Σχεδόν 670.000 στρέμματα στάχτη σε Έβρο και Φυλή - Δορυφορικές εικόνες από τις καμένες εκτάσεις

Περισσότερα από 617.000 στρέμματα κατέκαψε μέχρι σήμερα η πυρκαγιά στον Έβρο και πάνω από 50.000 στη Φυλή Αττικής Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Σχεδόν 670.000 στρέμματα κατέκαψε η φωτιά των τελευταίων ημερών σε Έβρο και Αττική. 

Συγκεκριμένα εξαιτίας της φωτιάς στον Έβρο, έχει καεί έκταση μεγαλύτερη των 617.000 στρεμμάτων μέχρι σήμερα, με βάση τις πιο πρόσφατες εικόνες υψηλής ανάλυσης του περιβαλλοντικού δορυφόρου Sentinel-2, που ανέλυσε η υπηρεσία χαρτογράφησης καμένων εκτάσεων του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ), η οποία υλοποιείται από το εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ. Αντίστοιχα έκταση μεγαλύτερη των 50.000 στρεμμάτων έχει κατακάψει η πυρκαγιά στη Φυλή Αττικής.

Πιο συγκεκριμένα, στους χάρτες που δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ φαίνεται ότι οι καμένες εκτάσεις για τις περιοχές Φυλής στην Αττική και Αλεξανδρούπολης μέχρι τις 12 μ.μ. (23/08/2023) ανέρχονται στα 50.057 και 617.571 στρέμματα αντίστοιχα. Η χαρτογράφηση πραγματοποιήθηκε με δεδομένα Sentinel-2 (χωρικής διακριτικής ικανότητας 10μ.).

Η ομάδα του Εργαστηρίου του ΑΠΘ σημειώνει, ωστόσο, ότι οι περιοχές καλύπτονται σε μεγάλο μέρος από σύννεφα και καπνό και πιθανώς να υπάρχουν ενδιάμεσες περιοχές που έχουν εκτιμηθεί λανθασμένα ως καμένες. Επιπλέον, διευκρινίζει πως παρατηρούνται ενεργά μέτωπα και στις δύο πυρκαγιές, τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την τελική εκτίμηση της καμένης έκτασης.

Θα ακολουθήσει ακριβέστερη εκτίμηση των εκτάσεων αυτών τις επόμενες ημέρες.

Το Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών (ΕΠαΔαΠ) υλοποιείται από το Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, με δικαιούχο τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η ομάδα εργασίας αποτελείται από τους/τις: Κωνσταντίνο Αντωνιάδη, Νίκο Γεωργόπουλο, Μιχάλη Σισμάνη, Δημήτρη Σταυρακούδη, Αργύρη Λεφάκη, Έλενα Γκουντή και Αλεξάνδρα Στεφανίδου, με επιστημονικά υπεύθυνο τον κ. Ιωάννη Γήτα, Καθηγητή ΑΠΘ.

Σχεδόν 670.000 στρέμματα στάχτη σε Έβρο και Φυλή - Δορυφορικές εικόνες από τις καμένες εκτάσεις Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχεδόν 670.000 στρέμματα στάχτη σε Έβρο και Φυλή - Δορυφορικές εικόνες από τις καμένες εκτάσεις Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ