Τρίτη δόση εμβολίου: Σήμερα τα πρώτα SMS - Για ποιους είναι υποχρεωτική

Τρίτη δόση εμβολίου: Για ποιους είναι υποχρεωτική- Σήμερα τα πρώτα SMS Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
0

Τα πρώτα ενημερωτικά μηνύματα για τρίτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19 αναμένεται να λάβουν σήμερα, Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, 285.000 άτομα.

Την χορήγηση αναμνηστικής τρίτης δόσης εμβολίου είχε προαναγγείλει ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και αφορά  τους ανοσοκατεσταλμένους. 

Η σχετική πλατφόρμα όπου θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού θα ανοίξει αύριο, Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο οι 285.000 πολίτες, τους οποίους αφορά, θα ξεκινήσουν να λαμβάνουν από σήμερα σχετικό SMS υπενθύμισης στο κινητό τους για να προχωρήσουν στον προγραμματισμό του εμβολιαστικού τους ραντεβού.

Ποιους αφορά

Η τρίτη δόση θα βοηθήσει όλους όσοι δεν κατάφεραν να αναπτύξουν υψηλά αντισώματα με τις δύο πρώτες δόσεις εμβολίου.

Συγκεκριμένα περιλαμβάνει όσους έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, όσους υποφέρουν από νεφρική ανεπάρκεια και βρίσκονται σε θεραπεία, όσους νοσούν από καρκίνο και είναι υπό αγωγή και θεραπεία.

Τρίτη δόση θα πρέπει επίσης να κάνουν όλοι οι ανοσοκατασταλμένοι οι οποίοι πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή, αλλά και όσοι ζουν με την HIV λοίμωξη και τα cd4 τους ανιχνεύονται κάτω από τα 200.

Μια άλλη κατηγορία η οποία θα πρέπει να υποβληθεί σε τρίτη δόση του εμβολίου, είναι όσοι λαμβάνουν κορτιζόνη πάνω από 20 mg ημερησίως για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

Ποιοι θα ακολουθήσουν

Συμφώνα με το ΣΚΑΪ, θα  ακολουθούσουν, πριν το τέλος Σεπτεμβρίου, οι άνω των 60  ετών και η πλατφόρμα για τα συγκεκριμένα ραντεβού θα ανοίγει ανά 48ωρο, για τις ηλικιακές ομάδες ανά πενταετία.

Η τρίτη δόση για τους άνω των 60 θα γίνεται μετά την παρέλευση του εξαμήνου από την δεύτερη δόση και θα ακολουθούσουν οι κάτω των 60 ετών, στους οποίους η τρίτη δόση θα γίνεται 8 μήνες μετά την  δεύτερη. 

Στις κατηγορίες για χορήγηση της τρίτης δόσης που θα έχουν προτεραιότητα βρίσκονται οι άνω των 60 ετών καθώς και οι υγειονομικοί.

Όπως έχει φανεί, το 75% των ανοσοκατεσταλμένων που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, δεν αναπτύσσουν καλή ανοσοαπόκριση, με αυτή να αγγίζει το 35%.

Με την τρίτη δόση  οι ανοσοκατεσταλμένοι δύνανται να φτάσουν έως το 85%, όπως δηλαδή και οι υπόλοιποι άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα υγείας.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ