Θεοφάνεια με τη μετάλλαξη Όμικρον- Μέτρα και ακυρώσεις εορτασμών

Θεοφάνεια με τη μετάλλαξη Όμικρον- Μέτρα και ακυρώσεις εορτασμών Facebook Twitter
Πηγή φωτό EUROKINISSI
0

Στη σκιά της σαρωτικής εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον εορτάζονται σήμερα τα Θεοφάνεια

Σε αρκετές περιοχές έχει ματαιωθεί η ρίψη του Τιμίου Σταυρού εκτός ναών, λόγω της έξαρσης της πανδημίας, ενώ σε ισχύ είναι μέτρα που αφορούν και τις εκκλησίες. 

Όλες οι μαζικές συνάξεις προβληματίζουν, δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης χθες, καλώντας τους πολίτες να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ειδικών. 

«Να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα και να κρατούν αποστάσεις. Και να κάνουν και self test θα έλεγα πριν πάνε σε αυτές τις εκδηλώσεις. Η καλύτερη λύση, βέβαια, είναι κάποιος που είναι ανεμβολίαστος να μην πάει καθόλου σε αυτές τις εκδηλώσεις», δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών. 

«Και το δεύτερο βασικό στοιχείο είναι να κρατήσουμε αποστάσεις όσο περισσότερο γίνεται. Είναι μια περίοδος που όλοι πρέπει να βάλουμε λιγάκι τη λογική και να αποφύγουμε αυτές τις συναθροίσεις», συμπλήρωσε. 

Φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί ο καθιερωμένος αγιασμός των υδάτων με τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού στη λίμνη των Ιωαννίνων, με απόφαση του Μητροπολίτη Μάξιμου, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή. 

Στην Άρτα, σε συνεννόηση της Μητρόπολης με την Ιατρικό Σύλλογο επίσης αποφασίστηκε να μην γίνει η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στα νερά του Αράχθου. Επίσης, ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων ανακοίνωσε ότι δεν θα γίνει η καθιερωμένη ρίψη του Τιμίου Σταυρού από το Γεφύρι της Πλάκας. 

Λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού δεν θα γίνει αγιασμός των υδάτων εκτός ιερών ναών ούτε στα διοικητικά όρια της Μητρόπολης Φλώρινας, Πρεσπών και Εορδαίας. Επίσης, ματαιώθηκαν οι αγιασμοί από ιερείς στα σπίτια των πιστών. 

Ανάλογα αποφάσεις έχουν ληφθεί και σε άλλες περιοχές, ενώ σε μερικές περιπτώσεις οι πιστοί που θα βουτήξουν για τον Σταυρό θα πρέπει να διαθέτουν μοριακό ή rapid test, 24 ωρών. 

Ερωτηθείς για τα μέτρα με τα οποία θα εορταστούν τα Θεοφάνεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επεσήμανε ότι ήδη ισχύουν αυτά που αφορούν τις θρησκευτικές λειτουργίες εντός και εκτός ναών. 

«Σε ό,τι αφορά την Τελετή για τον Αγιασμό των Υδάτων, που γίνεται σε εξωτερικό χώρο, θυμίζω ότι υπάρχουν ρυθμίσεις που επιβάλλουν αποστάσεις 1,5 μέτρου, που επιβάλλουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας (διπλής ή της υψηλής προστασίας)», δήλωσε μεταξύ άλλων.  

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ΦΕΚ που εκδόθηκε στις 29 Δεκεμβρίου, με τα μέτρα που είναι σε ισχύ έως τις 06:00 της 17ης Ιανουαρίου, είναι υποχρεωτική η μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους, όπως και η τήρηση αποστάσεων. 

«Σε περίπτωση τέλεσης λειτουργίας, λατρευτικής σύναξης, ιεροπραξίας, μυστηρίου και κάθε είδους θρησκευτικής τελετής σε υπαίθριους χώρους, ισχύουν τα θεσπισθέντα προληπτικά μέτρα υγιεινής για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19», αναφέρει το ΦΕΚ. 

Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.

Οι πιστοί που εισέρχονται σε ναούς πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσης, ή βεβαίωση αρνητικού PCR ή rapid test. Οι ανήλικοι 4-17 ετών μπορούν να προσκομίζουν δήλωση αρνητικού self test. 


 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ