξεις / είσαι ίδια η Κριστάλ και η Αλέξις...». Έτσι πήγαινε ένα τραγουδάκι του Χάρρυ Κλυνν από τα μέσα της δεκαετίας του '80 που σατίριζε την αχαλίνωτη δημοτικότητα και διείσδυση της «εμβληματικής» prime time (βραδινής προβολής) σαπουνόπερας πολυτελείας σε όλα τα κοινωνικά στρώματα της Ελλάδας αλλά και της υπόλοιπης υφηλίου. Ακόμα και ελληνικές ταινίες και βιντεοταινίες που «καυτηρίαζαν» εμμέσως το φαινόμενο είχαν κυκλοφορήσει τότε, όπως Ο Δυναστείας με τον Σωτήρη Μουστάκα - που γύριζε τη μια «τρασιά» μετά την άλλη σα να μην υπήρχε αύριο - και η Γύφτικη Δυναστεία με τον επαγγελματία «Ρομά» της οθόνης Μιχάλη Μόσιο.


Όσοι θυμούνται την «ορίτζιναλ» Δυναστεία, που βάστηξε από το 1981 ως το «βρώμικο» '89 – το σύνολο δηλαδή των ΠΑΣΟΚικών 80's δηλαδή – θυμούνται κυρίως την εκτυφλωτική νεοπλουτίστικη γκλαμουριά, τις βάτες, τις περμανάντ, τις ξεκατινιασμένες μπηχτές, τις κραυγαλέες (και κραγμένες) ίντριγκες και φυσικά τις επικές γατομαχίες με αποκορύφωμα τα απείρου κάλλους αμφίρροπα ντέρμπι μεταξύ Κρίσταλ (Λίντα Έβανς) και Αλέξις (Τζόαν Κόλινς) που πλακωνόντουσαν αγρίως με νύχια και με δόντια, χωρίς κανόνες και μέχρι τελικής πτώσης, σε μπουντουάρ, τραπεζαρίες και πισίνες (οι σκηνές υπάρχουν φυσικά προ πολλού στο youtube, έχοντας μαζέψει μέσα στα χρόνια εκατομμύρια views).

 

Ο γνωστός καβγάς της Κρίσταλ και της Αλέξις στη λίμνη


Κι όμως, ο πρώτος κύκλος της σειράς φιλοδοξούσε τότε να αποτελέσει μια εναλλακτικού τύπου βραδινή σαπουνόπερα με έμφαση στις βαθύτερες επιπλοκές του μεγάλου πλούτου στις συναισθηματικές και οικογενειακές σχέσεις των μελών μιας επιχειρηματικής δυναστείας του πετρελαίου και των ενεργειακών πόρων. Οι δείκτες τηλεθέασης όμως δεν ήταν οι αναμενόμενοι. Το κοινό έβρισκε πολύ πιο ενδιαφέροντα τα ρούχα, τα κοσμήματα και τις ραδιουργίες «κάτω από τη ζώνη» από τους μηχανισμούς του μεγάλου κεφαλαίου κι έτσι οι δημιουργοί αποφάσισαν «πουτάνα όλα κι ό,τι γίνει» (μέχρι και απαγωγές από Μολδαβούς αυτονομιστές αλλά και από εξωγήινους περιλάμβανε η παρανοϊκή πλοκή) επιστρατεύοντας στο πρώτο επεισόδιο (τίτλος: «Enter Alexis») του δεύτερου κύκλου, αυτό που θα αποδεικνυόταν το μεγάλο χαρτί της σειράς: την Τζόαν Κόλινς στο ρόλο της Αλέξις, ένα δυναμό ίντριγκας, camp υπεροψίας, κυνισμού και σεξουαλικότητας.

Στο – αναπόφευκτο – «reboot» που ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες (έχει προβληθεί μόνο ο πιλότος) με την υπογραφή των παραγωγών της σειράς Gossip Girl συναντάμε τον ίδιο περίπου θίασο χαρακτήρων με κάποιες κρίσιμες «φυλετικές» μετατροπές. Η Κρίσταλ δεν είναι πια η ξανθιά πρώην γραμματέας και νυν trophy wife του Μπλέικ Κάριγκτον, αλλά η καστανή και Λατίνα πρώην γραμματέας και νυν trophy wife του Μπλέικ Κάριγκτον (τον οποίο υποδύεται ένας από τους τύπους που έπαιζαν στο επίσης αλήστου μνήμης Melrose Place). Ο σωφέρ/σταβλίτης και εραστής της κόρης του Μπλέικ και της Αλέξις (η οποία είναι άφαντη στο πρώτο επεισόδιο αλλά γίνεται αναφορά στο όνομά της), της Φάλον, είναι Αφρο-Αμερικανός, όπως και ο Τζεφ, ο γόνος της ανταγωνιστικής δυναστείας των Κόλμπι. Ο Στίβεν, ο αγαπημένος αδελφός της Φάλον, είναι εξαρχής ξεκάθαρα γκέι (ο «παλιός» Στίβεν βολόδερνε από τη μία σεξουαλική ταυτότητα στην άλλη και συνήθως οι μυστικοί γκόμενοι του κατέληγαν νεκροί) και επίσης υποστηρικτής της «ανανεώσιμης ενέργειας» που έρχεται σε σύγκρουση με τον «χειριστικό» πατέρα του, ενώ ο γκόμενός του είναι ανιψιός της Κρίσταλ.

Δυναστεία 2017: Αλέξις, πες μου αν με θυμάσαι Facebook Twitter
Η σκηνή όπου η Φάλον δαγκώνει επιδεικτικά το κεφάλι της νύφης από την κορυφή της τούρτας του επικείμενου γάμου του πατέρα της με την Κρίσταλ.


Η νέα εκδοχή της Δυναστείας ξεκινά όσο φιλόδοξα είχε επιχειρήσει και η παλιά, με ένα αφηγηματικό μοντάζ (το αφηγείται η Φάλον) σχετικά με το ρόλο επιφανών δυναστειών της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας, όπου εικονίζονται μεταξύ άλλων και οι Τραμπ. Γρήγορα όμως και όχι ακριβώς διακριτικά, μπαίνει στο τριπ της υστερικής αντιπαράθεσης και της glossy κατινιάς. Στίβεν: «Όταν γίνει η επανάσταση, θα είσαι η πρώτη που θα της πάρουν το κεφάλι». Φάλον: «Να με ειδοποιήσεις να έχω πάει κομμωτήριο». Με το καλημέρα επίσης, προς το τέλος του πρώτου επεισοδίου, έχουμε και την πρώτη άγρια γατομαχία μεταξύ Κρίσταλ και Φάλον, η οποία, πριν ξεκινήσει το μαλλιοτράβηγμα, δαγκώνει επιδεικτικά το κεφάλι της νύφης από την κορυφή της τούρτας του επικείμενου γάμου του πατέρα της με την Κρίσταλ. Στον πιλότο, υπάρχουν επίσης και τρεις καραμπινάτες αναφορές στον Bowie: ακούγονται τα Rebel Rebel και Modern Love, ενώ η Κρίσταλ δηλώνει στον ξινό και δολοπλόκο μπάτλερ του Μπλέικ ότι στη δεξίωση του γάμου τους προτιμά να παίζει σε λούπα «Bowie στο Spotify» παρά η πολυμελής ορχήστρα που εκείνος έχει προσλάβει.


Το πρόβλημα με τη νέα Δυναστεία είναι ότι μοιάζει πολύ χλιαρή για να ασχοληθεί κανείς μαζί της ως «ένοχη απόλαυση». Θα έπρεπε ιδανικά να είναι πολύ πιο «trashy», «bitchy» και «meta». Εναλλακτικά, θα είχε ενδιαφέρον ίσως να ήταν αυστηρά μελό, υποδόρια και βαρύγδουπη, κάτι σαν Κραυγές και Ψίθυροι του Μπέργκμαν στο σύγχρονο Κολοράντο της ασυμμάζευτης πλουτοκρατίας.

 
TV & Media
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γωγώ Μαστροκώστα και η Ελλάδα που έμαθε να κοιτάζει πρώτα το σώμα

TV & Media / Η Γωγώ Μαστροκώστα και η Ελλάδα που έμαθε να κοιτάζει πρώτα το σώμα

Ο θάνατος της Γωγώς Μαστροκώστα κουβαλά κάτι μεγαλύτερο από μια προσωπική διαδρομή: μια ολόκληρη ελληνική εποχή που έμαθε τις γυναίκες των μίντια να λειτουργούν πρώτα ως εικόνες, σώματα και φαντασιώσεις, ακόμη κι όταν προσποιούνταν ότι τις έβλεπε ως ανθρώπους.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο Τομ Χανκς δεν μπορεί να αφήσει πίσω του τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Πολιτισμός / Ο Τομ Χανκς δεν μπορεί να αφήσει πίσω του τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Με αφορμή τη νέα σειρά World War II With Tom Hanks, ο ηθοποιός και παραγωγός εξηγεί γιατί επιστρέφει ξανά και ξανά στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο: όχι από νοσταλγία, αλλά επειδή βλέπει στα διλήμματά του κάτι τρομακτικά σημερινό.
THE LIFO TEAM
Ο Στίβεν Κόλμπερτ ξαναβγήκε στο πιο απρόσμενο τηλεοπτικό σταθμό της Αμερικής, 23 ώρες μετά το τέλος του Late Show μαζί με τον Eminem

TV & Media / Ο Στίβεν Κόλμπερτ ξαναβγήκε στο πιο απρόσμενο τηλεοπτικό σταθμό της Αμερικής, 23 ώρες μετά το τέλος του Late Show μαζί με τον Eminem

Μία μέρα μετά το τέλος του Late Show, ο Στίβεν Κόλμπερτ έκανε την πιο απρόσμενη τηλεοπτική επιστροφή: σε ένα τοπικό κανάλι στο Μίσιγκαν, με Eminem, Jack White και Jeff Daniels, και ένα φινάλε όπου το σκηνικό έγινε στάχτη.
THE LIFO TEAM
Ο Stephen Colbert έσβησε τα φώτα του Late Show με τον Paul McCartney

TV & Media / Ο Στίβεν Κόλμπερτ έριξε αυλαία στο Late Show με τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ

Το ιστορικό late-night franchise του CBS αποχαιρέτησε το κοινό του ύστερα από 33 χρόνια, με ένα φινάλε γεμάτο Πολ ΜακΚάρτνεϊ, Έλβις Κοστέλο, Τζον Μπατίστ, διάσημα cameos, μια μάυρη τρύπα που κατάπιε το Ed Sullivan Theater και σχεδόν καμία ευθεία αναφορά στον Ντόναλντ Τραμπ.
THE LIFO TEAM
Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, η Όμπρεϊ Πλάζα και ο Μπεν Στίλερ αποχαιρέτησαν τον Στίβεν Κόλμπερτ λίγο πριν το τέλος του Late Show

TV & Media / Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, η Όμπρεϊ Πλάζα και ο Μπεν Στίλερ αποχαιρέτησαν τον Στίβεν Κόλμπερτ λίγο πριν το τέλος του Late Show

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, η Όμπρεϊ Πλάζα, ο Μπεν Στίλερ, η Μάρθα Στιούαρτ και άλλοι διάσημοι φίλοι του The Late Show εμφανίστηκαν στο προτελευταίο επεισόδιο της εκπομπής, όπου ο Στίβεν Κόλμπερτ απάντησε επιτέλους στις ερωτήσεις που έκανε τόσα χρόνια στους καλεσμένους του.
THE LIFO TEAM