Πέθανε η Μαρία Μοσχολιού, η μακροβιότερη πρωθιέρεια στις τελετές αφής Ολυμπιακής Φλόγας

Πέθανε η Μαρία Μοσχολιού, η μακροβιότερη πρωθιέρεια στις τελετές αφής Ολυμπιακής Φλόγας Facebook Twitter
Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μοσχολιού (Πηγή φωτό Instagram/ Υπ. Πολιτισμού)
0

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μοσχολιού, η μακροβιότερη πρωθιέρεια στην ιστορία των τελετών αφής Ολυμπιακής Φλόγας.

Η Μαρία Μοσχολιού γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη σχολή του Εθνικού θεάτρου, το οποίο στη συνέχεια υπηρέτησε και ως ηθοποιός για πολλά χρόνια. Είχε μετάσχει στις περισσότερες τελετές αφής Ολυμπιακής Φλόγας ως πρωθιέρεια.

Συγκεκριμένα, είχε πάρει μέρος τέσσερις φορές σε τελετές για τους θερινούς Ολυμπιακούς αγώνες (1968, 1972, 1976, 1980), όπως και στις αντίστοιχες τελετές για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1976 έως το 1980.

Στην Μαρία Μοσχολιού είχε απονεμηθεί μετάλλιο του δήμου Αθηναίων για την προσφορά της στη διάδοση του Ολυμπιακού Ιδεώδους. «Είναι απίστευτο το συναίσθημα να "δημιουργείς" το Ολυμπιακό Φως. Είναι απίστευτο στη συνέχεια να βλέπεις τι συμβαίνει στις χώρες, όπου ταξιδεύει η Ολυμπιακή Φλόγα», είχε πει σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις της, πριν από πολλά χρόνια, θυμίζει η ΕΟΕ σε ανακοίνωση για την απώλειά της.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ την υποδοχή που έγινε στο Μεξικό το 1968, όταν η Φλόγα περνούσε σε δρόμους στρωμένους από λουλούδια. Το 1972, για το Μόναχο, βρέθηκα στα σύνορα Αυστρίας - Γερμανίας, επίσης στην υποδοχή της φλόγας, όπου πραγματοποιήθηκαν απίστευτα όμορφες τελετές. Στο Μόντρεαλ το 1976 η Φλόγα έφθασε με ακτίνες λέιζερ και θυμάμαι που ο πρωθυπουργός Πιέρ Τριντό στην ομιλία του είπε ότι αν οι αρχαίοι Έλληνες μπορούσαν να δουν αυτή την αστραπιαία μετάδοση της Φλόγας τότε θα έλεγαν πώς έγινε με τη παρέμβαση των θεών», είχε πει ακόμη.

Πέθανε η Μαρία Μοσχολιού, η μακροβιότερη πρωθιέρεια στις τελετές αφής Ολυμπιακής Φλόγας Facebook Twitter
Η Μαρία Μοσχολιού (Πηγή φωτό ΕΟΕ)

«Η σοβαρότητα, η κομψότητα και το κύρος της παρουσίας της Μαρίας Μοσχολιού ταυτίστηκαν με το Ολυμπιακό Ιδεώδες και με την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στο συλλυπητήριο μήνυμά της για την απώλεια της Μαρίας Μοσχολιού.

«Ως Πρωθιέρεια, δημιούργησε την Ολυμπιακή Φλόγα σε τέσσερις τελετές, δίνοντας το ουσιαστικό έναυσμα για την μεγαλύτερη παγκόσμια γιορτή, με το σπουδαίο οικουμενικό μήνυμα της συνεργασίας, της ειρήνης και του ευ αγωνίζεσθαι. Η μορφή της θα είναι για πάντα συνδεδεμένη με το Ολυμπιακό Κίνημα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους και στους φίλους της», συμπλήρωσε η υπουργός Πολιτισμού.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ