ΣτΕ: «Όχι» σε πολίτη που αρνείται να πληρώσει φόρο - Για 41 ράβδους χρυσού

ΣτΕ: «Όχι» σε πολίτη που αρνείται να πληρώσει φόρο - Για 41 ράβδους χρυσού Facebook Twitter
ΣτΕ: «Όχι» σε πολίτη που αρνείται να πληρώσει φόρο για 41 ράβδους χρυσού που επιχείρησε να περάσει παράνομα
0

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε ομόφωνα, την αίτηση πολίτη που ζητούσε να ακυρωθεί πράξη επιβολής φόρου για ράβδους χρυσού που επιχείρησε να περάσει στο Ελ. Βενιζέλος αλλά έγινε αντιληπτός.

Ένας πολίτης αποπειράθηκε να εισάγει 41 ράβδους χρυσού μέσω του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», αλλά έγινε αντιληπτός και του επιβλήθηκε φόρος 452.691 ευρώ, τον οποίο επιβεβαίωσε το ΣτΕ.

Ο φόρος, μαζί με προσαυξήσεις, επιβλήθηκε καθώς οι τελωνειακές αρχές τον συνέλαβαν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» επειδή προσπάθησε, ερχόμενος από την Γενεύη της Ελβετίας, να περάσει τις ράβδους χρυσού, αξίας 656.435 ευρώ.

Ειδικότερα, το φθινόπωρο του 2006, ερχόμενος από την Γενεύη, μετέφερε στις αποσκευές του 41 ράβδους χρυσού. Οι τελωνειακές αρχές το αντελήφθησαν και συνέταξαν έκθεση κατάσχεσης, ενώ ο ίδιος συνελήφθη και παραπέμφθηκε σε τακτική δικάσιμο.

Παράλληλα, η αρμόδια ΔΟΥ του καταλόγισε κύριο φόρο 245.360 ευρώ και πρόσθετο φόρο 207.331 ευρώ (σύνολο 452.691 ευρώ), καθώς το ποσό της αγοράς των 41 κιλών χρυσού, δεν καλύπτεται από τα δηλωθέντα εισοδήματά του.

Στην ΔΟΥ άσκησε προσφυγή υποστηρίζοντας ότι οι πλάκες χρυσού αποτελούν «οικογενειακή περιουσία από το 1982» και είχαν επενδυθεί σε χρηματιστηριακά προϊόντα από δύο χρηματιστηριακές ελβετικές εταιρείες. Μετά τον θάνατο της μητέρας του, το 2007, αποφασίστηκε από τον ίδιο και τα αδέλφια του να διανεμηθεί η οικογενειακή περιουσία.

Έτσι, πήγε στην Γενεύη και παράλαβε από την Τράπεζα UBS SA, τις 41 ράβδους χρυσού, προκειμένου να προχωρήσει σε επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ έλαβε σχετικές βεβαιώσεις από τις χρηματιστηριακές εταιρείες ότι παρέλαβε τις 41 ράβδους χρυσού.

Έχασε την δικαστική μάχη, στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών καθώς κρίθηκε ότι δεν επιβλήθηκε φόρος επί κτηθέντος στην αλλοδαπή εισοδήματος, αλλά ούτε επιβλήθηκε φόρος για εισόδημα που φέρεται ότι αποκτήθηκε στην ημεδαπή.

Παράλληλα, απορρίφθηκε και ο ισχυρισμός ότι αθωώθηκε ποινικά από το Εφετείο Αθηνών για το αδίκημα της λαθρεμπορίας, καθώς η αθωωτική απόφαση δεν αναφέρεται «στις περί φορολογίας εισοδήματος διατάξεις, όπως αυτές του αποδίδονται» ως προς την απόκτηση του χρυσού.

Στην συνέχεια, προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να αναιρεθεί η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, υποστηρίζοντας ότι οι πλάκες χρυσού αποκτήθηκαν στην αλλοδαπή και κατά συνέπεια δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις περί φορολογίας εισοδήματος, αλλά το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμους, όλους τους ισχυρισμούς του.

Με πληροφορίες του ΑΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνελήφθη 38χρονος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Ομάδα Σύμπραξης Εκδίκησης»

Ελλάδα / Συνελήφθη 38χρονος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Ομάδα Σύμπραξης Εκδίκησης»

Ανάμεσα στις τρομοκρατικές ενέργειες που τους αποδίδονται είναι και η αποστολή του παγιδευμένου με εκρηκτικά φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης τον Φεβρουάριο
NEWSROOM