Για σοβαρά κενά, στα πρωτόκολλα που ακολουθεί ο ΕΟΔΥ για τον έλεγχο των ύποπτων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού μιλούν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

 

Σε ανακοίνωση, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος κάνει ενδεικτικά αναφορά στην περίπτωση του 66χρονου, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην Πάτρα, τον 53χρονο που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο ΑΧΕΠΑ, αλλά και την περίπτωση της καθηγήτριας. Συγκεκριμένα, αναφέρει ενδεικτικά:

 

«Την περίπτωση του 66χρονου από την Αμαλιάδα που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Π.Γ.Ν Πατρών, για τον οποίο ο ΕΟΔΥ αρχικά απαντούσε αρνητικά στο αίτημα των γιατρών να ελεγχθεί για κορονοϊό και τελικά μόνο μετά από επιμονή τους έγιναν εξετάσεις στις οποίες βρέθηκε θετικός.

 

 

Η περίπτωση της καθηγήτριας, η οποία βρέθηκε θετική στον κορονοϊό μετά από εξέταση στην οποία υποβλήθηκε με δική της πρωτοβουλία. Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έδωσε εντολή στην καθηγήτρια να συνεχίζει να διδάσκει σε τέσσερα σχολεία χωρίς να γίνει προληπτική εξέταση και χωρίς να έχει ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας, αφού ο ΕΟΔΥ έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας παρόλο που η καθηγήτρια είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία.

 

 

Ο 53χρονος υγειονομικός από τη Σιάτιστα ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο ΑΧΕΠΑ και ο οποίος επίσης δε θεωρήθηκε «ύποπτο» κρούσμα από τον ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα αρχικά να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο Κοζάνης σε κοινό θάλαμο».

 

Τι ζητούν οι γιατροί

 

Ακόμη, στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως αρκετοί νοσοκομειακοί γιατροί καταγγέλλουν πως υπάρχει αναμονή έως 20 λεπτά στις τηλεφωνικές κλήσεις προς τον ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα να καθυστερεί πολύ η διεκπεραίωση των περιστατικών.

 

Η ΟΕΝΓΕ ζητά να υπάρξει ξεχωριστή γραμμή για τις κλήσεις των νοσοκομείων προς τον ΕΟΔΥ, αλλά και να «σταματήσει η παρακώλυση αποστολής δειγμάτων από τον ΕΟΔΥ, ο οποίος απαιτεί στην παρούσα φάση να υπάρχει αρνητικό δείγμα για γρίπη προκειμένου να σταλεί δείγμα για κορονοϊό, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρή δυσχέρεια στη χρήση των ελάχιστων χωρών μόνωσης που διαθέτουν τα νοσοκομεία».