Σε εγρήγορση βρίσκονται οι ειδικοί για την εποχική γρίπη, καθώς με βάση τα στοιχεία που συλλέγονται στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) η χώρα έχει εισέλθει δυναμικά στην περίοδο της γρίπης.


Συνολικά, εννέα άνθρωποι έχουν νοσήσει και εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές της γρίπης, για την αντιμετώπιση των οποίων νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Οι πέντε εξ αυτών αναφέρθηκαν την τελευταία εβδομάδα του 2019 και την πρώτη εβδομάδα του 2020. Μέχρι στιγμής έχει καταγραφεί ένας θάνατος.

 

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, την πρώτη εβδομάδα του έτους αυξήθηκαν σημαντικά οι επισκέψεις σε γιατρούς με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής: από το 1% που ήταν οι σχετικές επισκέψεις το διάστημα 23-29 Δεκεμβρίου, έφτασαν το 3% των συνολικών επισκέψεων σε γιατρούς το διάστημα 30 Δεκεμβρίου – 5 Ιανουαρίου.

 

Την ανοδική πορεία του κύματος της γρίπης μαρτυρούν και τα κλινικά δείγματα που εξετάζονται στα ειδικά εργαστήρια. Συγκεκριμένα, από τα 52 κλινικά δείγματα που εξετάστηκαν στα εργαστήρια αναφοράς, τα οκτώ (15,4%) βρέθηκαν θετικά στους ιούς της γρίπης, έναντι 9,5% που είχαν βρεθεί θετικά την προηγούμενη εβδομάδα.

 

Σε ό,τι αφορά το στέλεχος της γρίπης που επικρατεί, ο ΕΟΔΥ αναφέρει πως πρόκειται για τον ιό τύπου Α, και πως συνεπικρατούν τα στελέχη Α (Η1Ν1) και Α (Η3Ν2). Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, ο Α(Η1Ν1) φαίνεται ότι προσβάλλει περισσότερο τα νέα άτομα, ενώ ο Α(Η3Ν2) «προτιμά» άτομα ηλικίας άνω των 65 χρόνων.

 

Επισημαίνουν μάλιστα οι ειδικοί πως η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα είναι μεν χαμηλή, αλλά έχει τάση σταδιακά αυξανόμενη και με αναμενόμενη κορύφωση σε πέντε εβδομάδες περίπου, δηλαδή στο μέσον Φεβρουαρίου.

 

Την εβδομάδα κορύφωσης της γρίπης η ζήτηση κρεβατιών ΜΕΘ φτάνει επίσης στο υψηλότερο σημείο της, και είναι ενδεικτικό της πίεσης που δέχονται οι Μονάδες κάθε χειμώνα από την εποχική γρίπη. Τον περσινό Φεβρουάριο χρειάστηκε να νοσηλευτούν ταυτόχρονα την ίδια ημέρα 122 ασθενείς με γρίπη σε ισάριθμες κλίνες ΜΕΘ, ενώ τον Φεβρουάριο του 2016 η μέγιστη ταυτόχρονη κάλυψη κλινών ΜΕΘ με ασθενείς με γρίπη έφτασε τους 158.

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε πυρετώδεις διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών ώστε να εξασφαλίσει επιπλέον κλίνες ΜΕΘ για τους ασθενείς με επιπλοκές.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr