Wikileaks: Απόρρητη συνομιλία Πολ Τόμσεν - Βελκουλέσκου βάζει «φωτιά» στην αξιολόγηση

Wikileaks: Απόρρητη συνομιλία Πολ Τόμσεν - Βελκουλέσκου βάζει «φωτιά» στην αξιολόγηση Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
16

Πριν από λίγες ώρες, τα WikiLeaks δημοσίευσαν τα πρακτικά μίας τηλεδιάσκεψης μεταξύ του διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, της επικεφαλής της αποστολής στην Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου και της υπεύθυνης της τεχνικής ομάδας του Ταμείου Ίβα Πέτροβα, συνδέοντας την περίπτωση μιας ελληνικής χρεοκοπίας με τον δημοψήφισμα της Βρετανίας για την παραμονή της Ε.Ε. και βάζοντας ουσιαστικά «φωτιά» στη διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Θα είναι καταστροφή», παρατηρεί η Βελκουλέσκου στη συνεδρίαση. O διάλογος έγινε στις 19 Μαρτίου, ημέρα της αναχώρησης της κ. Βελκουλέσκου από την Αθήνα.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, το ΔΝΤ σχεδιάζει να πει στη Γερμανία ότι θα εγκαταλείψει την τρόικα (που αποτελείται από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) αν το ΔΝΤ και η Επιτροπή δεν καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Στην εν λόγω συνομιλία ο Πόλ Τόμσεν εμφανίζεται να λέει στους συνομιλητές του τι θα πει στην καγκελάριο της Γερμανίας: «Κοίτα, κ. Μέρκελ, είσαι αντιμέτωπη με ένα ερώτημα. Πρέπει να σκεφτείς τι θα σου κοστίσει περισσότερο. Να συνεχίσεις χωρίς το ΔΝΤ ή να προχωρήσεις με την ελάφρυνση χρέους που εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένου να μας κρατήσεις;».

Στη συνέχεια του εγγράφου τα στελέχη του ΔΝΤ φαίνονται να έχουν δεύτερες σκέψεις για την επιστροφή των κλιμακίων τους στην Ελλάδα και αυτό γιατί όπως σχολιάζουν, οι μη Ευρωπαίοι πιστωτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βλέπουν τη στάση του Ταμείου προς την Ελλάδα ως ξεκάθαρη παραβίαση των πολιτικών του, η οποία απαγορεύει ρητά την χορήγηση δανείων σε χώρες με μη βιώσιμο χρέος.

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου (mignatiou.com), o διευθυντής ευρωπαϊκών υποθέσεων τονίζει ότι οι Ελληνες «δεν πλησιάζουν καν στο να αποδεχτούν τις απόψεις μας». Η κ Βελκουλέσκου του απαντά ότι «αν η ελληνική κυβέρνηση πιεστεί αρκετά θα το έκανε... Αλλά δεν έχουν κανένα κίνητρο και ξέρουν ότι η Κομισιόν είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί, οπότε αυτό είναι το πρόβλημα». Προσθέτει δε πως «είναι ενδιαφέρον ότι η Ελλάδα υποχώρησε... υποχώρησε λίγο τόσο στη φορολογική μεταρρύθμιση... τόσο στην έκπτωση φόρου και στις επικουρικές συντάξεις».

Όπως προκύπτει από το έγγραφο, τα στελέχη του ΔΝΤ επιθυμούν άμεσες αποφάσεις για το θέμα, φοβούμενοι ότι η ΕΕ πρόκειται να παραλύσει το πρώτο εξάμηνο του 2016, λόγω του διαφαινόμενου Brexit. Εχει επίσης σημασία ότι η κ. Βελκουλέσκου επιρρίπτει ευθύνες στον κ. Τόμσεν και αυτός φαίνεται να τις αποδέχεται. Λέει: «Δεν διαπραγματευτήκαμε με την Κομισιόν και μετά να θέσουμε στους Ελληνες κάτι πολύ χειρότερο. Τους βάλαμε το μίνιμουμ που ήμασταν πρόθυμοι να σκεφτούμε και οι Έλληνες λένε ότι δεν διαπραγματευόμαστε».

Ο Πόλ Τόμσεν εμφανίζεται να θέλει να πιέσει την Άνγκελα Μέρκελ, υποδεικνύοντας ότι πιθανή έξοδος του ΔΝΤ από την Τρόικα θα εμφανισθεί ως κάτι κακό και θα την αναγκάσει να απαντήσει σε άβολες (discomforting) ερωτήσεις στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας, κάτι που η ίδια δεν επιθυμεί. Ο ίδιος κάνει μια χαλαρή σύνδεση της ελάφρυνσης του χρέους με το ζήτημα των προσφύγων.

Στη διάρκεια της συζήτησης ο Τόμσεν λέει: «Δεν πρόκειται να δεχτώ ένα πακέτο μικρών μέτρων, δεν πρόκειται. Τι θα χρειαστεί για να φτάσουμε σε σημείο αποφάσεων; Στο παρελθόν, μόνο μία φορά ελήφθησαν αποφάσεις και ήταν όταν οι Έλληνες επρόκειτο να ξεμείνουν σοβαρά από χρήματα και να χρεοκοπήσουν. Πιθανόν αυτό θα συμβεί ξανά. Σε αυτή την περίπτωση, θα τραβήξει έως τον Ιούλιο και είναι ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να συζητούν για ένα μήνα πριν από το Brexit».

Σε άλλο σημείο της συζήτησης, η Βελκουλέσκου αναφέρεται σε μία ασυνήθιστη λύση: Να χωρίσουν το πρόβλημα σε δύο προγράμματα με διαφορετικούς στόχους: «Το ερώτημα είναι το αν (οι Ευρωπαίοι) θα μπορούσαν να αποδεχτούν τους μεσοπρόθεσμους στόχους της Επιτροπής για τις ανάγκες του προγράμματος, και τους στόχους μας για την ελάφρυνση του χρέους», αναφέρει.

16

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ