Προκαταρκτική εξέταση διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για φορέα που διενεργεί rapid test και για ιερέα που καταγγέλλεται ως «αντιεμβολιαστής». 

 

Στην πρώτη περίπτωση, προηγήθηκε κατεπείγουσα αναφορά του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης προς την Εισαγγελία, που ζητούσε την άμεση παρέμβασή της.

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος κατήγγειλε τη λειτουργία φορέα ο οποίος διαφημίζει διαδικτυακά και διενεργεί rapid test σε τρεις περιοχές της Θεσσαλονίκης, στερούμενος- όπως αναφέρει- σχετικής άδειας. 

 

«Συνεπώς δεν γνωρίζουμε αν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις καθώς κι αν απασχολεί επαγγελματίες του τομέα υγείας», επισημαίνεται στην αναφορά του Ιατρικού Συλλόγου.

 

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έδωσε εντολή στην εισαγγελέα ποινικής δίωξης να παραγγείλει προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να διερευνηθεί η νομιμότητα λειτουργίας του συγκεκριμένου φορέα. Το αδίκημα που ερευνάται είναι αυτό της αντιποίησης ιατρικού λειτουργήματος. Η έρευνα ανατέθηκε στην αστυνομία.

 

Ο «αντιεμβολιαστής» ιερέας 

 

Παράλληλα, διεξάγεται εισαγγελική έρευνα για ιερέα που λειτουργεί σε οικισμό έξω από τη Θεσσαλονίκη και καταγγέλλεται από πιστούς ως «αντιεμβολιαστής».

 

Η παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έγινε έπειτα από δημοσίευμα τοπικής ιστοσελίδας. Επικαλούμενο καταγγελίες πιστών και κατοίκων της περιοχής, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο ιερέας δεν συμμορφώνεται στα προβλεπόμενα μέτρα κατά του κορωνοϊού (μάσκες, αποστάσεις κ.ά.), κάνει κατήχηση ενάντια στο εμβόλιο και ότι έχει χωρίσει του πιστούς σε εμβολιασμένους και μη.

 

Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας, η εισαγγελέας ποινικής δίωξης παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διερευνηθεί εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της διέγερσης σε ανυπακοή.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ