Τέλος η υποχρεωτική μάσκα σε αεροδρόμια και πτήσεις από αύριο- Οι κανόνες θα διαφέρουν σε κάθε εταιρεία

Χωρίς μάσκες σε αεροδρόμια και πτήσεις από αύριο: Οι κανόνες θα διαφέρουν σε κάθε εταιρεία Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI
0

Τη χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων για τον κορωνοϊό και συγκεκριμένα της χρήσης μάσκας, τόσο στα αεροδρόμια όσο και κατά τη διάρκεια της πτήσης, συστήνουν το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA).

Την περασμένη Τετάρτη, οι δύο φορείς σε κοινή τους ανακοίνωση ανέφεραν ότι καταργούν τη σύσταση για υποχρεωτική χρήση της μάσκας, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι αυτό παραμένει ένα από τα καλύτερα μέτρα προφύλαξης κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού.

Η νέα σύσταση θα τεθεί σε ισχύ από αύριο, Δευτέρα, με τους κανόνες για τη μάσκα να συνεχίζουν να διαφέρουν ανάλογα με την αεροπορική εταιρεία. Για παράδειγμα, οι εταιρείες με πτήσεις από ή προς έναν προορισμό, όπου εξακολουθεί να απαιτείται η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, θα πρέπει να συνεχίσουν να ενθαρρύνουν τη χρήση της.

Επίσης, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι ευάλωτοι επιβάτες θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα, ανεξαρτήτως των κανονισμών, ιδανικά τύπου FFP2/N95/KN95, που προσφέρει υψηλότερο επίπεδο προστασίας από μια απλή χειρουργική μάσκα.

Η επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου λαμβάνει υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις στην πανδημία, ιδίως τα επίπεδα εμβολιασμού και τη φυσικά αποκτηθείσα ανοσία, καθώς και τη συνοδευτική άρση των περιορισμών σε έναν αυξανόμενο αριθμό ευρωπαϊκών χωρών, επισημαίνουν οι δύο φορείς.

«Αν και εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι, έχουμε δει ότι οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις και τα εμβόλια επέτρεψαν στη ζωή μας να αρχίσει να επιστρέφει στο φυσιολογικό. Ενώ η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις περιπτώσεις δεν συνιστάται πλέον, είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας ότι, μαζί με τη σωματική απόσταση και την καλή υγιεινή των χεριών, είναι μία από τις καλύτερες μεθόδους μείωσης της μετάδοσης», επεσήμανε η επικεφαλής του ECDC, Άντρεα Άμον.

Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός διευθυντής του EASA, Πάτρικ Κι, υπογράμμισε ότι γίνεται ένα μεγάλο βήμα προς την εξομάλυνση των αεροπορικών ταξιδιών. «Ωστόσο, οι επιβάτες θα πρέπει να συμπεριφέρονται υπεύθυνα και να σέβονται τις επιλογές των άλλων γύρω τους. Ένας επιβάτης που βήχει και φτερνίζεται θα πρέπει να σκεφτεί να φορέσει μάσκα προσώπου για να καθησυχάσει όσους κάθονται κοντά», σημείωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

«Είναι από τις λίγες μεταμοσχεύσεις που γίνονται όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως γενικότερα, λόγω των ενδείξεων και του βαθμού δυσκολίας» αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου
NEWSROOM