Σεμίνα Διγενή: «Τα ακόμη πιο δύσκολα έρχονται, γι' αυτό χρειαζόμαστε δυνατό και ενισχυμένο ΚΚΕ» Facebook Twitter

Σεμίνα Διγενή: «Τα ακόμη πιο δύσκολα έρχονται, γι' αυτό χρειαζόμαστε δυνατό και ενισχυμένο ΚΚΕ»

0

Για πολλούς ήταν έκπληξη η ενασχόλησή σου και με την πολιτική και η συστράτευσή σου με το ΚΚΕ. Ήσουν πάντα πολιτικοποιημένη;

Γύρω στα 15 ανακάλυψα τις ιστορίες των αγωνιστών που ΚΚΕ. Ήμουν μάλλον ένα παράξενο παιδί, αφού από τη μια διάβαζα με πάθος όλα τα περιοδικά της εποχής και είχα τα ινδάλματά μου από τον χώρο της μουσικής και του σινεμά και από την άλλη ήξερα με κάθε λεπτομέρεια τις ιστορίες του Μπελογιάννη, του Βελουχιώτη, του Πλουμπίδη, του καπεταν-Γιώτη κ.ά. Παλινδρομούσα ανάμεσα σε ροκ και ποπ, αλλά ήξερα και όλα τα τραγούδια του Τσιτσάνη απ' έξω και λάτρευα τον Βάρναλη. Τελειώνοντας το σχολείο, οργανώθηκα στην ΚΝΕ. Όσα έζησα και έμαθα εκεί, καλά και λιγότερο καλά, με καθόρισαν στη ζωή μου.


— Γιατί με το ΚΚΕ;

Γιατί με εμπνέει. Με έμαθε να ονειρεύομαι έναν καλύτερο κόσμο. Γιατί ήταν πάντα αυστηρό και δίκαιο στη «διαπαιδαγώγησή» μου. Δεν με πρόδωσε ποτέ ούτε με γέμισε υποσχέσεις. Το αγαπώ γιατί σέβεται τον άνθρωπο και με έμαθε να μην τα παρατάω, να αγωνίζομαι (πράγμα που μάλλον μου βγήκε σε καλό), να ονειρεύομαι, κι αυτό του το χρωστάω. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να του το ανταποδώσω. Στις τάξεις του γνώρισα σπουδαίους ανθρώπους και με κάποιους γίναμε φίλοι, π.χ. με τον Χ. Φλωράκη, τον Μ. Κατράκη, τον Θ. Βέγγο, τον Γ. Ρίτσο κ.ά. Γιατί δεν υπάρχει κατάκτηση δικαιωμάτων και ελευθεριών αυτού του λαού που να μη συνδέεται με αγώνες του ΚΚΕ.

Για περισσότερα από 100 χρόνια δεν υπήρξε περίπτωση προσβολής της δημοκρατίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας της χώρας που το ΚΚΕ δεν βρέθηκε στην πρώτη γραμμή αντίστασης. Σκέψου μόνο πόσο μας στοίχισε η παραπλάνηση του κόσμου από τη λάθος εικόνα που έδιναν οι καθεστωτικοί φακοί στην Ιστορία, τους αγώνες και στις θέσεις αυτού του κόμματος. Σ' αυτές τις εκλογές μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ έχει νόημα γιατί θα τη βρεις δίπλα σου αύριο, στα δύσκολα, δηλαδή όταν όλοι οι υπάλληλοι της Ε.Ε. (οι απολύτως ίδιοι σε στρατηγική και επιλογές) θα κλιμακώσουν άγρια την απάνθρωπη αποστολή τους.

Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω αδυναμίες που μπορεί να υπάρχουν, δεν είναι εύκολη υπόθεση ένα κόμμα, που πάει κόντρα στο ρεύμα και είναι όχι μόνο σταθερά απέναντι στο σύστημα και τις κυβερνήσεις του αλλά θέλει και να το ανατρέψει κιόλας, να ψηφίζεται με ευκολία, και μάλιστα σε συνθήκες συντηρητικοποίησης.


— Κάποιος έγραψε στα σχόλιά μας σχετικά με την απόφαση να αφήσεις την έδρα στην Ευρωβουλή και ό,τι αυτή συνεπάγεται: «Εντυπωσιακότατα ασυνήθιστο! Αφήνει έναν ηγεμονικό μισθό, απίστευτα προνόμια και ένα ευρωπαϊκό πολιτικό γκλάμουρ καθόλου, μα καθόλου ευκαταφρόνητο. [...] Με αφήνει άναυδο με αυτήν την κομματικά ιπποτική της χειρονομία. Υπόκλιση!» . Πώς το αποφάσισες λοιπόν;

Όσοι επιλέξαμε, συνεργαζόμενοι, να δώσουμε τη μάχη δίπλα στο ΚΚΕ δεν το κάναμε με στενό ορίζοντα μια εκλογική μάχη, όπως είναι οι ευρωεκλογές ή, πολύ περισσότερο, για να πάρουμε μια θέση στην Ευρωβουλή χθες ή στη Βουλή αύριο. Το κάναμε διαθέτοντας όλες μας τις δυνάμεις για την αντίσταση στη λαίλαπα.

Κάθε φορά κρίνουμε από πού θα δώσουμε καλύτερα τον αγώνα. Από την πρώτη στιγμή είχα πει πως δεν με ενδιαφέρει τόσο να εκλεγώ όσο να πάρω μέρος σ' αυτήν τη μάχη. Έκρινα, λοιπόν, πως η μάχη των βουλευτικών είναι πιο κρίσιμη από τις ευρωεκλογές και με την υποψηφιότητά μου στην Α' Πειραιά θέλω να βοηθήσω στον συνολικό αγώνα του ΚΚΕ.


Ξέρεις τι άλλο θέλω πολύ; Για ποιον ακόμη λόγο, τρέχω; Θέλω να πάρει την έδρα το ΚΚΕ από τους δολοφόνους ναζιστές της Χρυσής Αυγής. Πρέπει να εξαφανιστεί από παντού η βαρβαρότητα.

Σεμίνα Διγενή: «Τα ακόμη πιο δύσκολα έρχονται, γι' αυτό χρειαζόμαστε δυνατό και ενισχυμένο ΚΚΕ» Facebook Twitter
Η Σεμίνα Διγενή με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

— Κατεβαίνεις, λοιπόν, στην κρίσιμη εκλογική περιφέρεια της Α' Πειραιά και Νήσων και αν ισχυροποιηθεί το ΚΚΕ, θα μπλοκαριστεί η απόκτηση έδρας από τη Χρυσή Αυγή. Μίλησέ μου για τη σχέση σου με την πόλη.

Πάμε, λοιπόν, στα δύσκολα. Κυριολεκτικά ζω εκεί τον τελευταίο καιρό. Μαθαίνω, βλέπω, διαβάζω, ακούω, συζητάω με κόσμο τα σοβαρά προβλήματα της πόλης, πίσω από τη βιτρίνα του τουρισμού. Παιδεία, υγεία και εργασία είναι τα μεγάλα θέματα. Κι ύστερα τα σκουπίδια, το συγκοινωνιακό, οι χώροι πρασίνου, αθλητισμού και πολιτισμού που ή δεν υπάρχουν ή είναι εμπορευματοποιημένοι.

Ο Πειραιάς, μία από τις ωραιότερες πόλεις του κόσμου, και τα μαγικά νησιά γύρω του περνάνε δύσκολα και τα προβλήματά τους απαιτούν άμεσες και δραστικές λύσεις. Ελπίζω πως μαζί με τους περίπου 37.000 πολίτες που με ψήφισαν στις ευρωεκλογές αλλά και με όλους αυτούς που επέλεξαν με την ψήφο τους το ΚΚΕ και ξέρουν πολύ καλά τι ψήφισαν και γιατί θα καταλάβουν και οι υπόλοιποι την κρισιμότητα αυτών των εκλογών και θα στηρίξουν το μόνο έντιμο κόμμα που αγωνίζεται πραγματικά για τα δικαιώματά τους.

— Σου μεταφέρω ένα σχόλιο αναγνώστη που είχε γίνει στη LiFO όταν παραιτήθηκες απ' την Ευρωβουλή και ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά σου για τη Βουλή: «Αναμενόμενο. Το ΚΚΕ βάζει πάντα ονόματα κράχτες και μετά τους "παραιτεί", ώστε να εκλεγούν οι του κόμματος. Ελπίζω να μην κάνει το ίδιο κι αν εκλεγεί στη Βουλή». Υπάρχουν ψήγματα αλήθειας σε αυτό το σχόλιο;

Θα μπορούσα να σου πω πολύ απλά ότι το ΚΚΕ δεν χρειάζεται ονόματα κράχτες για να απευθυνθεί στον λαό και να ζητήσει την ψήφο του και να ξεμπερδεύω. Και από την εμπειρία μου όλους αυτούς τους μήνες, από την επαφή μου με τον κόσμο, μπορώ να σου πω με σιγουριά ότι «κράχτης» είναι η σταθερότητά του, η τιμιότητά του και οι θέσεις του. Εγώ, πάντως, δεν έχω υπόψη μου κανέναν απ' όλους όσοι μπορεί να είναι αυτό που λένε «ονόματα κράχτες» που να παραιτήθηκε. Η Λιάνα Κανέλλη μπορεί να είναι η μακροβιότερη βουλευτής του ΚΚΕ, μαζί με την Αλέκα Παπαρήγα. Βουλευτές του κόμματος ήταν ο Καζάκος, η Γερασιμίδου, η Καφαντάρη, παλαιότερα η Υψηλάντη ‒ μπορεί να ξεχνάω και κάποιον. Κανείς δεν παραιτήθηκε μετά την εκλογή του, το αντίθετο.

Σεμίνα Διγενή: «Τα ακόμη πιο δύσκολα έρχονται, γι' αυτό χρειαζόμαστε δυνατό και ενισχυμένο ΚΚΕ» Facebook Twitter


— Λέγεται συχνά, περιπαικτικά βέβαια, πως, ό,τι και να γίνει, το ΚΚΕ διατηρεί πάντα τα ποσοστά του πάνω-κάτω σταθερά. Γιατί πιστεύεις ότι συμβαίνει αυτό; Θεωρείς πως σε αυτές τις εκλογές μπορεί κάτι να αλλάξει;

Εδώ είμαστε για να το αλλάξουμε αυτό, για να αυξήσει το ΚΚΕ τα ποσοστά του, τις δυνάμεις του, τους βουλευτές του. Γιατί όλος αυτός ο κόσμος που συναντάμε και μας λέει «θέλω να πάει καλά το κόμμα» ξέρει πως τα ακόμη πιο δύσκολα έρχονται και στα δύσκολα χρειάζεται να είναι δυνατό και ενισχυμένο το ΚΚΕ. Και αυτή η ενίσχυση είναι στο χέρι του και μεταφορικά και κυριολεκτικά.

Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω αδυναμίες που μπορεί να υπάρχουν, δεν είναι εύκολη υπόθεση ένα κόμμα, που πάει κόντρα στο ρεύμα και είναι όχι μόνο σταθερά απέναντι στο σύστημα και τις κυβερνήσεις του αλλά θέλει και να το ανατρέψει κιόλας, να ψηφίζεται με ευκολία, και μάλιστα σε συνθήκες συντηρητικοποίησης. Σε μια συντηρητικοποίηση που ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε το χεράκι του. Διέσυρε τις αξίες και τα ιδανικά της αριστεράς. Ξέπλυνε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για τις αντιλαϊκές πολιτικές τους. Δικαίωσε τα μνημόνια, τη μείωση των μισθών και των συντάξεων, ακόμα και τους πολέμους του ΝΑΤΟ. Άνοιξε τον δρόμο για να ξαναέρθει η δεξιά, και μάλιστα καβάλα στο άλογο.


— Πάντως, στην επόμενη κυβέρνηση, που, όπως φαίνεται, θα είναι της ΝΔ, μόνο το ΚΚΕ θα είναι απέναντι.

Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, που της δίνει τη σκυτάλη και έκανε όλα όσα δεν πρόλαβε να κάνει εκείνη και το ΠΑΣΟΚ, ούτε το ΚΙΝ.ΑΛ., που έχει ήδη συμφωνήσει να τη στηρίξει, ούτε φυσικά τα κόμματα μίας χρήσης, όπως του Βαρουφάκη και του Βελόπουλου.

— Ποια είναι, κατά τη γνώμη σου, τα μεγαλύτερα προτερήματα του Δημήτρη Κουτσούμπα;

Νομίζω, το εύρος των γνώσεών του. Πρόκειται για έναν βαθιά καλλιεργημένο άνθρωπο που δεν σταματά ποτέ να διαβάζει. Ξέρει καλά ελληνικά, γνωρίζει 4 γλώσσες. Επίσης, αγαπάει πολύ το θέατρο, τη μουσική και το σινεμά. Μου αρέσει πολύ το χιούμορ του, το επικοινωνιακό του ταλέντο και η δυνατότητά του να εκλαϊκεύει τις θέσεις και το πρόγραμμα του ΚΚΕ. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο πως στις δημοσκοπήσεις παραμένει ο δεύτερος σε δημοτικότητα πολιτικός αρχηγός. Όταν τον πρωτογνώρισα σε μια παράσταση μου έκανε εντύπωση το παιδικό του χαμόγελο και το πόσο πολλά ήξερε για το θέατρο.


— Οι ιδέες του ΚΚΕ επιχειρήθηκε να εφαρμοστούν πολλές φορές σε διάφορες χώρες, αλλά σχεδόν ποτέ δεν μπόρεσαν να εφαρμοστούν «σωστά» και να δώσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Πιστεύεις πως αν κέρδιζε κάποτε τις εκλογές το ΚΚΕ στην Ελλάδα θα κατάφερνε να εφαρμόσει το πρόγραμμά του χωρίς να καταφύγει στον αυταρχισμό;

Αν αναφέρεσαι στη Σοβιετική Ένωση και στις άλλες σοσιαλιστικές χώρες, μιλάμε για την πρώτη απόπειρα να ζήσει ο άνθρωπος χωρίς εκμετάλλευση. Κι αυτό έγινε πραγματικότητα σε δύσκολες συνθήκες, και μάλιστα τον προηγούμενο αιώνα. Στη Σοβιετική Ένωση, για παράδειγμα, είχαν όλη δουλειά, υψηλού επιπέδου παιδεία, υγεία, αθλητισμό, πολιτισμό. Το 1930 καταγράφηκε εκεί ο τελευταίος άνεργος. Σε λίγα χρόνια, ο σοσιαλισμός κατάφερε να δώσει στους λαούς που τον έζησαν αυτά που ο καπιταλισμός δεν πρόκειται να δώσει ποτέ, ούτε στη Δευτέρα Παρουσία, γιατί είναι ένα σύστημα που τσακίζει τους πολλούς για να κερδίζουν οι λίγοι.

Όσο για τις αδυναμίες του σοσιαλισμού, αυτές γιγαντώθηκαν όταν πήγε να λύσει τα προβλήματά του, δανειζόμενος συνταγές του καπιταλισμού. Όλα αυτά το ΚΚΕ τα έχει μελετήσει και έχει βγάλει συμπεράσματα. Το πρόγραμμά του προϋποθέτει έναν λαό οργανωμένο, αποφασισμένο να βαδίσει στον δικό του δρόμο, να πάρει στα χέρια του όλο τον πλούτο που σήμερα παράγει με τα χέρια και το μυαλό του και, αντί να τον διαχειρίζεται ο ίδιος για να ζει καλύτερα, τον καρπώνεται μια χούφτα παράσιτα. Εγώ ξέρω πως σήμερα αυταρχισμό εκδηλώνει μια μικρή μειοψηφία στην πλειοψηφία που είναι ο λαός.

Τα κόμματα «μίας χρήσης», που έτυχαν μεγάλης προβολής και τους προσφέρθηκαν έδρες ή και υπουργεία, αξιοποιήθηκαν σαν πατερίτσες, σαν τσόντες σε κρίσιμες ψηφοφορίες. Έπαιξαν το παιχνίδι για το οποίο κατασκευάστηκαν και ύστερα πετάχτηκαν ή επέστρεψαν στην ανυποληψία.


— Μια δημοσιογράφος που είναι επίσης στο ΚΚΕ είναι η Λιάνα Κανέλλη. Πώς σου φαίνεται η μέχρι τώρα πορεία της στην πολιτική;

Πάντα θαύμαζα τις απίστευτες γνώσεις της, το εκρηκτικό της ταμπεραμέντο, τον τσαμπουκά και τη στοχοπροσήλωσή της στα όνειρα και τα σχέδιά της. Γεννημένη δημοσιογράφος, αλλά και γεννημένη πολιτικός. Αν όμως υπήρχε προσωποποίηση της Google ή του... φωτεινού παντογνώστη, θα ήταν η Λιάνα! Η Λιάνα είναι μεγάλη σταρ!

— Πες μου κάποιες λέξεις που περιγράφουν το ΚΚΕ.

Επανάσταση, αλήθεια, αρχές, δίκαιο, ανιδιοτέλεια, αλληλεγγύη, γενναιότητα, προσφορά, εντιμότητα, ανατροπή.

Σεμίνα Διγενή: «Τα ακόμη πιο δύσκολα έρχονται, γι' αυτό χρειαζόμαστε δυνατό και ενισχυμένο ΚΚΕ» Facebook Twitter


— Πολλοί λένε ότι δεν έχει νόημα να ψηφίσουν ΚΚΕ, αφού δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση. Τι πιστεύεις εσύ;

Τι δουλειά έχει το ΚΚΕ σε μια κυβέρνηση εχθρική για τον λαό; Ωστόσο, έχει πολλή δουλειά να κάνει σε μια κυβέρνηση του λαού και μέχρι ο λαός να το αποφασίσει και να το οργανώσει θα βρίσκεται δίπλα του, στην αντιπολίτευση, με μια ουσιαστική και μαχητική αντιπολιτευτική φωνή.


— Πώς σχολιάζεις το ότι ο Βαρουφάκης καταλογίζει στο ΚΚΕ «μαξιμαλισμό»;

Αν οι εργατικές διεκδικήσεις συνιστούν μαξιμαλισμό, τότε ίσως πρόκειται για νέες ερμηνείες της σχολής του κ. Σόρος. Ο κ. Βαρουφάκης συνιστούσε στον λαό, ως υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ «λιτό βίο». Θυμάσαι; Έστρωσε τον δρόμο για το τρίτο μνημόνιο, μας χρέωσε δισεκατομμύρια και ήταν ο εμπνευστής της κοροϊδίας των Ελλήνων. Θυμάσαι και το άλλο; «Να μην τους λέμε τρόικα, να τους λέμε θεσμούς», «όχι μνημόνιο, καλύτερα δανειακή σύμβαση» ‒ τα ζήσαμε όλα αυτά. Η ψήφος στον κ. Βαρουφάκη είναι η πλέον συστημική ψήφος και όλες οι πολιτικές του θέσεις είναι άκρως επικίνδυνες.


—Αυτό ισχύει και για τις υπόλοιπες προεκλογικές... αφίξεις;

Τα κόμματα «μίας χρήσης», που έτυχαν μεγάλης προβολής και τους προσφέρθηκαν έδρες ή και υπουργεία, αξιοποιήθηκαν σαν πατερίτσες, σαν τσόντες σε κρίσιμες ψηφοφορίες. Έπαιξαν το παιχνίδι για το οποίο κατασκευάστηκαν και ύστερα πετάχτηκαν ή επέστρεψαν στην ανυποληψία. Ποτάμια, ΑΝ.ΕΛ., ΛΑΟΣ, ΔΗΜ.ΑΡ. και τα συναφή. Στην ουσία, έκαναν ένα κακόγουστο κι επικίνδυνο γκεσταριλίκι.


— Τι λέει το ΚΚΕ για το Σύμφωνο Συμβίωσης;

Λέει ότι χρειάζεται να εξασφαλίζονται καθολικά σύγχρονα κοινωνικά δικαιώματα για όλους και όλες, χωρίς διακρίσεις φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Όμως η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, με τη συντηρητική, δεξιά πολιτική, στερεί αυτό το δικαίωμα, στηρίζοντας την παρωχημένη άποψη ότι η κατοχύρωση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και της κάλυψης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης εξαρτάται από το αν ένα άτομο βρίσκεται σε γάμο ή σε σύμφωνο συμβίωσης.

Ελλάδα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

O Αλέξης Τσίπρας στη LIFO: «Δεν μετανιώνω για το ότι δε συμβιβαστήκαμε με την αδράνεια»

Ελλάδα / O Αλέξης Τσίπρας στη LIFO: «Δεν μετανιώνω για το ότι δε συμβιβαστήκαμε με την αδράνεια»

Στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στη LiFO ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλά για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝ.ΕΛ., τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, το Μάτι και τους νέους και εξομολογείται άγνωστες πτυχές της προσωπικής του ζωής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη LiFO: «Θέλουμε ισχυρή ανάπτυξη ή ανακύκλωση της μιζέριας;»

Ελλάδα / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη LiFO: «Θέλουμε ισχυρή ανάπτυξη ή ανακύκλωση της μιζέριας;»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της ΝΔ μιλά στη LiFO, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις εθνικές εκλογές, για το πρόγραμμα που θέλει να εφαρμόσει, τον Αλέξη Τσίπρα, τους νέους, εκμυστηρεύεται τι κρατά από τους γονείς του αλλά και τι θεωρεί σημαντικό στη ζωή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κτίριο της Siemens

Ελλάδα / Υπόθεση Siemens: Αθώοι οι κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο των «μαύρων» ταμείων

Οι δικαστές έκριναν ότι οι κατηγορούμενοι πρέπει να απαλλαγούν από την κατηγορία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και να παύσει η σε βάρος τους ποινική δίωξη για πράξεις μέχρι το 2002, λόγω παραγραφής
NEWSROOM
Allou Fun Park

Ελλάδα / Το Allou Fun Park στρέφεται κατά δημοσιογράφων: «Ψεύδη και ανακρίβειες» για τις συνθήκες του ατυχήματος

«Η επιχείρηση μας και οι 250 εργαζόμενοι δεχόμαστε σχεδόν σε καθημερινή βάση αβάσιμες και τεχνικά ανεπέρειστες κατηγορίες από δυο πασίγνωστους δημοσιογράφους»
NEWSROOM

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ