Η γρίπη τελικά μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από ό,τι πιστεύαμε αλλά το φτάρνισμα είναι σχεδόν αθώο

Η γρίπη τελικά μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από ό,τι πιστεύαμε αλλά το φτάρνισμα είναι σχεδόν αθώο Facebook Twitter
0

Η μετάδοση της γρίπης είναι ευκολότερη από ό,τι θεωρείτο έως τώρα, καθώς, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, ο ιός της γρίπης μπορεί να εξαπλωθεί απλώς με την αναπνοή, χωρίς βήχα ή φτάρνισμα που εκτοξεύουν μολυσμένα σωματίδια του αρρώστου.

Οι άνθρωποι συνήθως πιστεύουν ότι θα κολλήσουν γρίπη μόνο αν εκτεθούν στα σταγονίδια κάποιου ασθενούς ή αν πιάσουν κάποια μολυσμένη με τον ιό επιφάνεια.

Όμως η νέα μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ των ΗΠΑ, δείχνει ότι η εξάπλωση του ιού μπορεί να γίνει μέσω του αέρα ακόμη και με την απλή αναπνοή.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Μέριλαντ, Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, Σαν Χοσέ και Μισούρι, με επικεφαλής τον καθηγητή περιβαλλοντικής υγείας Ντόναλντ Μίλτον του πρώτου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), μελέτησαν 142 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ανθρώπων με γρίπη.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τη μολυσματικότητα των ατόμων αυτών σε διάφορες φάσεις (απλή αναπνοή, ομιλία, βήχας, φτάρνισμα) κατά τις τρεις πρώτες μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Η ανάλυση των δειγμάτων αποκάλυψε ότι ένας σημαντικός αριθμός ασθενών με γρίπη αποβάλλουν απλώς με την αναπνοή τους στον αέρα μικροσκοπικά μολυσμένα σωματίδια, που μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους ανθρώπους.

Σχεδόν στις μισές περιπτώσεις (48%) ο ιός ήταν παρών στα δείγματα των αερολυμάτων των ασθενών που δεν είχαν βήξει.

Από την άλλη, δεν παρατηρήθηκε αναλογικά μεγαλύτερη παρουσία του ιού στα αερολύματα από τα φταρνίσματα. Αυτό, κατά τους ερευνητές, σημαίνει ότι, παρά τη διαδεδομένη ευρέως αντίληψη, το φτάρνισμα δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στη μετάδοση της γρίπης.

«Βρήκαμε ότι οι άνθρωποι με γρίπη μολύνουν τον αέρα γύρω τους με τον ιό απλώς με το να αναπνέουν, χωρίς καν να βήχουν ή να φταρνίζονται. Οι άρρωστοι δημιουργούν μολυσματικά αερολύματα, δηλαδή μικροσκοπικά σταγονίδια που μένουν αιωρούμενα στον αέρα για πολλή ώρα, ακόμη κι όταν δεν βήχουν, ιδίως τις πρώτες μέρες της ασθένειάς τους. Έτσι, όταν κάποιος αρρωσταίνει με γρίπη, πρέπει να μείνει στο σπίτι του και να μην πηγαίνει στη δουλειά του, όπου θα μολύνει και άλλους» δήλωσε ο Μίλτον.

«Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η διατήρηση καθαρών των επιφανειών, το συχνό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή των ανθρώπων που βήχουν, δεν παρέχουν πλήρη προστασία από το να κολλήσει κανείς τη γρίπη. Η παραμονή στο σπίτι και η αποφυγή των δημόσιων χώρων μπορούν να "κάνουν τη διαφορά" για τη συγκράτηση της εξάπλωσης του ιού της γρίπης» πρoσέθεσε η ερευνήτρια Σέριλ Έρμαν του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σαν Χοσέ.

Το συμπέρασμα είναι ότι όταν κανείς αρχίζει να νιώθει άρρωστος από γρίπη, καλό θα είναι να μένει στο σπίτι του για να μη μολύνει και άλλους. Επίσης, το αντιγριπικό εμβόλιο, αν και δεν είναι τέλειο, μειώνει την πιθανότητα να αρρωστήσει κάποιος σοβαρά.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 19.1.2018

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Paleo: Πώς ο Γιάννης Καϋμενάκης κατάφερε να δημιουργήσει ένα πετυχημένο wine bar εκτός πιάτσας, αποφεύγοντας το gentrification

Radio Lifo / Paleo: Πώς ένα wine bar στη μέση του πουθενά έκανε επιτυχία

Μακριά από το hip κέντρο, σε έναν δρόμο με εργοστάσια, συνεργεία και παλιά κτίρια, στην περιοχή Ρετσίνα κοντά στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται το wine bar Paleo. Δεν είναι χθεσινό μαγαζί, φέτος κλείνει τα 8 χρόνια λειτουργίας. H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον δημιουργό του Γιάννη Καϋμενάκη για το πώς κατάφερε να συνυπάρξει με μια ιστορική γειτονιά του Πειραιά που εξακολουθεί να ζει στους ρυθμούς της.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Το ice hockey στην Αθήνα είναι στην κυριολεξία το πιο κουλ πράγμα που είδαμε τελευταία

Living / Kύπλωπες και Τιτάνες παίζουν ice hockey στο Αιγάλεω

Μια καλά οργανωμένη ερασιτεχνική λίγκα κάνει γρήγορες τρίπλες, πέφτει με δύναμη στον πάγο, σηκώνεται και συνεχίζει. Κάποιοι έχουν βρει έναν διαφορετικό τρόπο να χαλαρώνουν μετά τη δουλειά και ο αγώνας που παρακολουθήσαμε είναι από τα πιο κουλ πράγματα που είδαμε τελευταία.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ζώδια για την εβδομάδα 29/02 - 06/03/2024

Living / Οι αστρολογικές προβλέψεις της εβδομάδας (29/02 - 06/03/2024)

Ένα ταξίδι που προκύπτει σάς δίνει την ευκαιρία να συνδυάσετε την εργασία με την ψυχαγωγία, να κάνετε καινούργιες γνωριμίες με άτομα που έχετε κοινά ενδιαφέρονται και, κυρίως, να ερωτευτείτε.
ΜΑΡΙΒΙΚΥ ΚΑΛΛΕΡΓΗ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Hyper Hypo: Πώς ένα αθηναϊκό βιβλιοπωλείο κατάφερε να έχει πελάτες από όλο τον κόσμο

Radio Lifo / Hyper Hypo: Πώς ένα αθηναϊκό βιβλιοπωλείο κατάφερε να έχει πελάτες από όλο τον κόσμο

O στυλίστας Ανδρέας Κόκκινος και ο γραφίστας Στάθης Μητρόπουλος εξηγούν στη Μερόπη Κοκκίνη πώς έστησαν το βιβλιοπωλείο τους και τι έκαναν όταν ξαφνικά μια μέρα εμφανίστηκε εκεί η Τίλντα Σουίντον.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Εκεί που είναι η φάση τώρα στην Αθήνα

Living / Εκεί που είναι η φάση τώρα στην Αθήνα

Μετά την πανδημία η Αθήνα έχει εξελιχθεί σε μια πόλη όπου καθημερινά συμβαίνει κάτι καινούργιο. Η ομάδα της LiFO διαλέγει 100 μπαρ, εστιατόρια, πάρτι, χώρους τέχνης και όλα τα σημεία της πόλης που είναι πάντα γεμάτα με κόσμο, και πάντα κάτι παίζει.
THE LIFO TEAM