Την παραίτησή της από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» υπέβαλε η διακεκριμένη ιστορικός Μαρία Ευθυμίου.

 

Σὐμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εστία», στις 6 Μαΐου η καθηγήτρια επέστειλε απόρρητη επιστολή προς την πρόεδρο της επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου «σε τόνο ευγενικό και αξιοπρεπή εις τρόπον να καταστεί σαφές ότι δεν έχει προσωπική αντιπαράθεση με την κυρία Αγγελοπούλου. Η κυρία Ευθυμίου εξέφρασε τη διαφωνία της για τον ασύντακτο χωρίς σχεδιασμό τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει η επιτροπή τον εορτασμό...».

 

Η παραίτηση Ευθυμίου (αδελφή του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Πέτρου Ευθυμίου και από τα πρόσωπα που φερόταν να εξετάζει ο πρωθυπουργός ως πιθανη υποψήφια για την Προεδρία της Δημοκρατίας) έγινε πριν την ανάρτηση του ιστορικού και μέλους της επιτροπής Αριστείδη Χατζή για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη - για την οποία η «Ελλάδα 2021» αναγκάστηκε να απολογηθεί. 

 

Το δημοσίευμα της «Εστίας» επικαλείται ως λόγους της απόφασης της κ. Ευθυμίου την τάση ουδετεροπατρίας που διακατέχει τον εορτασμό -«δεν νοείται να εορτάζεται η γέννηση ενός Έθνους χωρίς να υπάρχει η σημαία στο επίσημο έμβλημά του»- και ο αποχρωματισμός της Ελληνικής Ιστορίας που επέλεξε η Επιτροπή.