Nordic Monitor: Τούρκοι διπλωμάτες- κατάσκοποι αναζητούν επικριτές του Ερντογάν στην Ελλάδα

Ο Ερντογάν με μικρόφωνο Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Τούρκοι διπλωμάτες συνεχίζουν να κατασκοπεύουν επικριτές της κυβέρνησης Ερντογάν στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Nordic Monitor. 

Το Nordic Monitor δημοσίευσε απόρρητα έγγραφα της τουρκικής κυβέρνησης, από τον περασμένο Ιούνιο, τα οποία αποκαλύπτουν ότι οι διπλωμάτες της χώρας δεν έχουν σταματήσει την παράνομη πρακτική της συγκέντρωσης πληροφοριών για επικριτές και αντιπάλους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ευρώπη, παρά τις προειδοποιήσεις άλλων κρατών ότι η Άγκυρα πρέπει να σταματήσει τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες. 

Το ένα από τα έγγραφα που περιλαμβάνει το δημοσίευμα κάνει λόγο για τον εντοπισμό ατόμων στην Ελλάδα, την Ολλανδία και τη Νορβηγία

Το πρώτο ντοκουμέντο που αποκαλύπτει το Nordic Monitor έχει ημερομηνία 7 Ιουνίου 2022 και τη σφραγίδα «απόρρητο». Εκδόθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας (Emniyet), η οποία υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών. 

Το έγγραφο αναφέρει ότι οι πληροφορίες διαβιβάστηκαν στην Emniyet από το υπουργείο Εξωτερικών στις 2 Ιουνίου, κάτι που σημαίνει ότι το υπουργείο συγκέντρωσε τα ονόματα από αναφορές που εστάλησαν στα κεντρικά από τις πρεσβείες και τα προξενεία της Τουρκίας, σημειώνει το δημοσίευμα. 

Το έγγραφο υπεγράφη από τον Ερντογάν Καρτάλ, αναπληρωτή αρχηγό του τμήματος αντιτρομοκρατίας της Emniyet και διανεμήθηκε σε 74 επαρχίες της Τουρκίας, για περαιτέρω αστυνομικές ενέργειες, εναντίον Τούρκων που κατέγραψαν οι διπλωμάτες εκτός των συνόρων.

Nordic Monitor: Τούρκοι διπλωμάτες- κατάσκοποι αναζητούν επικριτές του Ερντογάν στην Ελλάδα Facebook Twitter

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσους ανθρώπους κατασκόπευσαν οι Τούρκοι διπλωμάτες στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς λείπει το συνημμένο έγγραφο με την πλήρη λίστα των ονομάτων που προώθησε το υπουργείο Εξωτερικών. Όμως, η διανομή της λίστας σε 74 επαρχίες δείχνει ότι εκατοντάδες άνθρωποι πρέπει να χαρακτηρίστηκαν ως επικριτές της κυβέρνησης Ερντογάν στο εξωτερικό, αναφέρει το Nordic Monitor. 

Ένα άλλο έγγραφο, από τη γενική εισαγγελία του Αφιόν Καραχισάρ, δίνει μια εικόνα για την έκταση της κατασκοπευτικής δραστηριότητας των Τούρκων διπλωματών. Αυτό έχει ημερομηνία 21 Ιουνίου 2022 και επικαλείται πληροφορίες που προήλθαν από αστυνομικό τμήμα επαρχίας στις 8 Ιουνίου, που στην πραγματικότητα είχαν προέλθει από την Emniyet μία ημέρα νωρίτερα. 

Αυτό το έγγραφο αναφέρει ότι έξι άνθρωποι εντοπίστηκαν στη Νορβηγία, την Ολλανδία και την Ελλάδα και έδινε διαταγή για τις κατάλληλες νομικές ενέργειες εναντίον τους

Nordic Monitor: Τούρκοι διπλωμάτες- κατάσκοποι αναζητούν επικριτές του Ερντογάν στην Ελλάδα Facebook Twitter

Οι άνθρωποι που στοχοποιήθηκαν από την τουρκική κυβέρνηση σε άλλες χώρες πιστεύεται ότι συνδέονται με το κίνημα Γκιουλέν. Προκειμένου να αποφευχθούν διπλωματικές αντιδράσεις και προβλήματα σε διμερές επίπεδο, σε περίπτωση που αποκαλυφθούν οι παράνομες κατασκοπευτικές δραστηριότητες των διπλωματών, ο Καρτάλ προειδοποίησε ότι οι πληροφορίες που διαβιβάζονται από το υπουργείο Εξωτερικών «δεν πρέπει να κοινοποιηθούν σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα ή θεσμούς». 

Εργαζόμενοι σε τουρκικές πρεσβείες και προξενεία έχουν μπει σε μπελάδες σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία χρόνια, όταν αποκαλύφθηκε ότι έχουν εμπλακεί σε κατασκοπεία και άλλες παράνομες δραστηριότητες. 

Για τους επικριτές της κυβέρνησης, που έχουν ζητήσει άσυλο σε ευρωπαϊκές χώρες για να ξεφύγουν από βασανιστήρια και κακοποιήσεις στη Τουρκία, ο οποίοι εντοπίζονται, οι επιπτώσεις κυμαίνονται από καταχρηστική νομική δίωξη μέχρι τιμωρία των συγγενών τους

Τα έγγραφα δείχνουν ότι οι επικριτές ήδη έχουν αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις για πολλαπλές ψευδείς κατηγορίες, κάτι που σημαίνει ότι θα διωχθούν και θα καταδικαστούν εάν επιστρέψουν ποτέ στην Τουρκία. 

Στο μεταξύ οι συγγενείς τους επίσης θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωποι με εκδικητικές ποινικές διώξεις, λόγω της σχέσης τους με τους επικριτές που είναι στο εξωτερικό. Επίσης, τα περιουσιακά στοιχεία τους θα μπορούσαν να κατασχεθούν από τις τουρκικές αρχές. 
 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

Ελλάδα / Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

«Δεν φταις εσύ», ανέφερε ο μετεωρολόγος για τον Άδωνι Γεωργιάδη και αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο για την καθυστερημένη εισαγωγή του πατέρα του στη ΜΕΘ
NEWSROOM
Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

«Καμία δημόσια ή δημοτική αρχή δεν μπορεί να γνωρίζει πως συμπεριφέρεται μετά την αποχώρηση από την εργασία ή υπηρεσία του οποιοσδήποτε εργαζόμενος»
NEWSROOM
Αφρικανική σκόνη

Ελλάδα / Αφρικανική σκόνη: 15 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα την Τρίτη

Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες που μεταφέρονται καθημερινά στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα χρειάστηκαν ασθενοφόρο για να φτάσουν στα νοσοκομεία της Αττικής
NEWSROOM