Στην εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης παρουσιάζοντας τις «ευμενείς» αλλά και τις «δυσμενείς» εκτιμήσεις για τον αριθμό των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα. 

 

«Είχαμε πει μεταξύ 9.000 και 11.000 κρούσματα για τις αρχές Δεκεμβρίου στο δυσμενές σενάριο. Μας ακούμπησαν αυτά τα νούμερα [...] Οι μέσοι όροι βέβαια κυμαίνονται μεταξύ 7.000 και 7.200 κρούσματα, είναι μεγάλοι αριθμοί» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Mega.

 

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «είχαμε ανακοινώσει δύο σενάρια, ένα ευμενές και ένα δυσμενές. Σύμφωνα με το ευμενές σενάριο, θα είχουμε επιπέδωση καμπύλης κρουσμάτων στο τέλος Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου, ενώ με το δυσμενές πάμε λίγο αργότερα, μετά τις γιορτές, που σημαίνει ότι θα έχουμε επιδείνωση των πανδημικών δεικτών. Στις γιορτές υπολογίζω πως θα έχουμε μεταξύ 5.000-6.000 κρούσματα, αυτό είναι το καλό σενάριο».

 

Παράλληλα, ο κ. Τζανάκης απάντησε και σε ερώτηση στο αν οι εμβολιασμένοι πολίτες θα πρέπει να κάνουν rapid test. Όπως είπε, «θα ήταν καλή ιδέα για όσους έχουν επαφές με ευάλωτους ανθρώπους στο σπίτι τους να ελέγχονται» ξεκαθαρίζοντας σε κάθε περίπτωση ότι «οι εμβολιασμένοι κατά κανόνα μεταδίδουν πολύ λιγότερο».

 

«Οι εμβολιασμένοι θα πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθούν  εάν έχουν το παραμικρό πρόβλημα που παραπέμπει σε κάποιο σύμπτωμα [...] Όταν είναι να πάνε σε κάποια κοινωνική εκδήλωση, θα μπορούσαν ίσως να κάνουν αυτοβούλως ένα rapid test» είπε.