Τζανάκης: Υπολογίζω πως στη Σαγκάη είναι 1.000 με 3.000 οι νεκροί, όχι τρεις

Τζανάκης στον ΣΚΑΪ:  Υπολογίζω 1.000 με 3.000 νεκρούς στη Σανγκάη, όχι τρεις νεκρούς Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ
0

Ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, εκτίμησε πως οι θάνατοι στη Σαγκάη κυμαίνονται μεταξύ 1.000 και 3.000, παρά τις ανακοινώσεις των κινεζικών Αρχών περί μόνο τριών νεκρών. 

Με φόντο τις εβδομάδες σκληρού lockdown και την απόγνωση των κατοίκων, ο καθηγητής επεσήμανε στον ΣΚΑΪ πως η περιοχή της Σαγκάης έχει έκταση λίγο μικρότερη από την Κρήτη και οι κάτοικοι ανέρχονται σε 26 εκατομμύρια. Άρα, συμπέρανε, το σύστημα Υγείας πρέπει να είναι πολύ προηγμένο για να αντιμετωπίσει μία τέτοια κρίση. 

Αναφέρθηκε στο «δόγμα μηδενικής ανοχής» που εφαρμόζεται στην Κίνα, εκφράζοντας τους φόβους του πως «είναι τελείως ανίσχυρο έναντι της Όμικρον και της Όμικρον 2».

Εξήγησε πως η μεταδοτικότητα είναι μεγάλη και μπορεί τα μέτρα να αναστείλουν πρόσκαιρα τη διασπορά, αλλά «πολύ γρήγορα φουντώνει». 

Τα μέτρα αυτά, υπογράμμισε, είναι «ανεφάρμοστα για τις δυτικές κοινωνίες». 

«Δεν είναι δυνατόν να έχεις 300.000 κρούσματα σε ένα πληθυσμό όπου οι άνω των 65 είναι 30 και 40% ανεμβολίαστοι, και μάλιστα με ένα εμβόλιο ανίσχυρο στην Όμικρον 2, πολύ πιο ανίσχυρο από τα δικά μας, και να έχεις τρεις νεκρούς» δήλωσε και προσέθεσε: «Υπολογίζω ότι θα έχουν μεταξύ 1.000 και 3.000 νεκρών».

Ο αριθμός αυτός, μάλιστα, προκύπτει με βάση τα στατιστικά της Ελλάδας, και όχι της Κίνας όπου ο εμβολιασμός δεν είναι σε καλό επίπεδο.

Πείνα και οργή

«Ακόμη και στις ζοφερότερες μέρες της Κίνας του Μάο, οι γονείς μου -γεννημένοι και μεγαλωμένοι στη Σαγκάη- συνήθιζαν να μου υπενθυμίζουν πως, σε αντίθεση με την κινεζική ύπαιθρο, εκείνοι ήταν αρκετά τυχεροί ώστε να μη φοβούνται το ενδεχόμενο της πείνας» εξηγεί σε ανάλυσή του στο CNN ο Στίβεν Σιανγκ. 

«Τώρα, με τα μέτρα του lockdown να εξελίσσονται σε δρακόντια, ένα θέμα αδιανόητο άλλοτε έχει χτυπήσει χορδή στους πολίτες της πόλης και εκτός, πιο έντονα από ποτέ: άνθρωποι πεινούν στη Σαγκάη του 2022» προσθέτει ο ίδιος. 

Στα ύψη η δυσαρέσκεια των πολιτών 

Καθώς το lockdown στην κινεζική μητρόπολη μπαίνει στην τέταρτη εβδομάδα του και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, η δυσαρέσκεια, αν όχι οργή, των πολιτών γιγαντώνεται κατά των αρχών για τη διαχείριση της πανδημίας. Με πρόσφατο το βίντεο της περασμένης εβδομάδας όπου υγειονομικοί προσπαθούσαν με μεταλλικές δαγκάνες να μεταφέρουν κρούσματα στο κέντρο καραντίνας, οι πολίτες διαμαρτύρονται όχι μόνο για τους θανάτους μη Covid ασθενών, αλλά και για την άγρια καταστολή που έχει επιβληθεί στην πανδημία. 

Τις τελευταίες εβδομάδες, πολλοί κάτοικοι της πόλης διαμαρτύρονται για την έλλειψη πρόσβαση σε τρόφιμα και βασικά αγαθά. 

Κάτοικος καταγγέλλει στη Deutsche Welle πως από την αρχή του lockdown, την 1η Απριλίου, η κοινότητά της έχει λάβει από την κυβέρνηση μόλις μια παρτίδα τροφίμων και πως η όποια προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα, έχει πέσει στο κενό. 

«Τώρα δεν μπορώ να εξασφαλίσω κανένα από τα βασικά αγαθά μέσω των εφαρμογών delivery και οι τιμές για προϊόντα όπως το ψωμί και τα φρούτα έχουν αυξηθεί πολλές φορές από τη τη στιγμή εφαρμογής του lockdown. Πολλά προϊόντα είναι δύσκολο να τα βρεις και αν η κοινότητά σου δεν έχει πολλά σπίτια, οι διανομείς συνήθως δεν είναι πρόθυμοι καν να έρθουν» εξηγεί. 

«Φοβερές» οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Κάποιοι παρατηρητές δήλωσαν σοκαρισμένοι από τον βαθμό παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την έλλειψη πρόσβασης σε υγειονομική φροντίδα, τις ελλείψεις τροφίμων και άλλων βασικών. 

«Ο βαθμός παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι φοβερός» ανέφερε η Yaqiu Wang, υψηλόβαθμη ερευνήτρια στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

«Θα πίστευε κανείς πως μετά από δύο χρόνια πανδημίας, η κινεζική κυβέρνηση θα ήταν πιο προετοιμασμένη για ένα lockdown. Το πιο συγκλονιστικό είναι το πόσο αυστηρό είναι το lockdown στη Σαγκάη, παρότι οι πολίτες ξέρουν πως η μετάλλαξη Όμικρον δεν είναι τόσο σοβαρή», εξηγεί. 

Η ίδια θεωρεί πως η κατάσταση τις τελευταίες εβδομάδες αντιστοιχεί σε συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χαρακτηρίζοντας όλη αυτή την περιπέτεια «αχρείαστη». 

«Αυτό δείχνει πως το σύστημα της Κίνας είναι δύσκαμπτο και αδιαφανές, καθώς στη χάραξη αποφάσεων και πολιτικών δε συνυπολογίζει τις γνώμες υγειονομικών και ειδικών ή τις ανάγκες και τις επιθυμίες των ανθρώπων» ανέφερε στη DW.

Πολλοί θέλουν να μεταναστεύσουν 

Παρότι τα συστημικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας εξακολουθούν να υπεραμύνονται της κρατικής πολιτικής για «στρατηγική μηδενικού Covid», αναλυτές θεωρούν πως η αντίσταση από την κοινωνία των πολιτών της Σαγκάης, ιδίως τη μεσαία τάξη της, προβάλλει ως σοβαρή πρόκληση για τους κυβερνώντες. 

«Η Σαγκάη ακόμη έχει την παράδοση της κοινωνίας των πολιτών, οπότε μπορούν να στήνουν κάποιες μικρής έκτασης διαμαρτυρίες κατά της κυβερνητικής στρατηγικής. Ακόμη διατηρούν το αίσθημα ελευθερίας και κοινότητας» λέει ο Wu Qiang, ανεξάρτητος πολιτικός αναλυτής. 

Ωστόσο, ακόμη κι ο ίδιος δε θεωρεί πως η αντίσταση αυτή έχει τη δυναμική να προκαλέσει θεμελιώδη αλλαγή στο κινεζικό πολιτικό σύστημα. Όπως λέει η εμπειρία της μαζικής καραντίνας έχει κάνει τη μεσαία τάξη να θέλει να μεταναστεύσει, παρά να παραμείνει εκεί και να δημιουργήσει αλλαγές στο σύστημα και νέες ευκαιρίες για το μέλλον. 

«Η μεσαία τάξη στη Σαγκάη θέλει να φύγει ή να μεταναστεύσει καθώς η εμπειρίά της κατά τη διάρκεια της πανδημίας την έκαναν να συνειδητοποιήσει πως το 'όμορφο όραμα' που ευαγγελίζεται η κινεζική κυβέρνηση είναι απλώς μια ψευδαίσθηση».

«Το lockdown στη Σαγκάη έδωσε στη μεσαία τάξη του μια ματιά του ολοκληρωτικού συστήματος που αναμένεται να ενισχυθεί μετά το 20 Συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, όπου ο πρόεδρος Σι θα διεκδικήσει τρίτη θητεία» καταλήγει ο ίδιος

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM