Πώς θα ελέγχεται η μετακίνηση 4 - Οι πιθανές ερωτήσεις από τις αρχές

Πώς θα έλεγχεται η μετακίνηση του κωδικού 4 Facebook Twitter
eurokinissi
0

Πιο εντατικοί είναι οι έλεγχοι των αρχών, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, μετά τα νέα περιοριστικά μέτρα που είναι σε ισχύ λόγω του lockdown. Μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο οι αστυνομικές αρχές πραγματοποιούν συχνότερους ελέγχους σχετικά με την χρήση του κωδικού 4 προκειμένου να διαπιστώσουν αν ο πολίτης ψεύδεται ή όχι.

Τι ερωτήσεις μπορεί να γίνουν σε περίπτωση μετακίνησης με τον κωδικό 4;

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, ερωτηθείς για το πώς θα ελέγχεται ο κωδικός 4, δηλαδή πώς θα διακριβώνεται ότι ο πολίτης πηγαίνει σε άνθρωπο που χρειάζεται βοήθεια ή πάει για βόλτα, απάντησε ότι είναι «δύσκολο να βάλουμε αυστηρούς κανόνες» επικαλούμενος και την ατομική συνείδηση των πολιτών. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι οι αρχές θα κρίνουν πότε χρειάζεται επιπλέον αιτιολόγηση, ενώ στην περίπτωση στο αυτοκίνητο είναι δύο άτομα και όχι 1, για την μετακίνηση με τον κωδικό 4, αυτό θα πρέπει επίσης να αιτιολογηθεί στις αρχές.

Αν δύο άτομα έχουν δηλώσει πως πηγαίνουν για παροχή βοήθειας σε άλλη οικία, θα ερωτηθούν το γιατί και πώς από τις αρχές. «Υπάρχουν αξιολογικά στοιχεία, αλλά σίγουρα δεν γίνεται ανακριτική διαδικασία. Έχουμε βάλει περιορισμούς πλέον στη χρήση των SMS κάτι που δεν υπήρχε πέρυσι το Μάρτιο, νομίζουμε ότι θα περιορίσουν αρκετά την άσκοπη μετακίνηση» τόνισε ο κ. Γεωργαντάς.

Για τον κωδικό 2

Για τον κωδικό 2 και τον περιορισμό που υπάρχει στην χιλιομετρική απόσταση (2 χιλιόμετρα), ο υφυπουργός δήλωσε ότι όντως ορισμένα χωριά μπορεί να είναι μακριά από σούπερ μάρκετ, ωστόσο ο κατά τόπους αστυνομικός που γνωρίζει την περιοχή δεν θα φέρει αντίρρηση. Επίσης, διευκρίνισε, ότι για φαρμακείο μπορείς να μετακινηθείς και εκτός περιοχής.

Τι ισχύει για τις οικογένειες με παιδιά

«Η λογική (του περιορισμού) είναι να μην περνάς 10 σούπερ μάρκετ που βρίσκονται στο δρόμο σου για να πας εκεί που επιθυμείς ίσως για να εξυπηρετήσεις και κάποια επιθυμία σου» εξήγησε ο υφυπουργός Μετακίνηση 6 για οικογένειες με παιδιά. Για οικογένειες με παιδιά χωρίς κοντινό πάρκο και χρησιμοποιούσαν τον κωδικό 6 για να μετακινηθούν με αυτοκίνητο, όπως είπε, δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. «Πρέπει να γίνεται χρήση με πεζό τρόπο ή με ποδήλατο η συγκεκριμένη μετακίνηση» διευκρίνισε.

Σε ό,τι αφορά το 13032 ο κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο, και στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχουν εξετάσει και άλλες τεχνικές λύσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα στο λιανεμπόριο να λειτουργήσει χωρίς κατάχρηση. «Οι πολίτες θα στέλνουν κενό μήνυμα» υποστήριξε.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ