Σαρηγιάννης: Τα σωματίδια από τις φωτιές θα αιωρούνται έως και 10 μέρες ακόμη

Σαρηγιάννης: Τα σωματίδια από τις φωτιές θα αιωρούνται έως και 10 μέρες ακόμη Facebook Twitter
eurokinissi
0

Στο ερώτημα πότε μπορούν να ανοίξουν παράθυρα και κλιματιστικά οι κάτοικοι που μένουν σε περιοχές κοντά σε πυρκαγιές, απάντησε ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης τονίζοντας ότι τα σωματίδια θα αιωρούνται ως και 10 ημέρες, από το νέφος που άφησαν οι πυρκαγιές.

Ειδικά στην Αττική ενδείκνυται η χρήση μάσκας τύπου FFP2 / KN95 / N95, επεσήμανε ο καθηγητής, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Μέχρι την Κρήτη βρέθηκαν μικροσωματίδια και, όπως επεσήμανε ο καθηγητής του ΑΠΘ, τα κλιματιστικά θα πρέπει να ρυθμίζονται σε λειτουργία ανακύκλωσης και όχι με εισαγωγή αέρα.

Μεγάλες είναι οι συγκεντρώσεις από μέταλλα που, πριν καεί το δάσος ήταν χρήσιμα για τα φυτά, ωστόσο η εισπνοή τους αφήνει ουσίες που μένουν στον οργανισμό, τόνισε ο καθηγητής και αναφέρθηκε σε καρκινογόνα προϊόντα καύσης υπενθυμίζοντας ότι κάηκαν και εργοστάσια με πλαστικά και χρώματα.

«Προσοχή στη σκόνη και στα αποκαϊδια στο έδαφος – Καθαρισμός με μάσκα και γάντια»

Το χημικό φορτίο μπορεί να μειωθεί αν στην Αττική αλλά και στην πυκνοκατοικημένη Ιστιαία απομακρυνθούν τα δύο πρώτα εκατοστά από την επιφάνεια του εδάφους, τόνισε ο καθηγητής.

Με γάντια και μάσκα συνέστησε και τον καθαρισμό νοικοκυριών από τη στάχτη.

«Επηρεάζεται και ο υδροφόρος ορίζοντας»

Κοντά στην Αττική και στην Βαρυμπόμπη πρέπει να αφαιρεθούν άμεσα δύο εκατοστά από το έδαφος για να σωθεί το χώμα που είναι ζωντανός και πορώδης οργανισμός ώστε να απορροφά σωματίδια που θα καταλήξουν στον υδροφόρα ορίζοντα, εξήγησε ο καθηγητής.

Συνέστησε επίσης σε δημόσιους χώρους να χρησιμοποιηθούν οι συσκευές απολύμανσης με φίλτρα Hepa που είναι «πιο αποδοτικά από οποιοδήποτε άλλο μηχανισμό» και θα μπορούσε, όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης να ενισχυθεί με επιδότηση η χρήση τους, ειδικά σε χώρους με μεγάλη συγκέντρωση ατόμων.

«Δεν είναι στα εγχειρίδια και καλό είναι να μπουν», είπε ο καθηγητής για όσα προανέφερε, επισημαίνοντας επίσης ότι η οικολογική καταστροφή επηρεάζει τη δημόσια υγεία, «επομένως πρέπει να μιλάμε με όρους βιώσιμης ανάπτυξης με την έννοια της οικολογικής ισορροπίας».

Χρειάζεται μεγαλύτερη σύνδεση της επιστημονικής κοινότητας με την πολιτεία σχετικά με το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, όπως θα δούμε και τον χειμώνα με τις πλημμύρες, ανέφερε τέλος ο καθηγητής.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση ΓΣΕΕ: Στον οικονομικό εισαγγελέα ο «φάκελος» Παναγόπουλου - Στο επίκεντρο άλλα πέντε άτομα και έξι εταιρείες

Ελλάδα / ΓΣΕΕ: Στον οικονομικό εισαγγελέα ο «φάκελος» Παναγόπουλου - Στο επίκεντρο άλλα πέντε άτομα και έξι εταιρείες

Στο πλαίσιο της έρευνας προβλέπεται η κλήση μαρτύρων, η αξιολόγηση των διαθέσιμων στοιχείων, καθώς και ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» του Γιάννη Παναγόπουλου
THE LIFO TEAM
ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ ΚΙΝΑ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΤΑΞΙΔΙ

Ελλάδα / Αποκάλυψη για την υπόθεση κατασκοπείας: Ποιος είναι πίσω από τον αξιωματικό - Το μυστικό ταξίδι στην Κίνα

Οι Αρχές ασφαλείας και οι ειδικοί ερευνητές της Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας του ΓΕΕΘΑ έχουν καταλήξει σε έναν «άνθρωπο-σκιά» που κινούσε τα νήματα στην υπόθεση κατασκοπείας
THE LIFO TEAM