Οπαδική βία: Σήμερα οι προτάσεις των διευθυντών της ΕΛ.ΑΣ για τα μέτρα

Οπαδική βία: Σήμερα οι προτάσεις των διευθυντών της ΕΛ.ΑΣ. για τα μέτρα Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Η άμεση υποβολή προτάσεων για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη υπό τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ με αφορμή τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια. 

Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ τόνισε πως πρέπει να υποβληθούν προτάσεις που αφορούν στην άμεση εφαρμογή των νέων μέτρων και στην άμεση εκκίνηση των ελέγχων. Zητήθηκε από τους συμμετέχοντες να υποβάλουν τις προτάσεις τους το αργότερο μέχρι σήμερα Παρασκευή.

Οι προτάσεις των στελεχών της αστυνομίας θα αφορούν στο τι πρέπει να περιλαμβάνει το νέο νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά γενικώς στις ενέργειες, που θα κληθεί να κάνει η αστυνομία στον συγκεκριμένο τομέα και με ποιες προϋποθέσεις, καθώς και τις δυνάμεις και τα μέσα που θα χρειαστεί για την υλοποίηση του σχεδίου για την εφαρμογή των μέτρων και ειδικότερα τον έλεγχο των αθλητικών χώρων, αθλητικών συλλόγων και άλλα. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι συμφώνησαν ότι οι έλεγχοι πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, προανήγγειλε χθες την άμεση εφαρμογή των μέτρων, τονίζοντας ότι απαιτείται μια ολιστική αντιμετώπιση με δράσεις και παρεμβάσεις σε μια σειρά από τομείς, όπως η εφαρμογή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου και η παρακολούθηση των συνδέσμων, που πλέον μπαίνουν σε κλοιό.

Τα 4+2 μέτρα για την οπαδική βία

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που θα τεθούν αμέσως σε ισχύ είναι τα εξής:

  • Οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν. Κάθε ομάδα θα έχει έναν μόνο σύνδεσμο με έδρα την επίσημη ΠΑΕ.
  • Η αστυνομία θα έχει ουσιαστικό έλεγχο, καθώς θα ελέγχει τους οργανωμένους φιλάθλους και ειδικά στις θύρες αυτές που έχουν δημιουργήσει προβλήματα. Ο έλεγχος μεταπίπτει από τους security των ΠΑΕ στην αστυνομία. 
  • Θα δημιουργηθεί παρατηρητήριο βίας σε συνεργασία με την UEFA και των κρατών-μελών.
  • Θα τοποθετηθούν ολοκληρωμένα συστήματα με κάμερες στα γήπεδα.

Τα δύο μέτρα που θα εφαρμοστούν μόνο αν παραστεί ανάγκη είναι:

  • Κλείσιμο των θυρών των οργανωμένων οπαδών. 
  • Οικειοθελής αποκλεισμός των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ