Οι φιλόζωοι καταγγέλλουν επιχείρηση- σκούπα για τα αδέσποτα στη Λαμία

Οι φιλόζωοι καταγγέλλουν επιχείρηση- σκούπα για τα αδέσποτα στη Λαμία Facebook Twitter
0

Θύελλα αντιδράσεων από τους φιλόζωους έχει προκαλέσει η επιχείρηση «σκούπα» για τα αδέσποτα στο κέντρο της Λαμίας.

Η επιχείρηση έγινε το Σάββατο το βράδυ μετά από εντολή Εισαγγελέα.

Ο υπεύθυνος περισυλλογής του Δήμου συνοδευόμενος από την αστυνομία μάζευε τα σκυλιά, που βρίσκονταν στις πλατείες της πόλης και γύρω από αυτές, όπως ήταν η εντολή της Εισαγγελέως Υπηρεσίας.

Όπως δήλωσε στο LamiaReport o Αντιδήμαρχος Γιώργος Λάμπρου ο ίδιος ενημερώθηκε από την αστυνομία ότι υπήρχε εντολή από την Εισαγγελία να μαζευτούν τα αδέσποτα και μάλιστα αμέσως.

Μέχρι τις 5:00' τα ξημερώματα είχαν μαζευτεί 16 σκυλιά, από τα οποία τα 14 είχαν περισυλλεγει και στο παρελθόν, είχαν στειρωθεί και είχαν αφεθεί και πάλι ελεύθερα, ενώ τα δυο περισυνελέγησαν για πρώτη φορά.

«Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε αυτό που γίνεται, αφού τα συγκεκριμένα αδέσποτα δεν δημιουργούν προβλήματα. Επίσης θα οδηγηθούν σε ένα παράνομο κυνοκομείο το οποίο έχει υπερπληθυσμό από ζώα και το οποίο είναι παράνομο...», λένε οι άνθρωποι του Φιλοζωικού οι οποίοι καταγγέλλουν όλα όσα έγινα .

Οι φιλόζωοι καταγγέλλουν επιχείρηση- σκούπα για τα αδέσποτα στη Λαμία Facebook Twitter

Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Φθιώτιδας διαμαρτύρεται και με σχετική ανακοίνωση:

«Σε επιχείρηση-σκούπα με εντολή του Εισαγγελέα Υπηρεσίας προέβη την νύκτα του Σαββάτου 3 Μαρτίου η Αστυνομία προκειμένου να συλλέξει όλα τα σκυλιά που βρίσκονται στο κέντρο της Λαμίας.

Επειδή πραγματικά το πρόβλημα των αδέσποτων στην Λαμία είναι τεράστιο και προσπαθούμε χρόνια τώρα να το αντιμετωπίσουμε από κοινού με τον Δήμο Λαμιέων σύμφωνα με όσα ορίζει η σχετική νομοθεσία ζητάμε να μας απαντηθούν τα κάτωθι:

1. Πού πιστεύει η Εισαγγελία ότι θα πάνε τα υγιή ,στειρωμένα εμβολιασμένα και επανενταγμένα σκυλιά που με την συνδρομή μεγάλης Αστυνομικής δύναμης περισυνέλεξε;

2. Υπάρχει έλεγχος ή γνώση για τον διαθέσιμο χώρο στο Κυνοκομείο Λαμίας ώστε να προστεθούν στα ήδη 250 ζώα και άλλα 20 ή και παραπάνω;

3. Ξεχάστηκαν μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα τα γεγονότα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων σε τέτοιου είδους καταφύγια και ποιος θα αναλάβει την ευθύνη όταν τα παλιά ζώα που ζουν εδώ και τόσο καιρό στα κλουβιά θα σκοτώσουν και θα κανιβαλίσουν τα καινούργια υγιή όπως πολύ συχνά έχει γίνει στο παρελθόν;

4. Υπήρξε κάποιο συγκεκριμένο συμβάν εξαιτίας του οποίου στήθηκε αυτή η μεγάλη επιχείρηση; Αν ναι, τότε γιατί δεν πιάστηκε το σκυλί που δημιούργησε το συμβάν αλλά όλα τα υπόλοιπα ζώα;

Επίσης σημειώνουμε:

- Πως τα ζώα που κυκλοφορούν στο κέντρο είναι στειρωμένα, τσιπαρισμένα, εμβολιασμένα, έχουν εκτιμηθεί ως ακίνδυνα και σύμφωνα με τον Ν.4039/12 και 4235/14 έχουν το δικαίωμα να βρίσκονται σε αυτό το περιβάλλον. Ποιός είναι τελικά υπεύθυνος για την εφαρμογή των Νόμων στην Ελλάδα αν όχι Εισαγγελείς και Αστυνομία;

- Το αναισθητικό που χρησιμοποιήθηκε για την σύλληψη των ''επικίνδυνων και παράνομων'' σκύλων έχει αγοραστεί και πληρωθεί από τον Φιλοζωικό Σύλλογο, με τα πενιχρά οικονομικά μέσα που διαθέτει, σε εκδήλωση που έγινε προκειμένου να βοηθήσουμε στην στείρωση όλο και περισσότερων αδέσποτων και όχι για να συλλέγονται τα υγιή.

- Αν όλη αυτή η Αστυνομική δύναμη που χρησιμοποιήθηκε για την επιχείρηση χρησιμοποιούταν έστω και μια φορά τον μήνα για να εντοπιστούν οι κηδεμόνες σκύλων χωρίς τσιπ είναι σίγουρο πως θα είχαμε λιγότερες εγκαταλείψεις και άρα μικρότερο αριθμό αδέσποτων στην πόλη μας.

Ως Φιλόζωοι επιθυμούμε και προσπαθούμε να αναγνωρίζεται και να τιμωρείται ο δράστης που εγκαταλείπει το ζώο και όχι το θύμα-αδέσποτο που δίνει αγώνα επιβίωσης στον δρόμο.

Επειδή το συγκεκριμένο περιστατικό μπορεί να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου σε σχέση με την διαχείριση των αδέσποτων ζώων αλλά και την λειτουργία των κυνοκομείων σε όλη την Ελλάδα ο Φιλοζωικός Σύλλογος Φθιώτιδας την Κυριακή 4 Μαρτίου κατέθεσε τις ενστάσεις και τις προτάσεις του στην Αστυνομία και ήδη βρίσκεται σε επαφή με την Πανελλήνια Περιβαλλοντική Φιλοζωική Ομοσπονδία καθώς και με τις υπηρεσίες του αρμόδιου Υπουργείου για περαιτέρω ενέργειες».

Για τον Φιλοζωικό Σύλλογο Φθιώτιδας
η Πρόεδρος Έφη Γρίβα

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ