Νέες Notam εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, που προβλέπουν ότι από σήμερα επιτρέπεται η είσοδος στην Ελλάδα σε συγκεκριμένους ταξιδιώτες χωρίς την υποχρεωτική επταήμερη καραντίνα.

 

Συγκεκριμένα, από την υποχρεωτική καραντίνα απαλλάσσονται πλέον οι μόνιμοι κάτοικοι των κρατών- μελών της ΕΕ, της Συμφωνίας Σένγκεν, της Βρετανίας, των ΗΠΑ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σερβίας και του Ισραήλ.Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι να διαθέτουν πιστοποιητικό από την αρμόδια αρχή της χώρας τους ότι έχουν εμβολιαστεί πλήρως για τον κορωνοϊό τουλάχιστον πριν από 14 ημέρες, ή αρνητικό μοριακό τεστ τον οποίο έχει γίνει τις τελευταίες 72 ώρες.

 

Παράλληλα παρατείνονται έως τις 06:00 της 26ης Απριλίου οι υπόλοιποι περιορισμοί για τις πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού.Αναλυτικά τι προβλέπουν οι νέες Notam:

 

- Πτήσεις εσωτερικού: Επιτρέπονται σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μόνο οι ουσιώδεις μετακινήσεις εσωτερικού που περιλαμβάνουν ταξίδι για θέματα υγείας, για επαγγελματικούς - επιχειρηματικούς σκοπούς, για αντικειμενικούς οικογενειακούς λόγους (επανένωση οικογενειών) και για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία.

 

- Απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα των υπηκόων τρίτων κρατών πλην των κρατών της ΕΕ και της Συμφωνίας Σένγκεν: Από την αεροπορική οδηγία εξαιρούνται οι επιβάτες που ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους και οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων χωρών: Βρετανία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Ρουάντα, Σιγκαπούρη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ρωσία, Σερβία, ΗΠΑ και Ισραήλ.

 

- Επτά ημέρες καραντίνα στις αφίξεις από το εξωτερικό: Όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στη χώρα από οποιοδήποτε κράτος υπόκεινται σε υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ' οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, για επτά ημέρες, εκτός αν είναι πολίτες των χωρών της ΕΕ, της Συνθήκης Σένγκεν, του Ην. Βασιλείου, των ΗΠΑ, των ΗΑΕ, της Σερβίας και του Ισραήλ, οι οποίοι θα εισέρχονται στην Ελλάδα χωρίς επταήμερη καραντίνα αν είναι εμβολιασμένοι ή αν έχουν αρνητικό PCR τεστ Covid-19, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξη τους.

 

Στους επιβάτες εξωτερικού, επιπρόσθετα, θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος κατά την άφιξη τους, βάση της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form. Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό, η καραντίνα θα ισχύει για 14 ημέρες.

 

- Διεθνείς αφίξεις με αρνητικό τεστ 72 ωρών: Όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων θα εισέρχονται στην χώρα με αρνητικό PCR τεστ Covid-19, το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους. Υπενθυμίζεται ότι στους επιβάτες θα γίνεται και δειγματοληπτικό τεστ κατά την είσοδό τους στην ελληνική επικράτεια βάση του PLF.

 

- Υποχρεωτική συμπλήρωση Passenger Locator Form: Υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας στην ηλεκτρονική διεύθυνση travel.gov.gr από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς Ελλάδα. Επίσης, είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση της φόρμας PLF και για τους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας και αναχωρούν από τα αεροδρόμια της χώρας.

 

- Ανώτατο όριο 4.000 ταξιδιωτών από Ρωσία: Αφίξεις μόνο στα αεροδρόμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου και ανώτατο όριο εισόδου στην Ελλάδα 4.000 επιβατών την εβδομάδα.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr