Μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση αποτελεί η επανεκκίνηση των σχολείων με τον Στέλιο Πέτσα να έχει ήδη ανακοινώσει το άνοιγμα όλων των βαθμίδων στις 11 Ιανουαρίου.

 

Όπως εξήγησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «τα σχολεία μας θα ανοίξουν με ασφάλεια, 11 Ιανουαρίου και σιγά- σιγά θα δούμε, με βάση την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, γύρω στις 9 του μηνός, πως θα πάμε στις υπόλοιπες οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες».

 

Το σχέδιο για το άνοιγμα στις 11 Ιανουαρίου θα οριστικοποιήσουν σε νέα τηλεδιάσκεψή τους σήμερα τα μέλη της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, παρουσία και της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως.

 

Σκοπός, να προβλεφθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αποφυγή περαιτέρω διασποράς του ιού.

 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νικόλαος Σύψας τόνισε ότι αν «έχουμε μια σχετική πολύ αργή αποκλιμάκωση θα συζητήσουμε τουλάχιστον να ανοίξουν τα δημοτικά που είναι χαμηλότερου κινδύνου».

 

Ο καθηγητής παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος χαρακτήρισε κρίσιμη τη σημερινή συνεδρίαση επισημαίνοντας πως «θα δούμε τα δεδομένα και θα συζητήσουμε το θέμα των σχολείων».

 

Απέδωσε δε, την αναβολή των όποιων αποφάσεων για την εκπαίδευση μέχρι σήμερα στην ανάγκη να υπάρξουν επικαιροποιημένα δεδομένα, καθώς «το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να γίνει με ασφάλεια».

 

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Πρώτο Θέμα το σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων προβλέπει:

 

- Μαζικά rapid test στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές κυρίως του Γυμνασίου και του Λυκείου, στοχευμένα και σε όλη την επικράτεια, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

 

- Κλιμακωτή προσέλευση και αποχώρηση των μικρών μαθητών, προς αποφυγή του συνωστισμού ή των συναθροίσεων γονέων.

 

- Xρήση της δεύτερης εξόδου στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά

 

- Αναστολή λειτουργίας τάξεων ή σχολικών μονάδων, όταν εμφανίζονται κρούσματα.

 

«Προφανώς αυτή η εκτίμηση ότι είναι δεδομένο το άνοιγμα των σχολείων βασίζεται σε μια άλλη εκτίμηση ότι το lockdown, όπως έχει επιβληθεί θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα», επεσήμανε από την πλευρά του ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος.

 

Κλειστό το λιανεμπόριο

 

Με γνώμονα τον άνοιγμα των σχολείων, από σήμερα και για μία εβδομάδα, αναστέλλεται η λειτουργία σε:

 

- βιβλιοπωλεία

- κομμωτήρια και τα καταστήματα περιποίησης νυχιών

- ΚΤΕΟ

- εκκλησίες, για το κοινό

- click away.