Η εταιρία KFC ζήτησε συγγνώμη για μια διαφήμιση στην Αυστραλία που δείχνει δύο νεαρά αγόρια να κοιτάζουν με το στόμα ανοιχτό το στήθος μιας γυναίκας.

 

Η συγγνώμη εκδόθηκε μετά την καταγγελία από την Collective Shout, μια αυστραλιανή ομάδα που εκστρατεύει εναντίον της στερεοτυπικής και σεξιστικής παρουσίασης των γυναικών, χαρακτηρίζοντας τη διαφήμιση «μια παλινδρόμηση σε κουρασμένα και αρχαϊκά στερεότυπα, όπου οι νέες γυναίκες είναι αντικείμενο ανδρικής ευχαρίστησης».

 

Η διαφήμιση διάρκειας 15 δευτερολέπτων δείχνει μια νεαρή γυναίκα να καθρεφτίζεται στα γυαλιστερά παράθυρα ενός παρκαρισμένου αυτοκινήτου, χωρίς να συνειδητοποιεί ότι κάποιος είναι μέσα στο όχημα. Καθώς προσαρμόζει το ντεκολτέ της, το παράθυρο χαμηλώνει για να αποκαλύψει αγόρια που κοιτάζουν με το στόμα ανοιχτό ενώ μια ηλικιωμένη γυναίκα δείχνει απογοητευμένη από το κάθισμα του οδηγού.

 

Η διαφήμιση προβάλλεται στην τηλεόραση και έχει επίσης μοιραστεί στο κανάλι YouTube της αλυσίδας fast food. Σε σύντομη δήλωση που εκδόθηκε την Τρίτη, η KFC δήλωσε: «Ζητούμε συγγνώμη αν κάποιος προσβλήθηκε. Η πρόθεσή μας δεν ήταν να αποτυπώσουμε με στερεοτυπικό τρόπο γυναίκες και νεαρά αγόρια».

 

Η εκπρόσωπος της Collective Shout Melinda Liszewski είπε ότι «διαφημίσεις σαν αυτή ενισχύουν την ψευδή ιδέα ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι άλλο από τα αγόρια κάνοντας παράλληλα λόγο για «σεξιστικές ιδέες που συμβάλλουν στην επιβλαβή συμπεριφορά έναντι των γυναικών και των κοριτσιών». «Η έρευνα δείχνει πως τέτοια πρότυπα συμβάλλουν στη μείωση της γυναικείας αντίληψης, με αποτέλεσμα την κακομεταχείριση τους», πρόσθεσε ζητώντας να αποσυρθεί η διαφήμιση.

 

Το KFC δεν έχει επιβεβαιώσει αν θα σταματήσει να χρησιμοποιεί τη διαφήμιση η οποία προβάλλεται κανονικά στο διαδίκτυο.