Οι Έλληνες κουφαίνονται: Σε άνοδο η απώλεια ακοής στην Ελλάδα

Οι Έλληνες κουφαίνονται: Σε άνοδο η απώλεια ακοής στην Ελλάδα Facebook Twitter
1

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σήμερα υπάρχουν στην Ελλάδα 1,2 εκατ. άτομα με απώλεια ακοής, αριθμός που το 2030 υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 1,5 εκατ. και το 2050 τα 1,8 εκατομμύρια.

Προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία στα προβλήματα της ακοής, που ταλαιπωρούν περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού κάθε ηλικίας, η 3η Μαρτίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ακοής.

«Η απώλεια ακοής είναι σε άνοδο στην Ελλάδα, ακούστε το μέλλον και προετοιμαστείτε γι αυτό!», προειδοποιεί ο ΠΟΥ.

Με δεδομένο ότι η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η αποτελεσματική αποκατάσταση αποτελούν τους βασικούς άξονες της σωστής αντιμετώπισης σε ενήλικες και κυρίως σε παιδιά, η Α' Πανεπιστημιακή Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική Α.Π.Θ., του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, διοργανώνει επιστημονική ημερίδα, με θέμα «Κοινωνική Προσέγγιση της Βαρηκοΐας».

Το πρώτο μέσο που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος για να ενισχύσει την ακοή του προκειμένου να ακούσει καλύτερα ήταν το χέρι του, δηλαδή η παλάμη του, που την έβαζε αυθόρμητα στο πτερύγιο του αυτιού.

«Η ιστορία των ακουστικών βαρηκοΐας ξεκινά από τα κέρατα των ζώων, που χρησιμοποιούσαν για να ενισχύσουν τον ήχο, δηλαδή από το ακουστικό κέρας. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε η ηχητική τρομπέτα και το 1898 το πρώτο ακουστικό βαρηκοΐας με μικρόφωνο πομπό και μπαταρίες, με χρήση κυκλώματος πομπού άνθρακα. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας δημιουργήθηκαν ακουστικά με τεχνολογία τρανζίστορ και τα ακουστικά οπισθοωτιαίου τύπου. Σήμερα, η κατασκευή των σύγχρονων ακουστικών βασίζεται στην ψηφιακή νανοτεχνολογία και τη ρομποτική», αναφέρει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ακοολογίας και Τεχνολογίας (ECAT), Δημήτριος Χρυσικός, με αφορμή την ομιλία με θέμα την τεχνολογική εξέλιξη των ακουστικών βαρηκοΐας, που θα κάνει στην ημερίδα.

«Χάρη στην πρόοδο που έγινε τα τελευταία χρόνια στην κατασκευή τους, τα ακουστικά έχουν μικρύνει πολύ. Υπάρχουν πλέον ακουστικά πολύ ελαφριά και σε διάφορα χρώματα, που μπαίνουν πίσω από το αυτί και ακουστικά πολύ μικρά, τα οποία μπαίνουν μέσα στον έξω ακουστικό πόρο. Πλέον υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιούνται και στα βρέφη, από την ηλικία των 6 μηνών. Με τα σύγχρονα ακουστικά, η ακοή βελτιώνεται και αγγίζει τα επίπεδα της φυσιολογικής ακοής. Η τεχνολογία προσπαθεί να μειώσει περισσότερο το μέγεθος και να αυξήσει την ταχύτητα επεξεργασίας του ήχου. Παρότι, όμως, με το ακουστικό βαρηκοΐας, το βαρήκοο άτομο αποκτά τη δυνατότητα σχεδόν άριστης ακοής, όπως τα φυσιολογικά ακούοντα άτομα, οι ενήλικες καθυστερούν την προμήθεια και τοποθέτησή τους κατά 5-7 έτη, λόγω κοινωνικών προκαταλήψεων, γεγονός που παρατηρείται παγκοσμίως. Σημαντικό ρόλο στην αποδοχή για την τοποθέτησή τους έχει ο ακοοπροθετιστής, ο οποίος έχει την ευθύνη της εφαρμογής και σωστής ρύθμισης του ακουστικού», πρόσθεσε ο κ. Χρυσικός.

Στην ημερίδα, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Μαρτίου 2018, από τις 18:00 έως 21:00, στην αίθουσα Μ. Αναγνωστάκης του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την πρόληψη, τη διάγνωση, τους τρόπους αντιμετώπισης με τη σύγχρονη τεχνολογία, την αποκατάσταση, τη λογοθεραπευτική υποστήριξη και την εκπαίδευση των παιδιών στο σχολείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ