LIVE!

Tι είναι το Death Note και γιατί παρενέβη εισαγγελέας στην Κρήτη

Tι είναι το Death Note και γιατί παρενέβη εισαγγελέας στην Κρήτη Facebook Twitter
5

Η Εισαγγελία Ηρακλείου ζητά από τους γονείς και τους δασκάλους να «επαγρυπνούν» για ένα ιαπωνικό κόμικ με ανησυχητική επιρροή σε παιδιά και εφήβους παγκοσμίως.

Όπως μεταδίδει το τοπικό cretalive.gr, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθανάσιος Γαλήνας εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το ιαπωνικό manga "Death Note" που οδηγεί τους νέους σε παράτολμες και εγκληματικές δραστηριότητες - καταλήγοντας ακόμα και στη δολοφονία.

Τι είναι το "Death Note"

To "Death Note" είναι ένα γιαπωνέζικο σίριαλ κινουμένων σχεδίων που γνώρισε παγκόσμια επιτυχία ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε μία κινηματογραφική του μεταφορά στο Netflix.


Πρόκειται για την ιστορία ενός μαθητή λυκείου, του Γιαγκάμι Λάιτ, που ανακαλύπτει ένα τετράδιο με μαγικές ιδιότητες που του επιτρέπουν να εξολοθρεύει τους εχθρούς του.

Ο Λάιτ γρήγορα ανακαλύπτει πως αν γράψει το όνομα ενός «στόχου» του στο τετράδιο ("Death Note"), το άτομο αυτό βρίσκει πολύ γρήγορα τον θάνατο, με τη βοήθεια μίας υπερφυσικής φιγούρας από άλλον κόσμο, του «δαιμονικού» Ρίουκ.

Ο μαθητής αρχικά επιχειρεί να εξολοθρεύσει τους εγκληματίες αλλά παρασυρόμενος από την εξουσία και τις μοχλεύσεις του Ρίουκ, οδηγείται τελικά στην παράνοια.

Εμπόδιο στα σχέδια του μαθητή, στέκεται (όχι πάντα επιτυχώς) η αστυνομία με την δράστη του «καλύτερου ντετέκτιβ του κόσμου L.»

Παγκόσμια ανησυχία


Η απήχηση του "Death Note" σε μαθητές σε διάφορες χώρες του κόσμου προκάλεσε την αντίδραση των αρχών, όταν τετράδια με τον τίτλο "Death Note" έκαναν την εμφάνισή τους στις τάξεις, με ονόματα μαθητών και καθηγητών.

Μάλιστα η κυκλοφορία του "Death Note" έχει απαγορευτεί σε διάφορες πόλεις της Κίνας, ενώ αρκετοί μαθητές στις ΗΠΑ αποβλήθηκαν όταν βρέθηκαν να έχουν στην κατοχή τους τέτοια τετράδια.

Τον Σεπτέμβριο του 2007, ένας άντρας βρέθηκε δολοφονημένος στο Βέλγιο, πλάι σε δύο σημειώσεις που είχαν σαφείς επιρροές από το manga.

Το έγκλημα έμεινε γνωστό στη χώρα με το όνομα "Mangamoord" (Φόνος του Manga).

Τώρα, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών ζητά από τους διευθυντές των σχολείων και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να πληροφορήσουν τα παιδιά και τις οικογένειές τους για να «αποφευχθούν τα χειρότερα» από τα ελληνικά σχολεία.

Αναλυτικά, ο Εισαγγελέας κ. Αθανάσιος Γαλήνας αναφέρει στην ανακοίνωσή του:

 

Με αφορμή πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση της Εισαγγελίας, και σε εκτέλεση της με αριθμό 5155/18.06.2018 παραγγελίας της κας Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή στους ανηλίκους, και κυρίως στους εφήβους, σχετικά με την επικινδυνότητα του "Death Note", γιαπωνέζικου σίριαλ κινουμένων σχεδίων, όπου «ο καλός ήρωας θέλει να σώσει τον κόσμο σκοτώνοντας μέσα από ένα ημερολόγιο με υπερφυσικές δυνάμεις τους κακούς».

Το συγκεκριμένο παιχνίδι, είναι σειρά ιαπωνικών manga, σε σενάριο 'Οομπα Τσογκούμι και εικονογράφηση Τακέσι Ομπάτα. Πρόκειται για την ιστορία του μαθητή λυκείου Γιαγκάμι Λάιτ, ο οποίος ανακαλύπτει ένα τετράδιο, με το οποίο μπορεί να σκοτώσει οποιονδήποτε, απλά γράφοντας το όνομά του σε αυτό σκεπτόμενος το πρόσωπό του.

Η πλοκή παρακολουθεί τις προσπάθειες του να καθαρίσει από τους εγκληματίες μία «κοινωνία που σαπίζει» και να γίνει ο ίδιος κριτής και «θεός ενός νέου κόσμου» οδηγούμενος σταδιακά στην παράνοια. Εμπόδιο στα σχέδια του στέκεται η αστυνομία με την πολύτιμη βοήθεια του καλύτερου ντετέκτιβ του κόσμου, του "L".
       

Αρχικά, το μάγκνα δημοσιεύτηκε σε σελίδες περιοδικού, ενώ η μεταφορά σε άνιμε έπαιξε στην ιαπωνική τηλεόραση. Η σειρά ενέπνευσε επίσης ταινίες, μυθιστορήματα και αρκετά βιντεοπαιχνίδια. Το magna κυκλοφορεί και στα ελληνικά.
     

Η δημοτικότητα του "Death Note" σε μαθητές σε διάφορες χώρες του κόσμου προκάλεσε την αντίδραση των αρχών, καθώς διάφορα τετράδια με τίτλο "Death Note", με ονόματα συμμαθητών τους ή καθηγητών έχουν βρεθεί σε διάφορα σχολεία. Η κυκλοφορία του "Death Note" έχει απαγορευτεί σε διάφορες πόλεις της Κίνας, όπως το Πεκίνο και η Σαγκάη, ενώ στις Η.Π.Α. υπάρχουν περιπτώσεις όπου μαθητές αποβλήθηκαν, όταν βρέθηκαν να έχουν στην κατοχή τους παρόμοια τετράδια.

Την πιο σημαντική περίπτωση αποτελεί η δολοφονία ενός άντρα στο Βέλγιο τον Σεπτέμβριο του 2007. Πλάι του βρέθηκαν δύο σημειώσεις, με σαφή επιρροή από το μάνγκα. Ο φόνος αυτός έγινε γνωστός στη χώρα με το όνομα "Mangamoord" (Φόνος του Manga).  Ακόμη, αναφέρθηκε περίπτωση όπου μαθητής, που είχε δεχθεί ενδοσχολικό bullying για το χρώμα του και τα κιλά του, βρήκε μία υποστηρικτική «οικογένεια» στα anirne (ιαπωνέζικα κινούμενα σχέδια) και απέκτησε ένα αίσθημα παντοδυναμίας βλέποντας το "Death Note".

Από τα ανωτέρω, διαφαίνεται ο σοβαρός κίνδυνος που διατρέχουν οι ανήλικοι και κυρίως οι έφηβοι, που ενδεχομένως είναι περισσότερο ευάλωτοι (είτε λόγω ιδιοσυγκρασίας είτε διότι αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα).
     

Για την έγκαιρη πρόληψη του ανωτέρω φαινομένου και προς αποφυγή των παραπάνω κρουσμάτων στην περιοχή του Ηρακλείου, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ τους ίδιους τους ανηλίκους, αλλά και τους γονείς, εκπαιδευτικούς, και όσους άλλους έχουν την επιμέλειά τους, να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή και να επαγρυπνούν.
       

Παρακαλούμε τους κ.κ. Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Π.Ε. Ηρακλείου, όπως και μέχρις ότου λήξη η τρέχουσα σχολική χρονιά, αλλά και με την αρχή της νέας, ενημερώσουν και προφορικά τους μαθητές που φοιτούν στα σχολεία τους, σχετικά με το προαναφερόμενο γιαπωνέζικο σίριαλ κινουμενων σχεδίων με την επωνυμία "Death Note".          
     

Τέλος, παρακαλούμε τους Διευθυντές όλων των Μ.Μ.Ε. (εφημερίδων, περιοδικών, ραδιοτηλεοπτικών μέσων, διαδικτυακών) της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου και της Κρήτης εν γένει, για τη δημοσιοποίηση της προκείμενης.
           Εκ της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηρακλείου


Αθανάσιος Κ. Γαλήνας
             

Εισαγγελέας Πρωτοδικών

Με πληροφορίες από cretalive.gr

Ελλάδα
5

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
-Έχω ''σπάνιο'' ντοκουμέντο, βίντεο με πρώην δήμαρχο νυν υπουργό της κυβέρνησης που παραδέχεται πως κρατά διπλά βιβλία.-Επίσης έχω άλλο ''σπάνιο'' ντοκουμέντο με το ίδιο πρόσωπο να οπλοφορεί και να ρίχνει μπαλοθιές.-Ένα τρίτο ''σπάνιο'' ντοκουμέντο με το ίδιο άτομο να απειλέι δημοσιογράφους πως θα τους θάψει κάτω από το χώμα.Αυτή είναι δουλειά για τον εισαγγελέα Κρήτης, ας αφήσει τα κομικς (+18) στην ησυχία τους.
Ναι επίσης πολλοί έφηβοι έχοντας πρόσβαση στο διαδίκτυο αρχίζουν να βλέπουν πασίγνωστες ταινίες και σειρές πχ. το πολυβραβευμένο Breaking Bad. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να το απαγορέψουν γιατί όσοι το δουν θα θέλουν να γίνουν έμποροι ναρκωτικών; Αν το παιδί δεν είναι ικανό να ξεχωρίσει τη ταινία με τη πραγματικότητα φταίει ο ίδιος, και όχι η ταινία.
Πανε καλα εκει στην εισαγγελια ηρακλειου?Ισως σε λιγα χρονια οι ανθρωποι εκει καταλαβουν οτι οι παραστατικες τεχνες δεν εχουν τον ρολο που αυτοι νομιζουν πως εχουν.
Ούτε ανησυχία ούτε παγκόσμια. Η Κίνα έκανε censorship τον Αλβανό εκπρόσωπο στη Eurovision, επειδή είχε μούσια. Η Αμερική κάνει censorship στα anime όπου υπάρχει αναφορά στον ερωτισμό των ηρώων, αλλά αφήνει τα όπλα να κυκλοφορούν ελεύθερα και οποιοσδήποτε τρελάρας μπαίνει σε ένα σχολείο και θερίζει. Τώρα το τι έκανε κάποιος ψυχάκιας πριν από 11 χρόνια στο Βέλγιο ούτε αυτό ευσταθεί ως επιχείρημα λόγω μεγάλου χρονικού διαστήματος. Ας ασχοληθεί με πιο σοβαρά ζητήματα ο εισαγγελέας στην Κρήτη και ας αφήσει τα anime και τα manga.