Σκέψεις για άνοιγμα καφετεριών - εστιατορίων στις 25 Μαΐου με τραπέζια και στο εσωτερικό

Σκέψεις για άνοιγμα καφετεριών - εστιατορίων στις 25 Μαΐου με τραπέζια και στο εσωτερικό Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Το ενδεχόμενο να λειτουργήσει ο κλάδος της εστίασης πριν από την 1η Ιουνίου εξετάζει η κυβέρνηση ενώ δεν αποκλείεται η πιθανότητα να λειτουργήσουν και οι εσωτερικοί χώροι.

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στα μέσα του Μαΐου, το σαββατοκύριακό 16-17 Μαΐου. Αν η ύφεση της πανδημίας συνεχιστεί, καφετέριες και εστιατόρια αναμένεται να ανοίξουν μία εβδομάδα νωρίτερα από το προγραμματισμένο, δηλαδή στις 25 Μαΐου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, εξετάστηκε το ενδεχόμενο να ανοίξουν και οι εσωτερικοί χώροι των καφετεριών και εστιατορίων με συγκεκριμένους κανόνες για τις αποστάσεις ασφαλείας και τα μέτρα ατομικής προστασίας (π.χ δύο μέτρα απόσταση από τα τραπέζια). 

Το σχέδιο δεν έχει αποκλειστεί, καθώς εξερευνώνται τρόποι ώστε η λειτουργία των χώρων εστίασης να παραμείνει οικονομικά βιώσιμη, πέρα από την πρόταση για αύξηση των τραπεζιών εκτός, που σε ορισμένες περιπτώσεις εκ των πραγμάτων δεν θα είναι εφικτή. 

Στόχος είναι να λειτουργεί ένα σημαντικό τμήμα του εσωτερικού των χώρων εστίασης, τηρώντας κατά γράμμα τις οδηγίες των επιστημόνων. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το iefimerida.gr, αυτό θα επιτευχθεί με τον ορισμό ενός συντελεστή, ανάλογα με τα τετραγωνικά του καταστήματος και το πλάτος της εισόδου, ώστε να αξιοποιηθούν τραπεζοκαθίσματα και στο εσωτερικό του.

«Θα υπάρξουν κανόνες για τις αποστάσεις και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε και εσωτερικούς χώρους που θα είναι ανοιχτοί μπροστά με σχετικό βάθος για να αξιοποιηθούν περισσότερα τραπεζοκαθίσματα» δήλωσε το πρωί ο υφυπουργός ανάπτυξης κ. Παπαθανάσης, θέτοντας ζήτημα και για την λειτουργία των κλιματιστικών. 

«Εάν δεν χρησιμοποιήσουμε κλιματιστικά θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα τμήμα εσωτερικό των καταστημάτων εφόσον το άνοιγμα του επιτρέπει να το έχει στο βάθος ως ημιυπαίθριος». Και ο ίδιος είπε ότι αν και ο προγραμματισμός είναι να ανοίξουν την 1η Ιουνίου «αν όλα πάνε καταπληκτικά μέχρι τις 18-20 Μαΐου θα το δούμε τότε αν μπορεί να ανοίξουν νωρίτερα».

Όσον για τα μπαρ ξεκαθάρισε ότι δεν αναμένεται να ανοίξουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συζήτηση γιατί θα ακολουθήσουν την εστίαση και αφού δούμε την αποτύπωση εκεί» συμπληρώνοντας ότι «καφέ-μπαρ που έχουν καθίσματα θα μπορούσαν να πάνε στην εστίαση». Όσο για τα beach-bar, ο κ. Παπαθανάσης εξήγησε ότι όταν ανοίξουν, θα επιβληθούν αποστάσεις ασφαλείας ανάμεσα στις ξαπλώστρες γεγονός «που θα βοηθά να μην έχουμε πιθανότητα διασποράς του κορωνοϊού».

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου αναμένεται να καθοριστούν τις επόμενες ημέρες, ενώ όλα θα κριθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα και την αξιολόγηση της άρσης των πρώτων μέτρων, αφού περάσουν οι πρώτες δύο με τρεις εβδομάδες. 

Παράλληλα, ο ιδιοκτήτες περιμένουν και τη συνδρομή και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να δοθεί η απαραίτητη ευελιξία στις επιχειρήσεις σε ότι αφορά τα δημοτικά τέλη και τη δυνατότητα επέκτασης των τραπεζοκαθισμάτων στους εξωτερικούς χώρους. 

Απόψε, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων θα συμμετάσχει στην πανευρωπαϊκή εκδήλωση διαμαρτυρίας «άδειες καρέκλες» («empty chairs»), η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 20:00 σε δεκάδες πόλεις της Ελλάδας.

Η κεντρική εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Συντάγματος με την τοποθέτηση άδειων καρεκλών.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ