Σήμερα στις 20:00 ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο.

 

Η συνάντηση σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

 

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι αργά χθες το βράδυ, αναζητούνταν τρόποι οι δύο πλευρές να συναντηθούν μετά και την απολογητική δήλωση του αρχιεπισκόπου, για την παρουσία του σε εκδήλωση του Ερντογάν στην Νέα Υόρκη.

 

Ο αρχιεπίσκοπος σε μήνυμά του εξέφρασε τη λύπη του για την οδύνη που προκάλεσε σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς με την παρουσία του στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας».

 

Νωρίτερα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι «νομίζω πως θα υπάρξει συνάντηση» προαναγγέλλοντας επί της ουσίας αυτή των δύο ανδρών, σήμερα στις 20:00 όπως αναφέρει η Καθημερινή.

 

Το θέμα θεωρείται λήξαν τόνισε Γ. Οικονόμου «απολύτως μετά και τις δηλώσεις του Αρχιεπίσκοπου... Η ελληνική κυβέρνηση και ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής δεν μπορούν παρά να είναι στην ίδια πλευρά του λόφου, παρά τα όσα ατυχή κατά καιρούς συμβαίνουν. Νομίζω ότι θα υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργό με τον αρχιεπίσκοπο».

 

Νωρίτερα, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ανέφερε σε επιστολή του πως «Ως 'Ελληνας της Κωνσταντινούπολης έχω βιώσει εγώ και η οικογένειά μου τις φοβερές συνέπειες του ξεριζωμού από τις πατρογονικές μας εστίες, όπως πλήθος συμπατριωτών μου, αλλά και των Ιμβρίων και των Τενεδίων, λόγω μιας ακόμα έξαρσης του κυπριακού ζητήματος τη δεκαετία του 70. Έχω μεγαλώσει με αυτό τον πόνο, γι ̓ αυτό και καταλαβαίνω τον πόνο των κυπρίων αδελφών μας, όπως και τα αισθήματά τους και τις αντιδράσεις τους. Θεωρώ ότι είναι εκφράσεις πόνου ανθρώπων που έχασαν τα πάντα: περιουσίες, πατρίδες, όνειρα, οικογένεια, συγγενείς.

 

Θέλω, λοιπόν, να δηλώσω σε όλους ότι η παρουσία μου στην εκδήλωση της Δευτέρας, δε θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής. Η παρουσία μου είχε πάντα τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας. Είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του. Αλλά ενωμένοι, προσηλωμένοι στον ίδιο στόχο.

 

Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο. Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός, με βάση το διεθνές δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και εργάζομαι για αυτό το σκοπό.

 

Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής βρίσκεται έναν αιώνα δίπλα στον απανταχού Ελληνισμό, υπερασπιζόμενη τις προσδοκίες του. Η ενότητά μας είναι η διακονία και το χρέος μου».


Υπενθυμίζεται πως χθες, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης για την παρουσία του αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου,  στα εγκαίνια του αποκαλούμενου "Σπιτιού της Τουρκίας" στη Νέα Υόρκη, παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ερσίν Τατάρ. 

 

«Μας ενόχλησαν οι κινήσεις. Η κυβέρνηση εκφράζει τη δυσαρέσκειά της...».

 

Με πληροφορίες της Καθημερνής/ΣΚΑΪ