Παυλάκης: Αν γίνει το παραμικρό άνοιγμα τώρα θα δούμε εικόνες Μπέργκαμο

Παυλάκης: Αν γίνει το κάποιο μικρό άνοιγμα τώρα θα δούμε εικόνες Μπέργκαμο Facebook Twitter
0

Τους σοβαρότατους κινδύνους που, κατά τη γνώμη του, ενέχει ένα ενδεχόμενο άνοιγμα της κοινωνίας και της αγοράς στην παρούσα φάση της πανδημίας στην Ελλάδα, εξέφρασε ο γιατρός και ερευνητής Γιώργος Παυλάκης. 

Αν η Ελλάδα προχωρήσει έστω και σε ένα μικρό άνοιγμα δραστηριοτήτων αυτή τη στιγμή, υπάρχει πιθανότητα να αντικρίσουμε «εικόνες Μπέργκαμο», προειδοποιεί ο ερευνητής που προβλεπει ότι ο επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι «άσχημες» εκφράζοντας την ανησυχία του αναφορικά με την κορύφωση του τρίτου κύματος κορωνοϊού.

«Αν δεν υπήρχαν τα μέτρα η Ελλάδα θα ήταν σε επίπεδο διάλυσης τύπου Βραζιλίας», σημείωσε και εκτιμώντας ότι και ο Απρίλιος πρέπει να θεωρηθεί «χαμένος»: «Είμαστε ακόμη στην κορυφή ενός τεράστιου επιδημικού κύματος, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές [...] Αν γίνει μικρό άνοιγμα τώρα, θα έχουμε σε μια εβδομάδα μια εκτίναξη των κρουσμάτων, θα έχουμε Μπέργκαμο, θα έχουμε Πορτογαλία

Κατά τον ίδιο, τα μέτρα έχουν πραγματικό αποτέλεσμα και όσα άλλα λέγονται είναι «φαιδρά και εξωεπιστημονικά»: «Πρέπει να δεχόμαστε ότι δεν έχουμε την τέλεια λύση, έχουμε το κακό και το χειρότερο. Μαγική λύση δεν υπάρχει. Η καλύτερη από τις κακές λύσεις είναι να εντατικοποιήσουμε τα μέτρα που υπάρχουν τώρα. Στο πρώτο κύμα δεν υπήρξε πολύς ιός γιατί τον σταματήσαμε, ήταν μικρό κύμα γιατί το μικρύναμε. Από τα τέλη Αυγούστου ήταν προφανές ότι έρχεται νέο κύμα, αν είχαμε 2-3 βδομάδες σκληρή καραντίνα θα το είχαμε ανακόψει» 


«Οι επόμενες δυο εβδομάδες θα είναι άσχημες, θα έχουμε σκαμπανεβάσματα και αύξηση θανάτων. Είμαστε στην κορυφή του κύματος και δεν θα συνεχίσει να επεκτείνεται τόσο πολύ. Δεν είναι σίγουρο και εξαρτάται και από τη συμπεριφορά του πληθυσμού. Τα μέτρα αποδίδουν γιατί αν δεν υπήρχαν η Ελλάδα θα ήταν σε επίπεδο διάλυσης τύπου Βραζιλίας. Τα μέτρα δουλεύουν στον βαθμό που εφαρμόζονται. Αν μια μειοψηφία τα αγνοεί τότε δεν δουλεύουν τέλεια. Την Ελλάδα την έχει σώσει ένα «τείχος των σωφρόνων» που τηρούν τα μέτρα και έχει έτσι αποφύγει τα χειρότερα».

Σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν στη νέα έξαρση της πανδημίας, ο κ. Παυλάκης εξήγησε πως οι μεταλλάξεις έχουν προκαλέσει νέα μεγάλα κύματα. «Η Κρήτη έχει καταληφθεί από το βρετανικό στέλεχος, όπως και περιοχές της Αττικής. Είναι δύσκολο να σταματήσουν τα νέα στελέχη του ιού. Μια μάσκα που φοράμε τη μισή μέρα καλά και τη μισή στο σαγόνι, δεν προστατεύει. Είναι μύθος ότι το έξω μας προστατεύει, θυμάστε το καλοκαίρι πανηγύρια όπου υπήρξε διασπορά του ιού. Κάθε άνοιγμα φέρνει περισσότερες επαφές. Οποιαδήποτε κίνηση, ακόμη και τα κομμωτήρια που άνοιξαν ή μικρές κινήσεις μπορεί να παρεξηγηθούν από μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Περισσότερες επαφές σημαίνει περισσότερες μεταδόσεις του ιού. Προσπαθούμε με έναν παράλογο τρόπο να δούμε ένα λογικό αποτέλεσμα».

Να «θυσιαστούν» κάποιες ημέρες του Πάσχα

«Αν θυσιαστεί μέρος του Πάσχα και υπάρξει μικρό άνοιγμα, ελπίζουμε για ένα καλό καλοκαίρι». Πρόσθεσε ωστόσο πως αυτό θα εξαρτηθεί και από την επιδημιολογική εξέλιξη μέσα στην επόμενη εβδομάδα όμως. «Από τα λάθη που έγιναν μπορεί να χρειαστεί να θυσιαστεί το Πάσχα. Η γραμμή άμυνας είναι εμβολιασμοί και προετοιμασία για το καλοκαίρι».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ