Ποιες είναι οι ακριβοπληρωμένες φυλακές της Ελλάδας με τις τεράστιες σπατάλες στα έργα κατασκευής

Ποιες είναι οι ακριβοπληρωμένες φυλακές της Ελλάδας με τις τεράστιες σπατάλες στα έργα κατασκευής Facebook Twitter
8

Στοιχεία που δείχνουν απίστευτα ποσά για την κατασκευή έργων σε πέντε ελληνικές φυλακές, αλλά και τεράστιες μεταξύ τους αποκλίσεις, φέρνει στο φως της δημοσιότητας δημοσίευμα της Καθημερινής.

Στο θέμα, το οποίο όπως αναφέρεται είχε αναδείξει πριν ακριβώς δύο έτη η εφημερίδα, προκαλώντας τότε την άμεση παρέμβαση της εισαγγελέως του Α.Π., κ. Ευτέρπης Κουτζαμάνη, αναφέρεται ότι στις φυλακές που χτίστηκαν στα Τρίκαλα, τον Δομοκό, τις Σέρρες, τα Γρεβενά και τη Δράμα το κόστος για τη κάθε μία έφτασε περί τα 30 εκατ. ευρώ, την ίδια ώρα που αυτή των Χανίων φέρεται να κόστισε τουλάχιστον 8-10 εκατ. ευρώ λιγότερα!

Ωστόσο και οι έξι φυλακές κατασκευάστηκαν με την ίδια ακριβώς μελέτη και είχαν ακριβώς τον ίδιο αρχικό προϋπολογισμό ο οποίος ήταν 21 εκατ. ευρώ. Από την Καθημερινή σημειώνεται ότι στις πέντε «υπόπτως» πανάκριβες φυλακές οι επιβλέποντες μηχανικοί άνηκαν στην "Θέμις Κατασκευαστική"τη δημόσια εταιρείας που είχε έως πρότινος την ευθύνη ανέγερσης και συντήρησης των δικαστικών κτιρίων και ήταν ακριβώς τα ίδια πρόσωπα, εν αντιθέσει με την κατά πολύ φθηνότερη των Χανίων.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει επίσης πως το έγγραφο που έχει στην κατοχή της, έχει υπογραφή από τον πολιτικό μηχανικό και εξειδικευμένο πραγματογνώμονα του Τεχνικού Επιμελητηρίου, κ. Θεοφ. Κάκο ο οποίος επισημαίνει δεκάδες περιπτώσεις τεράστιων οικονομικών αποκλίσεων για ομοειδείς εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στις έξι φυλακές, έχοντας ως μέτρο σύγκρισης τη φθηνότερη των Χανίων.

Μερικά από τα πλέον τρανταχτά παραδείγματα: Είναι ενδεικτικό π.χ. ότι ενώ στα Χανιά οι σιδηροκατασκευές στην κυρίως φυλακή στοίχισαν συνολικώς 217.000 ευρώ, τα ίδια ακριβώς υλικά κοστολογήθηκαν στα Τρίκαλα 430.000 ευρώ και στον Δομοκό 590.000 ευρώ, ενώ όλως παραδόξως στη φυλακή Δομοκού στοίχισε 100.000 ευρώ περισσότερα και η κατασκευή του ίδιου ακριβώς δαπέδου στους χώρους κρατουμένων.

Απίστευτες αποκλίσεις παρατηρούνται ακόμη και σε ήσσονος σημασίας εργασίες. Οπως π.χ. στην αγορά και τοποθέτηση των ίδιων πλακιδίων που σε άλλη φυλακή κόστισαν 21.800 ευρώ και σε άλλη μόλις 2.275 ευρώ, ενώ υπάρχει σωφρονιστικό κατάστημα που εμφανίζεται να έχει διπλάσιες σωληνώσεις για τα καλοριφέρ, οι οποίες στοίχισαν επιπλέον 100.000 ευρώ.

Μεγάλες είναι όμως και οι αποκλίσεις στις κοστολογήσεις σε κάθε φυλακή ακόμη και στο βάψιμο. Το βερνίκωμα των ίδιων ακριβώς σωλήνων εμφανίζεται να στοιχίζει από 1.000 ώς 21.300 ευρώ, στις γυψοσανίδες οι διαφορές κυμαίνονται από 600 ώς 13.500 ευρώ, ενώ το... κερασάκι το αφήσαμε για το τέλος. Το καλώδιο για τα συστήματα ασφαλείας, στη φυλακή Δομοκού απεδείχθη 35 χιλ. μακρύτερο (!) από ό,τι σε όλες τις άλλες φυλακές (με επιπλέον κόστος 145.000 ευρώ), ενώ ακόμη και ο προστατευτικός σωλήνας για το καλώδιο της τηλεόρασης, στην ίδια φυλακή κόστισε 5.280 ευρώ, όταν σε όλες τις άλλες μόλις 60 ευρώ.

Το τελικό πόρισμα του κ. Κάκου που θα περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω στοιχεία θα παραδοθεί ώς τα τέλη Νοεμβρίου στον εισαγγελέα, κ. Ιωάννη Σέβη που έχει αναλάβει την έρευνα, καλώντας ήδη στο γραφείο του αρκετά στελέχη της εταιρείας «Θέμις». 

πηγή: Kαθημερινή

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ