Ο Αιγύπτιος ψαράς που έσωσε 23 Έλληνες στις πυρκαγιές

Ο Αιγύπτιος ψαράς που έσωσε 23 Έλληνες στις πυρκαγιές Facebook Twitter
ΕUROKINISSI
0

Ο Αιγύπτιος ψαράς, Μαχμούν αλ Σαγέντ Μούσα, είναι ένας από τους αφανείς ήρωες των πυρκαγιών στην ανατολική Αττική. 

Την περασμένη Δευτέρα το απόγευμα, ο 46χρονος Αιγύπτιος βρισκόταν στο  διαμέρισμα του στη Νέα Μάκρη, όταν χτύπησε το τηλέφωνο του. Ήταν το αφεντικό του, ο Κώστας, που του ζήτησε να πάει γρήγορα στο λιμάνι της Νέας Μάκρης. 

Σε λίγη ώρα βρέθηκε στο αλιευτικό σκάφος, με σκοπό να σώσει ανθρώπους που είχαν καταφύγει στο νερό ή στις παραλίες για να αποφύγουν τις φλόγες.

«Ακούσαμε πως 150 άνθρωποι ήταν παγιδευμένοι ανάμεσα στη φωτιά και τη θάλασσα» λέει. 

Χωρίς να το σκεφτούν απέπλευσαν από το λιμάνι της Νέας Μάκρης. Τελικά ανάμεσα σε καπνούς που εμπόδιζαν την ασφαλή διέλευση του αλιευτικού σκάφους, αλλά και άλλα εμπόδια, κατάφεραν να διασώσουν 23 ανθρώπους και 4 σκυλιά.

«Είπα στο αφεντικό μου πως είτε θα τους σώσουμε, είτε θα πεθάνουμε και εμείς μαζί τους» λέει ο Μούσα.

Περιγράφει τις δραματικές στιγμές που έζησε πάνω στο σκάφος. «Δεν μπορούσες να δεις μπροστά σου από τον καπνό, ούτε να αναπνεύσεις. Ήταν η πιο δύσκολη στιγμή» προσθέτει με δάκρυα στα μάτια. «Αν μπαίναμε μέσα στους καπνούς ίσως θα βρίσκαμε εμείς το θάνατο. Αν δεν το τολμούσαμε, θα πέθαιναν οι άνθρωποι». 

Ο Μούσα ήταν 16 χρονών όταν έφυγε από την πόλη καταγωγής του για να δουλέψει ως ψαράς. Τριάντα χρόνια μετά, λέει πως οι πυρκαγιές της ανατολικής Αττικής ήταν η πιο τρομακτική εμπειρία στη ζωή του.

«Στο παρελθόν Αιγύπτιοι ψαράδες δέχτηκαν επιθέσεις από την Χρυσή Αυγή. Αλλά η ανθρωπότητα δεν κάνει διαχωρισμό ανάμεσα σε Αιγύπτιους και Έλληνες», τονίζει. Παρόλο που είναι συγκλονισμένος από την τραγωδία της Αττικής δηλώνει: «Είμαι χαρούμενος που ήμουν ένας από τους λόγους που αυτοί οι άνθρωποι σώθηκαν. Ήταν υποχρέωση μας να βοηθήσουμε». 

 

Με πληροφορίες από Al Jazeera

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το ελληνικό λιμενικό πετάει μετανάστες στη θάλασσα για να πεθάνουν»: ΚαταγγέΈρευνα του BBC

Ελλάδα / «Το ελληνικό λιμενικό πετάει μετανάστες στη θάλασσα για να πεθάνουν», καταγγέλλει το BBC

Έρευνα του BBC επικαλείται μαρτυρίες διασωθέντων και κατηγορεί το λιμενικό πως έχει προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων μεταναστών στη Μεσόγειο, μόνο τα τελευταία τρία χρόνια
NEWSROOM