Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο «ΕΠΤΑ» της ΕΡΤ αναφέρθηκε στη σημαντική άνοδο της πανδημίας και τις μεταλλάξεις αλλά και την εφιαλτική εκτόξευση των ημερήσιων κρουσμάτων τον Αύγουστο.

 

«Σημαντική είναι άνοδος της πανδημίας για όλα τα στελέχη που εμπλέκονται στη χώρα, για την «ΑΛΦΑ» τη βρετανική μετάλλαξη, για την Β1318 την πρώην νιγηριανή, για την «ΔΕΛΤΑ» και για την πρώην νοτιοαφρικανική. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό της «ΔΕΛΤΑ» είναι η πολύ μεγάλη μεταδοτικότητά της. Υπολογίζεται γύρω στο 60 με 70% πιο γρήγορη από την αντίστοιχη μεταδοτικότητα της «Α» για παράδειγμα» σχολίασε.

 

Όπως εξήγησε, η πρόβλεψη για 3.600 κρούσματα την περίοδο του 15 Αύγουστου βασιζόταν στον σχετικά χαμηλό αριθμό τεστ που γίνονταν μέχρι το τέλος Ιούνιου. Γίνονταν γύρω στα 40.000 τεστ.

 

«Αυτή τη στιγμή γίνονται γύρω στις 75-80.000 τεστ κατά μέσο όρο τις ημέρες της εβδομάδας. Τα 3.600 αν τα πολλαπλασιάσετε επί δύο γίνονται εύκολα 7.200. Η πρόβλεψή μας είναι ότι θα φθάσουμε κοντά στις 7.000 τον δεκαπενταύγουστο σαν κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο με την πιθανότητα να φθάσουμε σε συγκεκριμένες μέρες και λίγο παραπάνω» επεσήμανε.

 

Για το αν θα κολλήσουν όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, ο κ. Σαρηγιάννης υπογράμμισε ότι μεγάλος αριθμός ανεμβολίαστων θα κολλήσουν.