Πυρά εναντίον της Ελλάδας από τη Διεθνή Αμνηστία για αδράνεια στην προσφυγική κρίση

Πυρά εναντίον της Ελλάδας από τη Διεθνή Αμνηστία για αδράνεια στην προσφυγική κρίση Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
4


Για αδράνεια και έλλειψη πολιτικής βούλησης κατηγορεί την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση η Διεθνής Αμνηστία.

«Ενώ οι ηγέτες της ΕΕ και της Ελλάδας παραμένουν άπραγοι ή κλεισμένοι σε αναποτελεσματικά συμβούλια και συσκέψεις, δεκάδες ζωές χάνονται καθημερινά στο Αιγαίο», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Όπως καταγγέλλει η διεθνής οργάνωση, τα αυξημένα μέτρα φύλαξης των χερσαίων συνόρων με τη Τουρκία και η ανέγερση εκεί του φράχτη μήκους 12.5 χιλιομέτρων το 2012, έχει αναγκάσει τους πρόσφυγες και μετανάστες να επιλέγουν την πιο επικίνδυνη διαδρομή μέσω των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας με την Τουρκία.

«Πόσους πνιγμένους πρόσφυγες και πόσα νεκρά παιδιά απαιτούνται ώστε να ενεργοποιηθούν οι "Ευρωπαϊκές αξίες"; Τα ναυάγια αυτά δεν είναι φυσικό φαινόμενο και πολλές ζωές μπορούν να σωθούν εάν υπάρξει η πολιτική βούληση», επισημαίνει ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Γιώργος Κοσμόπουλος.

Υπολογίζεται ότι τους πρώτους δέκα μήνες του 2015 περισσότεροι από 454 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται σε διαδοχικά ναυάγια στο Αιγαίο. Το διάστημα 28-30 Οκτωβρίου, 86 άνθρωποι, παιδιών συμπεριλαμβανομένων, έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται σε εφτά ναυάγια κοντά στις ακτές της Λέσβου, της Σάμου, της Καλύμνου και της Ρόδου.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει επίσης διαπιστώσει συνεχιζόμενες και πολύ κακές συνθήκες υποδοχής για τους πρόσφυγες στη Λέσβο, αλλά και σε άλλα ελληνικά νησιά και την ενδοχώρα. Η μεγάλη πλειοψηφία μεταξύ αυτών δεν έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες Πρώτης Υποδοχής, που έχουν την ευθύνη να αναγνωρίζουν άτομα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

«Είναι αναγκαία η ουσιαστική και αποτελεσματική αλληλεγγύη της Ευρώπης προς τη χώρα, καθώς και συντονισμένες και επαρκείς επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά και οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να βελτιώσουν σημαντικά το συντονισμό τους και να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά τους διαθέσιμους από την ΕΕ πόρους», καταλήγει η οργάνωση στην ανακοίνωσή της.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Κολωνού: «Ζητώ συγγνώμη που δε μίλησα από την αρχή, φοβόμουν» δηλώνει η 12χρονη

Ελλάδα / Υπόθεση Κολωνού: «Ζητώ συγγνώμη που δε μίλησα από την αρχή, φοβόμουν» δηλώνει η 12χρονη

«Πήγαινα στην πλατεία με το ποδήλατο μου, όπως όλα τα παιδιά της γειτονιάς. Μακάρι να μην είχε εμφανιστεί ποτέ αυτό το τέρας μπροστά μου. Όμως εμφανίστηκε» εξηγεί το παιδί, λίγο πριν την απόφαση της Δικαιοσύνης
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Τελικά, ποιο είναι το αντικείμενο αυτής της οργάνωσης "Διεθνής Αμνηστία"; Να κουνάει το δάχτυλο;Ας σηκώσουν τα μανίκια όλοι αυτοί οι ξερόλες και να πιάσουν τα παράλια την ώρα που επιβιβάζονται οι πρόσφυγες στις βάρκες και να κάνουν αυτό που νομίζουν ότι πρέπει να γίνει.Και καλά οι πρόσφυγες, να βρεθεί ένας τρόπος να απαλυνθεί ο πόνος και η δυστυχία τους, αλλά με τους μετανάστες τι ακριβώς πρέπει να γίνει; Επειδή η μισή Ασία θέλει να μεταναστεύσει στην Ευρώπη, ντε και καλά να γίνει; Θα μας τρελάνουν τελείως
Στον Πειραιά δε μας επέτρεψαν να βγούμε έξω. Και ξεκινήσαμε και ήρθαμε στην Ελευσίνα το απογευματάκι, σούρπα. Οπότε... εκεί που βγήκαμε... ακριβώς... να δείξω τώρα; ακριβώς σ' αυτή την σκάλα όπως λέω γω βγήκαμε. ο κύριος αυτός εκεί ο κύριος Τσίγκος που είχε το εργοστάσιο έφεγγε μ' ένα φανάρι και βγήκε όλος ο κόσμος έξω...Μια Κυρία, Ίωνας στην καταγωγή, αν αυτό έχει σημασία.Ο Θόδωρος Τσίγκος που τους υποδεχόνταν μόνος με ένα φανάρι ίσως και να ήταν ο μόνος που είχε καταλάβει το μέγεθος αυτής της καταστροφής.ένας σκηνοθέτης, Έλληνας.