ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ

Όταν το Harvard και το Yale φωτογράφιζαν γυμνούς όλους τους πρωτοετείς φοιτητές τους

Όταν το Harvard και το Yale φωτογράφιζαν γυμνούς όλους τους πρωτοετείς φοιτητές τους Facebook Twitter
9

[ Από την Άλκηστη Γεωργίου ]

Όταν το Harvard και το Yale φωτογράφιζαν γυμνούς όλους τους πρωτοετείς φοιτητές τους Facebook Twitter

Έπεσα, πρόσφατα, πάνω σε μία παλιά, όσο και απίθανη ιστορία!

Υπήρχε, λέει, μια εποχή όπου τα κορυφαία Αμερικάνικα πανεπιστήμια υποδέχονταν τους πρωτοετείς φοιτητές τους βάζοντας τους να ποζάρουν γυμνοί για χάρη κάποιων υποτιθέμενων ερευνητικών σκοπών.

Όλους τους πρωτοετείς φοιτητές.

Πρόκειται για το περιβόητο Ivy League Nude Posture Photo Scandal, για το οποίο έκανε πρώτη φορά λόγο ο δημοσιογράφος των New York Times, και απόφοιτος του Yale, Ron Rosenbaum, το 1995. 

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Από την δεκαετία του 1940 μέχρι και ολόκληρη την δεκαετία του '70 ορισμένα από τα μεγαλύτερα (και ακριβότερα) πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών  απαιτούσαν από τους πρωτοετείς φοιτητές τους να ποζάρουν ολόγυμνοι σε έναν επαγγελματία φωτογράφο της σχολής, παίρνοντας θεωρητικά μέρος σε μία μεγάλη εθνική έρευνα σχετικά με την σκολίωση και άλλες ορθοπεδικές διαταραχές.

Χιλιάδες επί χιλιάδων τέτοιων φωτογραφιών τραβήχτηκαν όλα αυτά τα χρόνια.

Ανάμεσα στα πανεπιστήμια που εμπλέκονταν στην ιστορία με τις γυμνές φωτογραφήσεις ήταν το Harvard, το Yale,  το Brown University, το Vassar κ.α.., ενώ ανάμεσα στους φοιτητές που φωτογραφήθηκαν γυμνοί συγκαταλέγονται προσωπικότητες όπως ο Τζορτζ Μπους, η Νταιάν Σόγιερ, η Μέρυλ Στριπ, ακόμη και η Χίλαρι Κλίντον!

Διαβάζουμε στο άρθρο του Rosenbaum στους New York Times, που δημοσιεύτηκε πριν δεκαοχτώ περίπου χρόνια:

«Ένα φθινοπωρινό απόγευμα στα μέσα της δεκαετίας του '60, λίγο μετά την άφιξη μου στο New Haven προκειμένου να ξεκινήσω τις σπουδές μου στο Yale, με φώναξαν στο Payne Whitney Gym.

Βρέθηκα σε ένα δωμάτιο του πρώτου ορόφου χωρίς καθόλου παράθυρα όπου κάποιου άντρες ντυμένοι από πάνω ως κάτω στα άσπρα μου ζήτησαν να βγάλω όλα μου τα ρούχα.

Έπειτα – κι αυτό είναι το κομμάτι της ιστορίας που δυσκολεύομαι μέχρι και σήμερα να πιστέψω- μου τοποθετήσανε κάτι πινέζες κατά μήκος της σπονδυλικής μου στήλης. Ήταν μικρές πινέζες και έτσι δεν πληγωνόταν το δέρμα – ίσως μόνο η αξιοπρέπεια μου. [...]

Με τοποθέτησαν απέναντι από έναν τοίχο, με φώτισαν με έναν προβολέα και με φωτογράφισαν.

Αυτό ήταν.

Η όλη διαδικασία μου φάνηκε σίγουρα περίεργη, αλλά σύντομα πληροφορήθηκα ότι επρόκειτο για μία εδραιωμένη διαδικασία που λάμβανε χώρα στα περισσότερα από τα πανεπιστήμια που άνηκαν στην Ivy League (σύλλογος των οκτώ καλύτερων πανεπιστημίων της Αμερικής).»

 

Όταν το Harvard και το Yale φωτογράφιζαν γυμνούς όλους τους πρωτοετείς φοιτητές τους Facebook Twitter

Οι ασυνήθιστες αυτές φωτογραφήσεις ήταν μέρος ενός μεγαλύτερου εγχειρήματος με επικεφαλής έναν επιστήμονα από τον κλάδο της Ψυχολογίας, τον Δρ. William Herbert Sheldon, ο οποίος πραγματοποιούσε την έρευνα του σε συνεργασία με όλα αυτά τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Κι ενώ η γενική ιδέα που οι αρμόδιοι άφηναν να εννοηθεί στους φοιτητές ήταν ότι επρόκειτο για μία εκτεταμένη μελέτη πάνω στην σκολίωση και σε άλλα προβλήματα που σχετίζονταν με τη στάση του σώματος, πιστεύεται ότι στην πραγματικότητα οι φοιτητές ήταν εν αγνοία τους πειραματόζωα για σκοπού πολύ πιο..σκοτεινούς.

Ισχυρές αποδείξεις που προκύπτουν από το απόρρητο αρχείο του Dr. Sheldon καταδεικνύουν ότι ο ερευνητής χρησιμοποιούσε τους πρωτοετείς φοιτητές για να μελετήσει την σχέση ανάμεσα στον σωματότυπο ενός ανθρώπου και την νοημοσύνη του!

Παλαιότερα, μάλιστα, οι Ναζί συγκέντρωναν και ανέλυαν τέτοιου είδους φωτογραφίες σε μία ακόμη προσπάθεια να στηρίξουν τις θεωρίες τους περί ανωτερότητας της λευκής φυλής, και κοινωνικής ιεραρχίας.

Κανένας φοιτητής δεν υπέγραψε ποτέ καμία υπεύθυνη δήλωση σύμφωνα με την οποία έδινε την συγκατάθεση του για την φωτογράφηση.

Όταν το Harvard και το Yale φωτογράφιζαν γυμνούς όλους τους πρωτοετείς φοιτητές τους Facebook Twitter

Χρόνια μετά εξαπλώθηκαν ένα σωρό φήμες για διάφορες υποτιθέμενες διαρρήξεις στα γραφεία όπου βρίσκονταν κλειδωμένες όλες αυτές οι γυμνές φωτογραφίες.

Ακούστηκε ότι πολλές από αυτές  πέρασαν στην .. «μαύρη αγορά» της Ivy League, αγοραπωλησίες δηλαδή χέρι με χέρι στα κρυφά,  ενώ άλλες χαρίζονταν ως.. «δώρο» στα νέα μέλη μυστικών αδελφοτήτων όπως η διαβόητη Skull and Bones.

Πού βρίσκονται όμως τώρα οι χαμένες αυτές γυμνές φωτογραφίες;

Όταν το Harvard και το Yale φωτογράφιζαν γυμνούς όλους τους πρωτοετείς φοιτητές τους Facebook Twitter

Στο Yale, μία τεράστια κρυψώνα γεμάτη ασφυκτικά με τέτοιες φωτογραφίες ανακαλύφθηκε τυχαία από έναν ανυποψίαστο υπάλληλο μέσα σε μία κλειδωμένη αίθουσα.

Οι φωτογραφίες αυτές κάηκαν ολοσχερώς από τους υπευθύνους.

Μία άλλη εξίσου μεγάλη συλλογή βρέθηκε καταχωνιασμένη σε μία αποθήκη στην Βοστώνη.

Εκείνες οι φωτογραφίες πέρασαν στα χέρια του Smithsonian, που επέτρεψε μάλιστα στον Ron Rosenbaum την πρόσβαση σε αυτά τα «Εθνικά Ανθρωπολογικά Αρχεία», το 1995.

Πράγμα που μάλλον μετάνιωσαν αργότερα.

Όταν τελικά οι New York Times δημοσίευσαν το αποκαλυπτικό άρθρο του Rosenbaum το Yale απαίτησε από το μουσείο της Ουάσινγκτον να καταστρέψει όσες φωτογραφίες προέρχονταν από το ίδρυμα του, ενώ το ίδιο το μουσείο γνωστοποίησε ότι ήταν πρόθυμο να κάνει το ίδιο και με τις υπόλοιπες φωτογραφίες εφόσον το επιθυμούσαν οι αρχές των εκάστοτε πανεπιστημίων.

Η πρόσβαση σε όσες φωτογραφίες απέμειναν στο μουσείο απαγορεύεται πλέον στο κοινό, ενώ μόνο πιστοποιημένοι ερευνητές μπορούν να μελετήσουν τα αρχεία.

Μέχρι σήμερα, ο ακριβής αριθμός τους παραμένει άγνωστος.

Όταν το Harvard και το Yale φωτογράφιζαν γυμνούς όλους τους πρωτοετείς φοιτητές τους Facebook Twitter
Φωτογραφία "Σωματότυπου" που βρέθηκε σε υπαίθρια αγορά της Αμερικής.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο των New York Times, εδώ.

[ via ]

Ελλάδα
9

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
Οι γυμνοί αυτοκράτορες της επιστημονικής βεβαιότητας.Ο επίλογος του άρθρου των ΝΥΤ καταλήγει ως εξής:Η άνοδος και η πτώση των «επιστημών», όπως μαρξιστική ιστορία, φροϋδική ψυχολογία και Κεϋνσιανή οικονομία δείχνει ότι τουλάχιστον κάποια από τα πιστεύω και τα αξιώματα που αντιμετωπίζονται ως επιστήμη σήμερα (Rorschach ανάλυση, «ορθολογική επιλογή» στην οικονομία, ίσως) θα αποδειχθεί ότι έχουν λίγο περισσότερο κύρος από την θεωρία σωματότυπου των γυμνών με τις καρφίτσες.Στις τελετουργικές του Sheldon, τα υποκείμενα του πειράματος ήταν γυμνοί φοιτητές - αλλά ήταν οι αυτοκράτορες της επιστημονικής βεβαιότητας που δεν είχαν ρούχα.
δηλαδη θα εκανε διαφορα εαν οντως μελετουσαν την σκολιωση, αντι την σχεση σωματοτυπου-νοημοσυνης? Ειναι λιγοτερο εξευτελιστικο το μεν απο το δε?
Θα έκανε διαφορά γιατί αν όντως μελετούσαν την σκολίωση, πρώτον δεν θα τους είχαν εξαπατήσει, δεν θα τους είχαν πει ψέματα, και δεύτερον οι φωτογραφίες πιθανότατα δεν θα ήταν ολόγυμνες.
για την εξαπατηση να συμφωνησω. Αλλα για το ολογυμνες, νομιζω οτι ηταν "τετελεσμενο". Ετσι ειχαν σκοπο να τους φωτογραφισουν, οτι και αν ελεγαν ως προφαση.
Ήταν οι εποχές τέτοιες. Όταν στην Σοβιετική Ένωση υπήρχαν τα γκούλαγκ πολιτικών κρατουμένων στην Σιβηρία για την αναμόρφωση τους και στην Ελλάδα υπήρχαν σπείρες απαγωγής μωρών από τα νοσοκομεία για πώληση στο εξωτερικό.