Φωτιά στη Σύρο

Ο γιατρός της Σερίφου, Θανάσης Κοντάρης ανακάλεσε την παραίτησή του

Ο γιατρός της Σερίφου, Θανάσης Κοντάρης, ανακάλεσε την παραίτησή του Facebook Twitter
Φωτ.: Kykladiki
0

Ανακάλεσε την παραίτηση του από τη θέση του γενικού/οικογενειακού ιατρού στη Σέριφο, ο Θανάσης Κοντάρης, μετά την ηχηρή του απόφαση μέσω facebook, να αφήσει τη θέση του και να επιστρέψει στη Σουηδία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, ο Θανάσης Κοντάρης μετά την ανάρτησή του, όπου έκανε λόγο για «τέλος εποχής» παραθέτοντας τις ελλείψεις και τις συνθήκες εργασίες στη Σέριφο, άρχισε να δέχεται απειλές για την οικογένεια του, με αποτέλεσμα να κλείσει το προφίλ του στο Facebook.

Ωστόσο άλλος ήταν ο λόγος της παραίτησής του. 

Θανάσης Κοντάρης: «Αναγκαζόμουν να εργάζομαι εξαντλημένος τους θερινούς μήνες»

«Το σκεφτόμουν εδώ και πάρα πολύ καιρό», είπε στην Καθημερινή ο Θανάσης Κοντάρης. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο ίδιος, αποφάσισε να παραιτηθεί όταν συνειδητοποίησε ότι δεν ήθελε να ζήσει όσα είχε περάσει το περασμένο καλοκαίρι. Η Σέριφος δεν είχε υποδομές να υποστηρίξει τόσους τουρίστες. 

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι αναγκαζόμουν να εργάζομαι εξαντλημένος τους θερινούς μήνες», είπε στην Καθημερινή ο Θανάσης Κονταρής.

Σημείωσε δε ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε αύξηση γύρω στα 35-40% στον τουρισμό στην Σέριφο με αποτέλεσμα να υπάρχει αντίστοιχα μεγαλύτερη ζήτηση για τις υπηρεσίες υγείας «χωρίς αντίστοιχη αύξηση προσωπικού».

«Λόγω καιρού, πολλές φορές, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια πλοίων, δεν σηκώνονται τα ελικόπτερα – στην Σέριφο δεν έχουμε τη δυνατότητα να νοσηλεύσουμε ασθενή» είπε μεταξύ άλλων στην Καθημερινή.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, «στη Σέριφο δεν υπάρχει βοήθεια στο σπίτι, δεν υπάρχουν ιδιώτες γιατροί, δεν υπάρχει παιδίατρος, δεν υπάρχει τίποτα που να αποσυμφορήσει το ιατρείο».

Σε ό,τι αφορά στην παραίτησή του επισημαίνει ότι είχε σκεφτεί να παραιτηθεί τον Φεβρουάριο «αλλά είχε την ελπίδα ότι ένας νεότερος συνάδελφος που είχε εκφράσει ενδιαφέρον για το ιατρείο, θα ερχόταν στο νησί. Αλλά όταν μες στο Πάσχα τον ενημέρωσε πως δεν θέλει να «εκτεθεί σε αυτούς τους κινδύνους έπεσε το τελευταίο κάστρο μου».

Στην αίτηση παραίτησης λέει πως μετέφερε την πραγματικότητα ενός γιατρού όχι μόνο στη Σέριφο, αλλά σε όλες τις Κυκλάδες, λέει ο ίδιος επισημαίνοντας ότι «ιατρικό λάθος είναι και η λάθος συνταγογράφηση, δεν σημαίνει ότι κοστίζει τη ζωή του ανθρώπου».

Ο ίδιος δε, πέρυσι ήταν έτοιμος να βγάλει ανακοίνωση για να ενημερώνει τους ασθενείς η οποία θα έλεγε «Μην με εμπιστεύεστε, είμαι εξαντλημένος». 

Θανάσης Κοντάρης: Η παραίτηση και η ανάκλησή της

«Ήταν μια πράξη απόγνωσης» λέει ο ίδιος για την απόφαση να υποβάλλει την παραίτησή του με ανάρτηση στο facebook.

Σε αυτή την απόφαση τον οδήγησε «ο φόβος ενός νέου καλοκαιριού αντίστοιχου με το περσινό και μια κραυγή αγωνίας προκειμένου να αναδείξω τις ελλείψεις στις Υπηρεσίες Υγείας σε όλες τις Κυκλάδες», όπως είπε στην Καθημερινή ο Θανάσης Κοντάρης.

Μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του, πολλοί τον κομματοποίησαν – «για τους Αριστερούς έγινα παραστάτης, για τους Δεξιούς προπαγάνδα, αλλά δεν ισχύει τίποτα από αυτά», επισημαίνει και σημειώνει πως «καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έχει καταφέρει να δώσει κίνητρα, όχι μόνο οικονομικά αλλά και κοινωνικά (πχ. το να υπάρχει παιδικός σταθμός) σε νέους επιστήμονες να έρθουν σε δυσπρόσιτες περιοχές».

Όπως αναφέρει στην Καθημερινή, ο Θανάσης Κοντάρης, είχε περιθώριο να ανακαλέσει την παραίτησή του μέχρι σήμερα. Ωστόσο από την ανακοίνωση μέχρι και τώρα, διαπραγματεύτηκε για καλύτερες συνθήκες λειτουργίας του ιατρείου του με τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Χρήστο Ροϊλό.

Οι ιθύνοντες δεσμεύτηκαν ότι από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, θα έρθει στο νησί ένας νεαρός οικογενειακός γιατρός ώστε να συνδράμει στις απαιτήσεις του ιατρείου στη Σέριφο.

Από τον Ιούλιο και για τρία χρόνια, θα έρθει επίσης ένας παιδίατρος, ενώ το ιατρείο θα ενισχυθεί και με μια συμβασιούχο νοσηλεύτρια, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Ο ίδιος τονίζει ότι κρατά τις δεσμεύσεις που του έχουν δοθεί και επιμένει ότι ποτέ δεν μετάνιωσε την ανάρτησή του περί παραίτησης, 

Και ο λόγος είναι απλός, όπως λέει ο ίδιος. «Γιατί χωρίς καμία διάθεση για κομματική τοποθέτηση, μετέφερα την αλήθεια των σημερινών συνθηκών στον χώρο της υγείας στις Κυκλάδες».

Θανάσης Κοντάρης: «Τέλος εποχής»

Ο Θανάσης Κοντάρης ήταν η προσωποποίηση της αντιστροφής του brain drain. Μία ιστορία επιτυχίας για έναν γιατρό που έφυγε από τη Σουηδία για να εργαστεί στην Ελλάδα. Όμως τα πράγματα άλλαξαν με την ανάρτησή του πριν από λίγο καιρό.

Με ανάρτησή του στο facebook, ο Θανάσης Κοντάρης, ο γενικός οικογενειακός γιατρός Eπιμελητής Α’ του Περιφερειακού Ιατρείου της Σερίφου ανακοίνωσε ότι παραιτείται.

Είχε έρθει από την Σουηδία για την θέση και όπως δήλωσε ο ίδιος υπέβαλε την παραίτησή του «σχεδόν αναγκασμένος (αγανακτισμένος) αλλά και με αίσθημα ανακούφισης».

Στην ανάρτησή του με τίτλο «Τέλος εποχής» ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Με βαριά την καρδιά, σχεδόν αναγκασμένος (αγανακτισμένος), αλλά παράλληλα και με ένα αίσθημα ανακούφισης, κλείνει ένας κύκλος. Παραθέτω το υπόμνημα -συνοδευτικό της παραίτησης μου από το ΕΣΥ- που παράλαβε ο Υπουργός Υγείας. Ευχαριστώ όλους όσους βρέθηκαν δίπλα μου σε αυτό το ταξίδι! Εις το επανιδείν.»

Ελλάδα
0

Φωτιά στη Σύρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανώγεια: Καταγγελία για ξυλοδαρμό 16χρονου από 10 άτομα επειδή «φορούσε βερμούδα και σκουλαρίκι στο αυτί»

Ελλάδα / Ανώγεια: Καταγγελία για ξυλοδαρμό 16χρονου από 10 άτομα επειδή «φορούσε βερμούδα και σκουλαρίκι στο αυτί»

«Αυτά είναι σήμερα τα κριτήρια των δεκαπεντάχρονων παιδιών που ασφυκτιούν μέσα στα ίδια τους τα όρια και πλαίσια» καταγγέλλει η μητέρα του ανήλικου
LIFO NEWSROOM
Εξαφάνιση δύο Γαλλίδων στη Σίκινο: Οι οικογένειές τους δεν έχουν καμία ενημέρωση για την πορεία των ερευνών

Ελλάδα / Εξαφάνιση δύο Γαλλίδων στη Σίκινο: Οι οικογένειές τους δεν έχουν καμία ενημέρωση για την πορεία των ερευνών

Πέρασε ένας μήνας από την εξαφάνιση της 64χρονης Μαρί Πιέρ Αρφέλ και της 73χρονης Φρανσουάζ Μπουτό στη Σίκινο - «Νομίζω πως η Ελλάδα μας κρύβει πράγματα», δήλωσε η ανιψιά της 64χρονης αγνοούμενης στην Le Figaro
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ