Πέτσας: Αν χρειαστεί θα προχωρήσουμε σε επιτάξεις ιδιωτών γιατρών- Εξαδάκτυλος: Τα τελεσίγραφα δεν ευνοούν

Πέτσας: Αν χρειαστεί θα προχωρήσουμε σε επιτάξεις ιδιωτών γιατρών- Εξαδάκτυλος: Τα τελεσίγραφα δεν ευνοούν Facebook Twitter
Πηγή φωτό EUROKINISSI
0

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επίταξη ιδιωτών γιατρών, αν δεν υπάρξει εθελοντική συνεισφορά, δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας, αλλά ο πρόεδρος του ΠΙΣ κάλεσε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει πρώτα τις «δεξαμενές» που υπάρχουν.

 

«Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας έχουμε πει ότι θα χρησιμοποιούμε τους δημόσιους πόρους και όταν χρειάζεται θα συνεργαζόμαστε με τους ιδιωτικούς πόρους για να στηρίξουμε το σύστημα υγείας. Όμως όταν φτάνουμε στα όρια και δεν υπάρχει αυτή η εθελοντική συνεργασία, θα πρέπει η κυβέρνηση να παίρνει σκληρές αποφάσεις. Επομένως αν χρειάζεται να πάμε σε επιτάξεις, θα το κάνουμε», δήλωσε ο κ. Πέτσας στον ΣΚΑΪ.

 

«Είμαστε μακριά από την εθελοντική συνεισφορά που θα θέλαμε να δούμε σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς είμαστε μόλις στο ¼ αυτών που ζήτησε ο υπουργός Υγείας», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τόνισε ότι πρέπει πρώτα να ενσωματωθούν όσοι έχουν δείξει διάθεση. «Τα τελεσίγραφα και οι διορίες δυσκολεύουν αυτή τη διαδικασία. Δεν την ευνοούν και δεν την προάγουν», σχολίασε.

 

Ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι υπάρχουν «δεξαμενές» γιατρών που μπορούν να εργαστούν. Ενδεικτικά ανέφερε ότι πρόκειται για ανθρώπους που περιμένουν ειδικότητα, για αυτούς που απολύθηκαν και δικαιώθηκαν στα δικαστήρια και για ανθρώπους που βρίσκονται υπό κρίση.

 

«Να ενσωματωθούν όλοι αυτοί και στη συνέχεια η πολιτεία να πράξει όσα νομίζει», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΙΣ και πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι που ζητούνται αυτή τη χρονική στιγμή δεν είναι σε διακοπές. Είναι στην κοινότητα, προσφέρουν υπηρεσίες, κρατούν ασθενείς στο σπίτι και επιτελούν ένα έργο που δεν ξέρουμε ποιος θα το επιτελέσει».

 

Ο ίδιος σημείωσε ότι ένα μεγάλο αγκάθι είναι το γεγονός ότι καθυστερούν οι πληρωμές των εφημεριών και υπογράμμισε ότι οι Έλληνες γιατροί είναι οι χειρότερα αμειβόμενοι στην ΕΕ.

 

Ο κ. Πέτσας απάντησε ότι η πανδημία «δεν είναι η ευκαιρία να λύσουμε συντεχνιακά ζητήματα που χρονίζουν, όπως η οικονομική αποζημίωση των γιατρών» και πρόσθεσε: «Ή θα υπάρξει η εθελοντική συνεισφορά ή ο πρωθυπουργός θα προσχωρήσει σε επίταξη υπηρεσιών, γιατί ο χρόνος είναι κρίσιμος».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ