Η Ολλανδία με τον Duncan Laurence και το τραγούδι «Arcade» κέρδισε τον 64ο διαγωνισμό της Eurovision, αλλά η διοργάνωση σήμερα ετοιμάζεται να απαντήσει στις δυο πολιτικές παρεμβάσεις υπέρ της Παλαιστίνης που έγιναν από την Μadonna και το συγκρότημα Hatari από την Ισλανδία.
Οι εφημερίδες Ηaaretz και Times of Israel μεταδίδουν πως οι διοργανωτές του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision στο Ισραήλ ενδέχεται να τιμωρήσουν την ισλανδική μπάντα Hatari, καθώς προς το τέλος της ζωντανής μετάδοσης, μέλη της σήκωσαν πανό και σημαίες της Παλαιστίνης, παραβιάζοντας την απαγόρευση του διαγωνισμού για την προώθηση πολιτικών θέσεων.
Το εκτελεστικό συμβούλιο του διαγωνισμού θα συζητήσει «τις συνέπειες αυτής της δράσης», αναφέρει μια δήλωση. Ένα μέλος των Hatari δημοσίευσε ένα βίντεο στο Instagram όπου έδειχνε έναν οργισμένο υπάλληλο της διοργάνωσης να ζητά από το συγκρότημα να παραδώσει τα πανό, με την παλαιστινιακή σημαία και τη λέξη Παλαιστίνη.
Iceland’s #Hatari member posted on Instagram how security @ #EurovisionTelAviv confiscated their #Palestine flags??pic.twitter.com/IyCBChyvDC
— Noa Landau נעה לנדאו (@noa_landau) May 18, 2019
Σύμφωνα με τους κανόνες της Eurovision, δεν επιτρέπεται η προβολή μηνυμάτων που προωθούν οποιονδήποτε οργανισμό, θεσμό, πολιτική αιτία ή άλλη, εταιρεία, εμπορικό σήμα, προϊόντα ή υπηρεσίες και η παραβίαση του κανόνα μπορεί να οδηγήσει σε αποκλεισμό.
Οι Hatari είχαν προηγουμένως δηλώσει ότι η «πολιτική πραγματικότητα του Ισραήλ είναι αντικρουόμενη και παράλογη». Το συγκρότημα, του οποίου το τραγούδι "Hate Will Prevail" επιλέχθηκε για να εκπροσωπήσει την Ισλανδία ήταν πολιτικά ξεκάθαρο για τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό πριν φτάσει στο Ισραήλ. Αρχικά δήλωσε ότι η Ισλανδία δεν θα έπρεπε να εμφανιστεί στον διαγωνισμό στο Ισραήλ, αλλά ότι από τη στιγμή που αποφασίστηκε να συμμετάσχει, η μπάντα θα πήγαινε με δηλωμένη πρόθεση να διαμαρτυρηθεί για την ισραηλινή πολιτική.
Η στιγμή που οι Hatari σηκώνουν τις σημαίες της Παλαιστίνης:
Μετά την παρουσίαση των πανό, ο φορέας για την Παλαιστινιακή Καµπάνια για το Ακαδηµαϊκό και Πολιτιστικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ δημοσίευσε ένα tweet με εικόνα του περιστατικού και «αδειάζει» τους Hatari, αλλά και τη Μαντόνα. «Η παλαιστινιακή κοινωνία των πολιτών απορρίπτει συντριπτικά χειρονομίες αλληλεγγύης από διεθνείς καλλιτέχνες που διασχίζουν την ειρηνική γραμμή μας». Αναφέρονται επίσης σε δήλωση της καμπάνιας που κάλεσε τους Hatari να αποχωρήσουν από το διαγωνισμό και αναφέρει πως όσοι δεν το έκαναν δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τη βλάβη που επιφέρουν στον αγώνα μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με κάποια δράση ή κίνηση υπέρ της Παλαιστίνης.
Οι σημαίες της Παλαιστίνης στο σόου της Madonna:
Tην ίδια ώρα μεγάλη είναι η ενόχληση για τη Μadonnaκαθώς δύο από τους χορευτές της εμφανίστηκαν στη σκηνή έχοντας στις πλάτες τους σημαίες του Ισραήλ και της Παλαιστίνης ενώ στο τέλος του σόου οι χορευτές περπάτησαν αγκαλιασμένοι. Ενδεικτικό είναι πως έχουν περάσει ώρες από το σόου της Μadonna και ακόμη δεν έχει δημοσιευτεί το βίντεο της εμφάνισής της στο επίσημο κανάλι της Eurovision στο YouTube. H EBU αντέδρασε άμεσα χθες με δήλωση για την κίνηση της Μadonna. «Η Εurovision δεν είναι εκδήλωση πολιτικού περιεχόμενου και η Μαντόνα το γνώριζε αυτό», τονίζει η ανακοίνωση δείχνοντας τη δυσαρέσκεια τη διοργάνωσης.
Η Madonna με τη σειρά της απάντησε δημοσιεύοντας βίντεο με το απόσπασμα που δείχνει τους χορευτές. Η τραγουδίστρια γράφει πως είναι χαρούμενη επειδή έστειλε μήνυμα για ειρήνη και συμφιλίωση.
Επιπλέον μέσω του εκπροσώπου της τόνισε ότι: «Το κάλεσμα για Ειρήνη ΔΕΝ είναι πολιτική»
*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δυο τεράστιες αλήθειες για τη Μαντόνα και τους Hatari
Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr
Από τη στιγμή που η EBU δέχεται σαν μέλη της κράτη που κατέχουν εδάφη άλλων κρατών και τα δίνει δικαίωμα συμμετοχής σε εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου με τεράστια διεθνή εμβέλεια, παίζει πολιτικό ρόλο νομιμοποίησης αυτής της δράσης τους.
Οι καλλιτέχνες άσχετα από τις όποιες πεποιθήσεις τους ή ακόμη και την καταγωγή τους, διαγωνίζονται υπό τη σημαία των κρατών που εκπροσωπούν.
Το Ισραήλ καλλιεργεί εξαιρετικά φροντισμένη «πρόσοψη» σε ζητήματα που εστιάζονται στην πολιτιστική του εγγύτητα με τη Δύση και τις πολιτιστικές του διαφορές με τους Άραβες γείτονές του.
Όμως, η Ισραηλινή Βουλή πολύ πρόσφατα νομοθέτησε καθορίζοντας το Ισραήλ σαν αποκλειστικά Εβραϊκή κρατική οντότητα που αποτελεί ουσιαστικό βήμα για κάθε θεοκρατικό καθεστώς.
Τραβηγμένο μεν αλλά αναλογιστείτε πώς θα αντιδρούσατε αν κάποια χρονιά οι ισραηλινές κομματικές ισορροπίες έστελναν στην Eurovision κάτι που να φέρνει στους …ψαλμούς του Δαυίδ.
Ας μην ξεχνάμε πως οι Παλαιστίνιοι της Γάζας αντιμετωπίζουν πελώρια προβλήματα στις μετακινήσεις τους εντός του κράτους, κάτι που έχει μετατρέψει ουσιαστικά τη Γάζα στην μεγαλύτερη κρατική φυλακή παγκοσμίως.
Το ενοχλητικό για μένα είναι η κατινια που βλέπουμε καθημερινά... Κάνουν την ανοησία γνωρίζοντας κανόνες και συνέπειες και για να το παίξουν ακτιβιστές περιμένουν με την camera έτοιμη να καταγράψουν τις αντιδράσεις από ανθρώπους που κάνουν τη δουλειά τους... Γελοιοτητες!
Μα όλη η διοργάνωση είναι θέμα πολιτικής και καλής/κακής γειτονιάς. Δεν έχει καμία σχέση με μουσική.
Το Ισραήλ δεν θα έπρεπε να είναι καν μέλος της διοργάνωσης και ήλπιζα να υπήρχε μεγαλύτερο μποϊκοτάζ.
Τώρα την Μαντόνα δεν την νοιάζει τίποτα. Έχει περάσει και κάνει τόσα, τα έχει βάλει με την Καθολική Εκκλησία, στη Eurovision θα φοβόταν; Η Ισλανδία κρίμα το κράξιμο που τρώει. Κράξιμο εν τω μεταξύ ΚΑΙ από την Παλαιστίνη! Μπαχαλοκατάσταση.
ΥΓ: Η Γερμανία έγραψε (αρνητική) ιστορία που θα μείνει. Και οι επιτροπές την κράτησαν στο πάτο αλλά και το κοινό διεθνώς της έδωσαν ΜΗΔΕΝ βαθμούς! Οι Γερμανοί εκφωνητές είχαν μείνει εκπληκτοι και νόμιζαν μην ήταν κάνα λάθος. Αντιλαμβάνεστε πως σε 41 κράτη δεν βρέθηκε ούτε μία μικρή πόλη να τους ψηφίσει ώστε να πάρει έναν πόντο έστω; Και δεν έφταιγε το τραγούδι αλλά η χώρα που εκπροσωπούσαν τα δύο κορίτσια. Είναι να τους λυπάσαι και λίγο. Το ξέρουν πάντως ότι δεν τους θέλουν καθώς σε γερμανικά άρθρα προ του Τελικού λέγανε πως δεν μπορούν από πουθενά να αναμένουν σίγουρο πόντο όπως άλλα κράτη πχ Ελλάδα Κύπρος καθώς ούτε οι άμεσοι γείτονες τους δεν τους στηρίζουν διαχρονικά.