Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς εκτός Ακαδημίας Αθηνών- Έντονες αντιδράσεις για την απόρριψη

Σφοδρές αντιδράσεις για την απόρριψη από την Ακαδημία Αθηνών της υποψηφιότητας του Κωνσταντίνου Τσουκαλά Facebook Twitter
Φωτ.: Sooc
0

Πληθώρα αντιδράσεων σε διάφορους επιστημονικούς κύκλους, αλλά και στα social media, έχει προκαλέσει η απόφαση της Ακαδημίας Αθηνών να μην δεχτεί τον διεθνούς φήμης καθηγητή Κωνσταντίνο Τσουκαλά.

Σύμφωνα με πληροφορίες η υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Τσουκαλά στην Ακαδημία έλαβε μόνο 18 ψήφους στις δυο πρώτες ψηφοφορίες και 20 στην τρίτη.

Με βάση το σύστημα που ακολουθείται η υποψηφιότητα δεν έγινε αποδεκτή. Προκειμένου να γίνει κάποιος μέλος της Ακαδημίας Αθηνών απαιτείται το ήμισυ+1 του συνόλου των ψήφων των μελών της Ακαδημίας. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόσφατα η Ακαδημία απέρριψε και την υποψηφιότητα του ποιητή Τίτου Πατρίκιου. 

Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς 

Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια της Χαϊδελβέργης, του Μονάχου, των Παρισίων και του Γέιλ. Είναι πλέον ομότιμος καθηγητής της Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ' το οποίο αφυπηρέτησε το 2004. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο. Δίδαξε σε ελληνικά, αμερικανικά, γαλλικά και μεξικανικά πανεπιστήμια και έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών και βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιδράσεις για την απόφαση της Ακαδημίας 

Όπως αναφέρεται στα social media της Ακαδημίας Αθηνών «γενικός και κύριος σκοπός της Aκαδημίας Aθηνών, είναι η καλλιέργεια και η προαγωγή των Eπιστημών, των Γραμμάτων και των Kαλών Tεχνών».

Στην τελευταία ανακοίνωση της Ακαδημίας Αθηνών με ημερομηνία 30 Μαρτίου 2023, αναφέρεται πέραν των άλλων διαδικαστικών μόνο η αναγγελία της δημοσίευσης του Προεδρικού Διατάγματος περί κυρώσεως της εκλογής του Μιχαήλ Κοσμόπουλου, ως τακτικού μέλους της Ακαδημίας στην Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών στην έδρα της «Προϊστορικής Αρχαιολογίας (με έμφαση στην Εποχή του Χαλκού)». 

Μετά την δημοσιοποίηση της είδησης για την απόρριψη Τσουκαλά χαρακτηριστικές είναι κάποιες από τις αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως του Αρίστου Δοξιάδη, γνωστού Έλληνα οικονομολόγου. 

«Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς είναι, για μένα, ο πιο σημαντικός μελετητής της ελληνικής κοινωνίας της γενιάς του (έγραψε τα πρώτα σημαντικά του έργα πριν την μεταπολίτευση, και συνέχισε να παράγει πρωτότυπο έργο για περίπου σαράντα χρόνια). Οι μελέτες του για την «υπερεκπαίδευση» και για τους τζαμπατζήδες είναι από τα πιο διεισδυτικά πράγματα που έχουν γραφτεί για τον ιδιότυπο ελληνικό καπιταλισμό. Το ότι δεν εξελέγη στην Ακαδημία Αθηνών λέει περισσότερα (δυστυχώς) για το επίπεδο των Ακαδημαϊκών παρά για τον Τσουκαλά. Κρίμα.»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ομότιμος καθηγητής νεότερης ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνης Λιάκος επικρίνει την απόφαση της Ακαδημίας σχολιάζοντας: «Έκπληξη δεν είναι ότι απορρίφθηκε η υποψηφιότητα του Κωνστ. Τσουκαλά από την Ακαδημία, όπως προηγουμένως του Τίτου Πατρίκιου. Έκπληξη είναι ότι υπέβαλαν υποψηφιότητα. Η Ακαδημία είναι ένας θεσμός-υπόλειμμα, ο οποίος θα έπρεπε από καιρό να πάψει να αποτελεί ένα κλειστό κλάμπ ηλικιωμένων επιστημόνων, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν χάσει επαφή με την εξέλιξη των επιστημών τους. Θα έπρεπε να μεταρρυθμιστεί ώστε να αποτελεί ένα επιτελικό κέντρο ερευνών , τουλάχιστον στα πρότυπα της British Academy. Μπόλικη κουβέντα για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, αλλά μπρος στην Ακαδημία, αιδήμων σιωπή. Ακόμη και οι μεταρρυθμιστές που έγιναν ακαδημαϊκοί. λησμόνησαν τον μεταρρυθμισμό τους. Dolce far niente!»

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ