Ο ευρωπαϊκός οργανισμός για την ασφάλεια των δικτύων έχει την έδρα του στο Ηράκλειο, αλλά ετοιμάζεται να φύγει

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός για την ασφάλεια των δικτύων έχει την έδρα του στο Ηράκλειο, αλλά ετοιμάζεται να φύγει Facebook Twitter
1

Την Κυβέρνηση, τους ευρωβουλευτές τους βουλευτές, και τους φορείς του τόπου, ώστε να μην απομακρυνθεί η έδρα του ευρωπαϊκού οργανισμού για την ασφάλεια των δικτύων ENISA από την Κρήτη και το Ηράκλειο ζητά ο δήμος της πόλης.

Ο δήμος, σε σχετική ανακοίνωσή του, αναφέρεται στα δέκα χρόνια λειτουργίας του ENISA που έχει έδρα του το Ηράκλειο, τονίζοντας ότι πρόκειται για τον μοναδικό Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ελληνικό έδαφος, στο πλαίσιο του οποίου λειτουργεί και Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας, επίσης μοναδικό ευρωπαϊκό σχολείο στην χώρα.

Επίσης σημειώνει ότι, ενώ οι αποφάσεις σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο αναφορικά με τον Οργανισμό θέλουν την έδρα στο Ηράκλειο μέχρι και το 2020, παρατηρείται από το 2011 μία προσπάθεια απαξίωσης με απώτερο σκοπό την οριστική απομάκρυνση του ENISA από την πόλη.

Παρά τις δυσκολίες ωστόσο, ο δήμος Ηρακλείου, με γνώμονα το συμφέρον της πόλης και της ευρύτερης επιστημονικής κοινότητας, δεν έχει σταματήσει να προσπαθεί και να αντιστέκεται βρίσκοντας λύσεις κάθε φορά που η έδρα του Οργανισμού απειλούνταν με απομάκρυνση.

Επίσης σημειώνει ότι ο δήμος και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς κατάφεραν να εξασφαλίσουν πόρους για τη μεταστέγαση του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας ενώ και το υπουργείο Παιδείας απάντησε θετικά στο θέμα της στελέχωσής του και στο θέμα του Ευρωπαϊκού Απολυτηρίου. Ωστόσο, συνεχίζει ο δήμος, έπειτα από όλα αυτά υπάρχει απόφαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία επικαλείται οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους, που επισημαίνει την ανάγκη διοίκησης του Οργανισμού από το Γραφείο Αθηνών, προτείνοντας την εγκατάλειψη της κρητικής έδρας.

Η πόλη του Ηρακλείου, ως έδρα του ENISA απετέλεσε, σύμφωνα με τον δήμο, στρατηγική επιλογή ενίσχυσης των περιφερειών και της περιφερειακής ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμπληρώνει ότι «δεν έχει ξανασυμβεί στα χρονικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απομακρυνθεί από κράτος-μέλος της ΕΕ Ευρωπαϊκός Οργανισμός, ή Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας».

Τέλος καλεί την κυβέρνηση, τους ευρωβουλευτές τους βουλευτές, και τους φορείς του τόπου, «έστω και την ύστατη τούτη ώρα», όπως τονίζει, «να συμβάλλουν έτσι ώστε να μην απομακρυνθεί η έδρα του Οργανισμού από την Κρήτη και το Ηράκλειο.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια