Οι αεροπορικές αφίξεις αυξήθηκαν, αλλά αυτό δεν φάνηκε στην πληρότητα των ξενοδοχείων

Αυξήθηκαν οι αεροπορικές αφίξεις το 2023 αλλά δεν φάνηκε στην πληρότητα των ξενοδοχείων Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Unsplash
0

Παρά τη μεγάλη αύξηση των αεροπορικών αφίξεων μέσα στο 2023, οι Έλληνες ξενοδόχοι αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της μεγάλης ανάπτυξης των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά και της αύξηση του φόρου διαμονής.

Μέσα στο 2023 τα ελληνικά ξενοδοχεία κατέγραψαν ίδιες περίπου πληρότητες με το 2022, ενώ οι τιμές τους κινήθηκαν με αύξηση, αναφέρει η πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, Κωνσταντίνα Σβήνου, με βάση πρόσφατη έρευνα του ΙΤΕΠ, που αφορά την περίοδο Μαΐου-Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την ίδια, τα ξενοδοχεία που λειτουργούν όλον τον χρόνο είναι αυτά επηρεάζονται αρνητικά, κυρίως εξαιτίας της υπερανάπτυξης της βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως για παράδειγμα τα καταλύματα που προσφέρονται μέσω της πλατφόρμας Airbnb, αλλά και της μεγάλης αύξησης του φόρου διαμονής (νυν τέλος ανθεκτικότητας). Προσθέτει, μάλιστα, πως δεν υπάρχει κάποια έμπρακτη στήριξη από τον κρατικό μηχανισμό.

Δεν ξεπερνά το 50% η πληρότητα των ξενοδοχείων που λειτουργούν όλον τον χρόνο

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΙΤΕΠ, το 38% των ελληνικών ξενοδοχείων λειτουργούν όλον τον χρόνο, ωστόσο οι πληρότητές τους κατά μέσο όρο δεν ξεπερνούν το 50% κατά τη διάρκεια του χειμερινού εξαμήνου.

Η ίδια αναφέρεται στη σχετική έρευνα του ΙΤΕΠ λέγοντας πως «χαρακτηριστικό της ετήσιας έρευνας του 2022 ήταν η μεγάλη μείωση τζίρου (-21,2%) που παρουσίασαν τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας σε σχέση με τα εποχιακά που είχαν σημαντική αύξηση (9,8%) και καθώς ο κύκλος εργασιών των τελευταίων, όπως και ο ποσοστό τους (62%) είναι μεγαλύτερα, επηρεάζουν τα τελικά οικονομικά αποτελέσματα για όλα τα ξενοδοχεία, τα οποία και έκλεισαν θετικά (+2,4% σε σχέση με το 2019)».

Η Κωνσταντίνα Σβήνου ξεκαθαρίζει πως δεν μπορούν να προκύψουν οριζόντια συμπεράσματα στον χώρο του τουρισμού, διότι υπάρχουν περιοχές που «δουλεύουν» αποδοτικότερα και άλλες που «δουλεύουν» παθητικά. Επισημαίνει ωστόσο πως η λειτουργία ενός ξενοδοχείου όλον τον χρόνο συνεπάγεται ότι «βάζεις μπροστά από τα νούμερα επιδόσεων της επιχείρησής σου άλλες παραμέτρους, όπως τη διασφάλιση 12μηνης εργασίας για το προσωπικό, η πιστότητα στους επαναλαμβανόμενους πελάτες και κυρίως το μεράκι για το επάγγελμα».

Προτάσεις για την αντιμετώπιση της έλλειψης προσωπικού στα ξενοδοχεία

Στη συνέχεια, η Κωνσταντίνα Σβήνου αναφέρεται σ’ ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά ξενοδοχεία, αυτό της έλλειψης προσωπικού. Η ίδια προτείνει πέντε βασικές κατευθύνσεις που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην εξομάλυνση της υφιστάμενης κατάστασης, αν εφαρμοστούν:

  • Η εποχικότητα της λειτουργίας των επιχειρήσεων, συνεπάγεται 6 μήνες εργασίας, γεγονός αποτρεπτικό. Για τον λόγο αυτό ο κλάδος ζητάει την επέκταση του επιδόματος ανεργίας σε 5 μήνες αντί για 3.
  • Η καλλιέργεια της συνειδητής επιλογής εργασίας για τα τουριστικά επαγγέλματα. Το να εργάζεσαι στον τουρισμό δεν είναι απλά ένα επάγγελμα, είναι πολλά περισσότερα, εξηγεί. Και αυτό πρέπει να περάσει μέσα από την εκπαίδευση. Στα πλαίσια αυτά κινείται με πρωτοβουλία του το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, σε συνεργασία με το υπουργείο παιδείας και τουρισμού, όπου προχώρησε στην εισαγωγή του μαθήματος της «φιλοξενίας» στα πλαίσια του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων της δευτέρας και τρίτης τάξης του δημοτικού και προχωράει και στο μάθημα επαγγελματικού προσανατολισμού της τρίτης γυμνασίου.
  • Upskilling -Reskilling, τόσο για εργαζόμενους όσο και για επιχειρηματίες, με ειδικά προγράμματα επιμόρφωσης.
  • Πρέπει επίσης να αναθεωρηθούν αρκετές διαδικασίες ως προς τη νομιμοποίηση συνταξιούχων, στρατιωτικών, δημοσίων υπαλλήλων και αλλοδαπών να εργαστούν στο χώρο του τουρισμού. Υπάρχουν πάρα πολλοί που βρίσκονται ανενεργοί ενώ επιθυμούν να εργαστούν γιατί δεν τους δίδεται η άδεια εργασίας.
  • Πρέπει επίσης να υπάρξουν σοβαροί έλεγχοι προς την αδήλωτη εργασία. Μας προβλημάτισε ιδιαίτερα η έρευνα από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών περί των βραχυχρόνιων μισθώσεων, όπου αναφέρονται περίπου 54.000 θέσεις εργασίας. Είναι όσες περίπου λείπουν από τον ξενοδοχειακό κλάδο, χωρίς όμως να τις βλέπουμε κάπου δηλωμένες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γυναικοκτονία στους Αμπελόκηπους: Πώς προσπάθησε ο 39χρονος να δικαιολογήσει τη δολοφονία στους αστυνομικούς

Ελλάδα / Γυναικοκτονία στους Αμπελόκηπους: Πώς προσπάθησε ο 39χρονος να δικαιολογήσει τη δολοφονία στους αστυνομικούς

Ο άνδρας ανέφερε ότι το έγκλημα είχε διαπραχθεί την προηγούμενη Πέμπτη, χρησιμοποιώντας σφυρί ως όπλο, και ότι το πτώμα της συζύγου του βρισκόταν στο πατάρι του σπιτιού τους, στην οδό Λακωνίας
LIFO NEWSROOM
Δίκη Φιλιππίδη: Ο εισαγγελέας ζήτησε από καταγγέλλουσα να καθίσει δίπλα στον κατηγορούμενο για να αναπαραστήσει την απόπειρα βιασμού

Ελλάδα / Δίκη Φιλιππίδη: Ο εισαγγελέας ζήτησε από καταγγέλλουσα να καθίσει δίπλα στον κατηγορούμενο για να αναπαραστήσει την απόπειρα βιασμού

Αντιδράσεις από την πολιτική αγωγή που ζήτησε από την πρόεδρο να προστατεύσει τη μάρτυρα - «Στη Γαλλία έχουμε 51 βιασμούς, εδώ έχουμε μία απόπειρα... Μην τρελαθούμε κιόλας», είπε μεταξύ άλλων ο εισαγγελέας
LIFO NEWSROOM