Νύφες με το ζόρι: μια αμερικανική τραγωδία σε εξέλιξη

1

Δεν υπήρχε κανένα πιστόλι στον κρόταφό της, ούτε χρειάστηκε ποτέ κάποιος να την αναγκάσει να κάνει κάτι. Η Nina Van Harn είναι μία από τις περίπου 3.000 γυναίκες που κάθε χρόνο παντρεύονται με το ζόρι, αλλά χωρίς να μπορούν να διανοηθούν ότι αυτό που κάνουν δεν είναι σωστό.

Στην περίπτωσή της ήταν τυχερή, αφού ήταν ενήλικη και μπορούσε να έχει μία κάπως πιο σφαιρική αντίληψη των πραγμάτων. 

Άλλες δεν έχουν την ίδια τύχη. Σύμφωνα με σχετική έρευνα και δεκάδες ρεπορτάζ, ειδικά στις αγροτικές περιοχές και κυρίως μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ τα κορίτσια των οικογενειών από αυτές τις περιοχές υφίστανται έναν συστηματικό ψυχολογικό εκβιασμό και χειραγωγούνται, ώστε να παντρευτούν γρήγορα, αυτόν που θα επιλέξουν οι γονείς, φυσικά. 

Όπως εξηγεί η Cristina Bicchieri, καθηγήτρια από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια που παρακολουθεί το φαινόμενο, τόσο τα κορίτσια όσο και τα αγόρια που προέρχονται από τέτοιες συντηρητικές, κλειστές, μικρές κοινωνίες, αργούν να αντιληφθούν τι πραγματικά συμβαίνει στις ζωές τους, αφού για εκείνα το πιο τρομακτικό είναι να μείνουν μόνα, να βρεθούν εκτός "κοινότητας", να επαναστατήσουν. 

Για τη Van Harn ο γάμος με έναν άνθρωπο που είχαν επιλέξει οι γονείς της μπορεί να μην είχε στοιχεία σωματικής κακοποίησης, όμως, έμοιαζε με 10ετή κάθειρξη.

«Από την προετοιμασία ενός γεύματος, μέχρι το να δεχθούμε επισκέψεις από συγγενείς, μέχρι το να κάνουμε έρωτα ήταν κάτι που δεν ήθελα. Δεν είχα επιλέξει εγώ. Όλος αυτός ο συναισθηματικός εκβιασμός από την πλευρά εκείνου, από τους γονείς και απ' όλο τον κοινωνικό μας περίγυρο έφτασε να θυμίζει κανονική φυλακή. Το ότι κάνεις αυτό που σου λένε, δεν σημαίνει ότι συναινείς. Σημαίνει ότι θες να επιβιώσεις για ακόμη μια μέρα», λέει η νεαρή γυναίκα, προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί τόσα κορίτσια πέφτουν σ' αυτή την παγίδα, χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν, κάτι που φυσικά φαίνεται απολύτως παράλογο στις μέρες μας. 

Η Bicchieri σχολιάζοντας τους νόμους αρκετών αμερικανικών πολιτειών επισημαίνει ότι αυτού του είδους ο εξαναγκασμός σε γάμο, συχνά καλύπτει άλλου είδους εγκλήματα, ειδικά εναντίον ανηλίκων, όπως για παράδειγμα, ο βιασμός.

Απλώς η περίπτωση της Van Harn, η οποία κινήθηκε νομικά εναντίον της πολιτείας του Μίσιγκαν (η καταγγελία αφορά το σύνολο των θεσμικών αρχών που επικύρωσαν έναν μη συναινετικό γάμο) αποκαλύπτει το βάθος αυτής της παθογένειας της αμερικανικής κουλτούρας. 

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM
Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Ο πρόεδρος Μάρκος «απορρίπτει κατηγορηματικά την περιγραφή των Φιλιππινών ως κέντρου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους», μετά τη σύνδεση της χώρας με την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
THE LIFO TEAM
Ρόμαν Αμπράμοβιτς: 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea θα μεταφερθούν σε ταμείο για την Ουκρανία

Διεθνή / Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφέρει 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea σε ταμείο για την Ουκρανία

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα του Ρώσου ολιγάρχη
THE LIFO TEAM
Νότια Αφρική DJ Δολοφονία

Διεθνή / Δολοφονήθηκε γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός και DJ στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ

Yλικό από κάμερες ασφαλείας φέρεται να καταγράφει έναν άνδρα με ράστα, ντυμένο με στολή που έμοιαζε με στολή εταιρείας ασφαλείας, να πυροβολεί το θύμα πριν τραπεί σε φυγή
THE LIFO TEAM
Λούβρο: Κλειστό και σήμερα το μουσείο - Παρατείνεται η απεργία των εργαζομένων

Διεθνή / Λούβρο: Κλειστό «εν μέρει» το μουσείο παρά την παράταση της απεργίας των εργαζομένων

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάνουν λόγο για μια ολοένα και μεγαλύτερη λίστα προβλημάτων, που περιλαμβάνει χρόνια υποστελέχωση, φθορές στις υποδομές, επιδείνωση των συνθηκών εργασίας
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Οπως ειχε πει και ο Ζωρζ Πιλαλι πως γινεται να ειμαστε 20 χρονια πισω απο την Αμερικη απ τη στιγμη ποτ η Αμερικη δεν ειναι 20 χρονια μπροστα απο εμας;