Νέα Σμύρνη: Ελέγχονται άλλοι εννέα αστυνομικοί για τα επεισόδια

Νέα Σμύρνη: Ελέγχονται άλλοι εννέα αστυνομικοί για τα επεισόδια Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν συνολικά δέκα αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. για τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στην πλατεία της Νέας Σμύρνης το μεσημέρι της Κυριακής 7 Μαρτίου.

Εκτός από τον ανθυπαστυνόμο, ο οποίος έχει ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα, ακόμα εννέα αστυνομικοί της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης που υπηρετούν στη ΔΙ.ΑΣ. έχουν κληθεί να δώσουν έγγραφες εξηγήσεις στο πλαίσιο της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που διέταξε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, αναφέρει η «Καθημερινή».

Πρόκειται για την πρώτη ομάδα των αστυνομικών που πήρε εντολή από το κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ, να μεταβεί στην πλατεία της Νέας Σμύρνης και να πραγματοποιήσει ελέγχους για μη τήρηση των μέτρων περιορισμού της covid-19.

Στην πρώτη αναφορά του, αμέσως μετά τα γεγονότα, ο ανθυπαστυνόμος και επικεφαλής της ομάδας που μετέβη στη Νέα Σμύρνη είχε καταθέσει: «την 2 μ.μ. μεταβήκαμε στην πλατεία προκειμένου να βεβαιώσουμε παραβάσεις σε άτομα που δεν τηρούν τα μέτρα για την αποτροπή διάδοσης της COVID-19. Ήμασταν δέκα αστυνομικοί. Χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες και διενεργούσαμε ελέγχους σε τρία διαφορετικά σημεία πέριξ της πλατείας».

Η ΕΔΕ για τη βίαιη σύλληψη του 29χρονου και πέντε ακόμα νεαρών διετάχθη δύο 24ώρα αργότερα και ανετέθη σε ανώτατο αξιωματικό της ΓΑΔΑ. Ο ανθυπαστυνόμος, που στο ερασιτεχνικό βίντεο φαίνεται να χτυπάει  τον 29χρονο με πτυσσόμενο κλομπ, κλήθηκε πρώτος να δώσει έγγραφες εξηγήσεις. Πείστηκε να υποβάλει αυθημερόν το υπόμνημά του και άμεσα τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Τα εικοσιτετράωρα που ακολούθησαν, ακόμα εννέα αστυνομικοί κλήθηκαν από τον επικεφαλής της έρευνας να δώσουν έγγραφες εξηγήσεις για την αντίδρασή τους στο συμβάν. Έχουν λάβει προθεσμία δέκα ημερών έως ότου παραδώσουν τα υπομνήματά τους.

Αστυνομική πηγή που μίλησε στην εφημερίδα «Καθημερινή» δήλωσε ότι στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει μέχρι σήμερα, βρέθηκαν μάρτυρες που επιβεβαιώνουν όσα στις αρχικές καταθέσεις τους είχαν περιγράψει οι αστυνομικοί. Οτι δηλαδή δέχθηκαν επίθεση με κλωτσιές και μπουνιές από ομάδα περίπου 30 ατόμων που αντέδρασε στους ελέγχους των ανδρών της ΔΙ.ΑΣ. Απαντώντας όμως σε διευκρινιστική ερώτηση, η ίδια πηγή ενημέρωσης πρόσθεσε ότι οι μάρτυρες αυτοί δεν έχουν μέχρι σήμερα δεχθεί να καταθέσουν ενόρκως.

Ακόμα, νομικοί κύκλοι διευκρινίζουν ότι δύο από τους αστυνομικούς που φέρονται να τραυματίστηκαν στη διάρκεια του επεισοδίου υποβλήθηκαν σε ιατροδικαστική εξέταση. Τα σχετικά πορίσματα, που φέρονται να επιβεβαιώνουν τις αναφορές περί τραυματισμού τους, θα συμπεριληφθούν στον φάκελο της διοικητικής έρευνας.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ