Χειμερινοί προορισμοί: Τι πληρότητα θα δούμε φέτος και τι τιμές στα καταλύματα;

Χειμερινοί προορισμοί: Τι πληρότητα θα δούμε φέτος και τι τιμές στα καταλύματα; Facebook Twitter
Οι δημοφιλείς περιοχές είναι οι «συνήθεις ύποπτες» (όπως το Σέλι της φωτογραφίας), οι οποίες διαθέτουν είτε θεματικά πάρκα/χιονοδρομικά κέντρα ή είναι άρτια συνδεδεμένες με την άγρια ορεινή ομορφιά των πέριξ. Φωτ.: Eurokinissi
0

«ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ 100% ΣΤΟΥΣ χειμερινούς προορισμούς και φέτος!». Αυτός θα είναι ο τίτλος των ειδήσεων για την πορεία του τουρισμού κατά τη διάρκεια των εορτών σε μερικές ημέρες. Ποια είναι, όμως, η πραγματική εικόνα που παρατηρείται στα καταλύματα και τα ξενοδοχεία της χώρας μετά την 7η Ιανουαρίου;

Εκπρόσωποι των προαναφερθέντων κλάδων, μιλώντας στη LiFO, εξηγούν ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα και στις δύο πλευρές (πελάτης/επιχείρηση), ώστε η πληρότητα στους χειμερινούς προορισμούς να «ξεχειμωνιάζει» την Πρωταπριλιά και όχι του Αϊ-Γιαννιού. 

Πάντως, αναφορικά με τη φετινή εορταστική περίοδο (Χριστούγεννα/Πρωτοχρονιά/Θεοφάνεια), ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Άγγελος Καλλίας, επισημαίνει στη LiFO ότι «αυτήν τη στιγμή παρατηρείται ήδη 50-60% πληρότητα σε πολλά μέρη της Ελλάδας, ενώ σε αρκετές περιοχές σύντομα θα αγγίξει το 80-90%», προβλέποντας παράλληλα πως «η φετινή εορταστική περίοδος θα κινηθεί στους ίδιους ρυθμούς με πέρυσι». 

Αυτές οι περιοχές είναι οι «συνήθεις ύποπτες», οι οποίες διαθέτουν είτε θεματικά πάρκα/χιονοδρομικά κέντρα ή είναι άρτια συνδεδεμένες με την άγρια ορεινή ομορφιά των πέριξ. Για παράδειγμα, στη λίστα βρίσκονται περιοχές όπως η Θεσσαλία, η Αρκαδία, η Ήπειρος, η Αράχωβα, το Μέτσοβο, η Καλαμπάκα. Έκπληξη για τον κ. Καλλία αποτελεί ο Βόλος, που φαίνεται να «κλείνει τις πληγές» του από τις καταστροφικές πλημμύρες του καλοκαιριού. 

Οι τιμές των διανυκτερεύσεων αναμένονται ίδιες με πέρυσι, δείχνοντας πως απορροφώνται οι αλλεπάλληλες ανατιμήσεις, ενώ σε μερικά σημεία ίσως καταγραφεί μια αύξηση της τάξης του 3-5%. Ωστόσο, το «αγκάθι», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, Παναγιώτη Τοκούζη, είναι τα λειτουργικά έξοδα των εν λόγω επιχειρήσεων, τα οποία διαρκώς αυξάνονται. «Η τσέπη του πελάτη δεν θα μείνει ανεπηρέαστη, αν δεν μειωθούν το ηλεκτρικό ρεύμα και τα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων», συμπληρώνει. 

Χειμερινοί προορισμοί: Τι πληρότητα θα δούμε φέτος και τι τιμές στα καταλύματα; Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi

Ο κ. Τοκούζης τονίζει ότι ένας από τους λόγους που ο τουρισμός κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου στην Ελλάδα βρίσκεται στο ναδίρ του είναι η αξιοποίηση μόνο του «εσωτερικού τουρισμού». Επομένως, όταν τον επηρεάζουν αστάθμητοι παράγοντες, όπως η ακρίβεια και η ανασφάλεια, κλυδωνίζεται. 

Για παράδειγμα, φέτος οι διανυκτερεύσεις για ένα ζευγάρι κατά την περίοδο των εορτών δεν θα ξεπεράσει τις 4 ημέρες, σύμφωνα με τον κ. Καλλία. Στα άτομα ηλικίας 25-35 καταγράφονται από 2 έως 3 διανυκτερεύσεις, ενώ στα νέα ζευγάρια ή στις οικογένειες με παιδιά αντιστοιχούν 4 ημέρες. Το να κλείσει μια παρέα διακοπές πάνω από 5 ημέρες αποτελεί πια σπάνιο φαινόμενο. 

Και παρόλο που φέτος οι τιμές παραμένουν σταθερές –με κάποιες αυξήσεις 3-5% σε ορισμένες περιοχές– υπάρχει ανησυχία για το «τέλος ανθεκτικότητας» που θα εφαρμοστεί από 1/1/2024. Καθησυχαστικός παραμένει ο κ. Τοκούζης, που επισημαίνει ότι δεν θα επηρεάσει τα χειμερινά καταλύματα, αλλά θα εστιάσει στον «εξωτερικό τουρισμό» του καλοκαιριού. «Με το "τέλος ανθεκτικότητας", η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκάσει τον πολίτη να πληρώνει περισσότερα τη διανυκτέρευση», σύμφωνα με τον κ. Καλλία. 

Το «τέλος ανθεκτικότητας» θα επιβαρύνει επιπλέον και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις με 1,50 ευρώ την ημέρα, αλλά και τις τουριστικές κατοικίες, που θα καταβάλουν τέλος 10 ευρώ, όσο και τα ξενοδοχεία πολυτελείας.

Χειμερινοί προορισμοί: Πώς μπορεί να ενισχυθεί ο ορεινός τουρισμός

Ο κ. Καλλίας θεωρεί ότι το πρόβλημα για τον ελληνικό τουρισμό στην Ελλάδα είναι δομικό. Εφόσον, δηλαδή, μπορεί να συντηρηθεί από Έλληνες, θα μπορούσε η πολιτεία να τους βοηθήσει να πάνε διακοπές και τον χειμώνα, είτε δίνοντας οικονομικές ελαφρύνσεις, είτε αμβλύνοντας τον εργασιακό μόχθο, είτε βοηθώντας τα νέα ζευγάρια –με ή χωρίς παιδιά– να μην έχουν μόνο μια Παρασκευή και ένα Σάββατο για απόδραση. 

Ακόμη, υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα τεσσάρων εποχών» και γι' αυτό πρέπει να προβληθεί περισσότερο ο ορεινός τουρισμός και να αξιοποιηθεί. Μάλιστα, με αυτόν τον τρόπο «θα αναβαθμιστούν φαράγγια, μονοπάτια και η γενικότερη εικόνα σε πολλές ορεινές περιοχές της Ελλάδας». 

Ήδη έχουν κατατεθεί προτάσεις στον ΕΟΤ και σε άλλους οργανισμούς, ώστε η Ελλάδα να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες τον χειμώνα και να γίνει προσιτή για ορειβασία, ποδηλασία, πεζοπορία, σκι και άλλα χειμερινά σπορ. 

Για τον κ. Τοκούζη είναι σημαντική η παρέμβαση της κυβέρνησης στις εναλλακτικές μορφές ηλεκτροδότησης, ώστε να αξιοποιηθούν από τις επιχειρήσεις, καθώς πολλές από αυτές δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στην πληρωμή των λογαριασμών ενέργειας. 

«Απαιτούνται αξιοσημείωτα κυβερνητικά προγράμματα για να ανθίσει ο τουρισμός τον χειμώνα», σημειώνει. Και μπορεί η ακρίβεια που παρατηρείται σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας να μην έχει επηρεάσει καταλύματα και ξενοδοχεία λίγο πριν την εκπνοή του 2023, κανένας όμως δεν υπόσχεται ότι αυτός ο επίλογος θα μπορεί να γραφτεί ξανά του χρόνου τέτοια εποχή. 


 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ