Υπέρ της άρσης του lockdown σε δύο ταχύτητες αλλά και του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων τάχθηκε η  καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

 

Η κ. Παπαευαγγέλου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3, επέμεινε ότι τα δημοτικά πρέπει να ανοίξουν και διευκρίνισε ότι η Επιτροπή επεξεργάζεται τα στοιχεία των σχολείων, προκειμένου να δει τα πραγματικά κρούσματα που είχαν καταγραφεί σε αυτά πριν κλείσουν.

 

Παράλληλα, σημείωσε ότι πρέπει να συνεχίσει η απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό. «Οι μελέτες δείχνουν ότι κάποια οριζόντια μέτρα είναι αποτελεσματικά στη μείωση της διασποράς του ιού» σημείωσε.

 

Επισήμανε δε, ότι σαφώς και πρέπει να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, αλλά ακόμα δεν έχει αποφασιστεί πότε.

Αυτές τις ημέρες θα συνεδριάζει καθημερινά η Επιτροπή προκειμένου να καταλήξει στον «χάρτη» του ανοίγματος.

 

«Μέχρι μέσα της εβδομάδας θα έχει δημιουργηθεί η αίσθηση του χάρτη, δηλαδή τι θα ανοίξει και πότε και μέχρι τέλος της εβδομάδας θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις», εξήγησε η κ. Παπαευαγγέλου.

 

Τόνισε δε, ότι «είναι άδικο για κάποιες περιοχές να είναι οριζόντια τα μέτρα». Έφερε ως παράδειγμα τα Ιωάννινα όπου επέδειξαν υποδειγματική συμπεριφορά οι κάτοικοι, ενώ ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για το άνοιγμα δύο ταχυτήτων είναι πολιτική.

 

Ακόμα κι αν ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, «οι πολίτες δεν πρέπει να χαλαρώσουμε. Πήραμε το μάθημα μας» τόνισε.

 

Σε ότι αφορά στα εμβόλια είπε πως σήμερα θα συναντηθεί η αρμόδια Επιτροπή για να καταλήξει με ποια σειρά θα εμβολιαστεί ο πληθυσμός.

 

Σημείωσε δε, ότι ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, στις αρχές του έτους ενώ τόνισε πως αρχικά θα πρέπει να εγκριθεί από την αρμόδια ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή και μετά να έρθουν τα εμβόλια ,τα οποία είναι έτοιμα.

 

Θα υπάρξουν παντού στην Ελλάδα εμβολιαστικά κέντρα, είπε αλλά σκοπός δεν είναι «να υποχρεώσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί, αλλά να τον πείσουμε».

 

Για τις ελλείψεις στα εμβόλια της γρίπης είπε πως «Δεν τα παραλαμβάνουμε όλα μαζί. Προφανώς τώρα έχουν τελειώσει και περιμένουμε να έρθουν κι άλλα».