Εντατικούς ρυθμούς λαμβάνει η έρευνα για την υπόθεση της Novartis, με αιχμή του δόρατος το διερευνώμενο αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Οι εισαγγελείς διαφθοράς εξετάζουν προς το παρόν το ενδεχόμενο διάπραξης της συγκεκριμένης κατηγορίας για το σύνολο των εμπλεκομένων προσώπων, πολιτικών και μη.

 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δικαστικές πηγές τονίζουν ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει δικαιοδοσία να ερευνήσει κάθε πιθανή ένδειξη εμπλοκής πολιτικού προσώπου σε ενδεχόμενη διάπραξη του κακουργήματος της νομιμοποίησης παράνομων χρημάτων στην εξεταζόμενη υπόθεση. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη προκύπτουν σοβαρά στοιχεία που «δένουν» μαρτυρικές καταθέσεις με άλλο υλικό που έχει συλλεχθεί.

 

Εισαγγελικές πηγές, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνουν ότι μελετώνται εξονυχιστικά υπουργικές αποφάσεις με αναφερόμενες χρηματικές καταβολές και αναφορές σε κατασχεθέν υλικό, όπως ημερολόγια και άλλα. Η διασταύρωση αυτή είναι, όπως λέγεται σε δικαστικούς κύκλους, κρίσιμη καθώς οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων δεν θα ήταν επαρκές αποδεικτικό μέσο «αν δεν συμπίπτουν ισχυρισμοί με γεγονότα». Δικαστικές πηγές προσθέτουν πως σε ό,τι αφορά την δωροδοκία, υπάρχει «χρονική σύνδεση των καταθέσεων με συγκεκριμένες κανονιστικές πράξεις».

 

Πάντως σε αυτή τη φάση της εισαγγελικής έρευνας, φαίνεται πως στο πιο ώριμο στάδιο βρίσκεται το σκέλος που αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας, μεταξύ αυτών και κρατικών υπαλλήλων και προσώπων που βρίσκονταν στο περιβάλλον υπουργών, ενώ εκτιμάται πως πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί σε ό,τι αφορά γιατρούς. Όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές, η λίστα δωροδοκηθέντων γιατρών «αυξάνεται εντυπωσιακά».

 

Η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει υποβάλει δεκάδες αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς την Ελβετία και την Κύπρο. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναζητά στοιχεία όχι μόνο για τους εταιρικούς λογαριασμούς, αποκαλούμενους «τροφοδότες», της Novartis αλλά και για αρκετές εταιρίες που εμπλέκονται, κάποιες από τις οποίες υπάρχει σοβαρότατες ενδείξεις ότι χρησιμοποιήθηκαν ως «οχήματα» για ξέπλυμα ποσών που προορίζονταν για δωροδοκίες. Επίσης έχουν υποβληθεί αιτήματα και για μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα που είχαν ρόλο στην όλη υπόθεση.

 

Οι εισαγγελείς διασταυρώνουν πληροφορίες που μπορεί να προέρχονται είτε από τη δικογραφία για το ΚΕΕΛΠΝΟ, είτε από την έρευνα για τα λεγόμενα «Panama papers» και άλλες λίστες. Σε μικρό χρονικό διάστημα δε αναμένεται να ξεκινήσουν την αξιολόγηση του «τεράστιου υλικού» που έχει κατασχεθεί στις δεκάδες εφόδους που έχουν διενεργηθεί τόσο στη Novartis , όπου ακόμη και πριν δύο μήνες μετέβησαν οι εισαγγελείς, όσο και σε εμπλεκόμενα πρόσωπα.

 

Στο πλαίσιο της διερεύνησης του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες πρόκειται να κληθούν εκ νέου σε καταθέσεις οι προστατευόμενοι μάρτυρες, οι οποίοι πλην όσων δημοσιοποιήθηκαν ήδη στο πλαίσιο της διαδικασίας που ορίζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, φαίνεται να έχουν δώσει στοιχεία και για συγκεκριμένα μη πολιτικά πρόσωπα.

 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη πολύ σοβαρή μαρτυρική κατάθεση ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο. Είκοσι μέρες μετά, τον Νοέμβριο, κλιμάκιο εισαγγελέων Διαφθοράς μετέβη στις ΗΠΑ όπου είχε συνεργασία με τις εκεί αρχές. Και για τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες τηρήθηκε αυστηρή διαδικασία ελέγχου σε συνεργασία με τη ΓΑΔΑ, η οποία ξεκίνησε τέλος Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε στις 6 Νοεμβρίου.

 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα τρία πρόσωπα μεταξύ άλλων υποβλήθηκαν και σε ψυχολογικά τεστ, ενώ για τον χαρακτηρισμό τους και ως μαρτύρων «δημοσίου συμφέροντος», από «προστατευόμενοι» οι εισαγγελείς Διαφθοράς έλαβαν έγκριση από τον αρμόδιο επόπτη -αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. «Οι εγκρίσεις παραμένουν κλειδωμένες σε ασφαλές σημείο της Εισαγγελίας», αναφέρουν έγκυρες πηγές του Εφετείου και συμπληρώνουν πως «δεν θα μπορούσαν να αποσταλούν στην Βουλή καθώς περιλαμβάνουν τα στοιχεία των προσώπων αυτών».

 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες πάντως, μέχρι αυτήν την στιγμή στη δικογραφία δεν υπάρχουν βίντεο ή ηχητικά ντοκουμέντα από τις ΗΠΑ σχετικά με την υπόθεση των πολιτικών προσώπων, ενώ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά εισαγγελική πηγή, «αν και ό,τι φτάσει στη χώρα που αφορά στοιχεία σε βάρος πολιτικών θα πάει αμέσως στη Βουλή».