Νέα ενημέρωση από Καλλιάνο για κακοκαιρία: Πότε έρχεται ο χιονιάς - Πώς θα επηρεαστεί η Αττική και το κέντρο της Αθήνας

Νέα ενημέρωση από Καλλιάνο για κακοκαιρία: Πότε έρχεται ο χιονιάς - Πώς θα επηρεαστεί η Αττική και το κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Κύμα ψύχους στη χώρα από την Κυριακή το βράδυ
0

Με νέα ενημέρωση για την κακοκαιρία και το κύμα ψύχους που έρχεται, ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος δίνει το στίγμα του χιονιά, το πότε καταφθάνει, αλλά και το πώς θα επηρεάσει την Αττική και το κέντρο της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται πως για το κύμα ψύχους έχει ήδη εκδοθεί έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ.

Στα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, ο Γιάννης Καλλιάνος γράφει:

Ο ΧΙΟΝΙΑΣ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Είμαστε εν αναμονή μιας αξιόλογης ψυχρής εισβολής η οποία θα έχει περίπου τα ίδια χαρακτηριστικά με τη «Ζηνοβία». Αυτό σημαίνει ότι θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα, οι άνεμοι (βοριάδες) σταδιακά θα ενισχυθούν και θα πνέουν έως και 9-10 μποφόρ στα πελάγη, στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο θα εκδηλώνονται και κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σημαντική περαιτέρω πτώση.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΩΙ - ΜΕΣΗΜΕΡΙ : ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΡΕΙΑ

Στο ξεκίνημα της κακοκαιρίας θα επηρεαστούν πολύ τοπικά από τοπικές χιονοπτώσεις κάποιες περιοχές της βόρειας Ελλάδας (κυρίως δυτική, ανατολική Μακεδονία και Θράκη) ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα. Θα είναι όμως πρόσκαιρο το πέρασμα του χιονιά από εκεί. Στην κεντρική Μακεδονία τα φαινόμενα θα είναι ακόμη πιο τοπικά. Στη Θράκη ίσως επιμείνουν χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα και τη Δευτέρα.

ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Από το απόγευμα - βράδυ της Κυριακής οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν χαμηλότερα γεωγραφικά και θα επηρεάζουν τα εξής διαμερίσματα :

(α) Νοτιοανατολική Θεσσαλία (κυρίως Πήλιο)
(β) Ανατολική Στερεά (και Αττική)
(γ) Εύβοια και Σποράδες
(δ) Κεντρική και Ανατολική Πελοπόννησος
(ε) Κυκλάδες (χιόνια σχετικά χαμηλά στα βόρεια τμήματα τους)
(στ) Κρήτη (χιόνια σε ορεινά και τοπικά σε ημιορεινά της δυτικής Κρήτης)

ΧΙΟΝΙΑ ΣΕ ΟΡΕΙΝΑ - ΗΜΙΟΡΕΙΝΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΣΧΕΔΟΝ ΠΕΔΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Στις ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές που σας προανέφερα, τα χιόνια θα απασχολήσουν εννοείται τα ορεινά, τα ημιορεινά αλλά και σε αρκετές περιοχές ακόμη και χαμηλότερα υψόμετρα.

Για παράδειγμα, μετά το βράδυ της Κυριακής και κατά τη διάρκεια της Δευτέρας - Τρίτης πρωί, οι χιονοπτώσεις στην Αθηνών - Λαμίας θα φτάσουν μέχρι τα 100-150 μέτρα υψόμετρο. Αντίστοιχα στην Κορίνθου - Τριπόλεως θα φτάσουν έως και τα 250-300 μέτρα. Οπότε μπορεί να καταστεί σαφές και το υψόμετρο των χιονοπτώσεων σε διάφορους νομούς που βρίσκονται κοντά στις Εθνικές Οδούς.

ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Στην Αττική, από το βράδυ της Κυριακής και ιδιαιτέρως τη Δευτέρα και την Τρίτη (μέχρι το πρωί - μεσημέρι), οι χιονοπτώσεις θα επηρεάζουν τμήματα του νομού από το υψόμετρο των 250-300 μέτρων και υψηλότερα. Με πιθανές εξάρσεις που μπορεί να έχουμε, ίσως οι χιονοπτώσεις κατέβουν και χαμηλότερα και επηρεάσουν και το κέντρο της πόλης.

Με λίγα λόγια, νομίζω ότι θα χιονίσει από τα βόρεια προάστια και βορειότερα, ενώ ακόμη δεν είναι σαφές αν θα χιονίσει στο κέντρο. Δίνω μια πιθανότητα γύρω στο 45-50% για πρόσκαιρη χιονόπτωση και στο κέντρο της πόλης της Αθήνας. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, εκτιμώ ότι έχει σχεδόν "κλειδώσει" η χιονόπτωση και σε χαμηλά υψόμετρα (τοπικά) στα βόρεια, δυτικά, βορειοδυτικά και βορειοανατολικά τμήματα του νομού.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΛΟΓΟ

Όπως όλοι γνωρίζουμε, ενδεχομένως να υπάρξουν και μικροαλλαγές στα επόμενα τρεξίματα των μοντέλων. Αφήνω λοιπόν την πρόγνωση σε αυτό το σημείο ως έχει και από τη μεριά μας ας αφήσουμε τον καιρό να πει την τελευταία κουβέντα και να μας φέρει εκπλήξεις, είτε θετικές είτε και αρνητικές για τους χιονόφιλους.

ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΟΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΖΕΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΜΑΣ

Πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις οφείλουμε πρώτα να σκεφτόμαστε και να ενεργούμε για τις 3 ακόλουθες κατηγορίες :

(α) Οικονομικά ασθενέστεροι πολίτες που δεν μπορούν να θερμάνουν τα σπίτια τους
(β) Άστεγοι
(γ) Αδέσποτα ζώα

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκεται η Περιφέρεια Αττικής για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων από την επικείμενη κακοκαιρία, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλης και η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και παράλληλα πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για τον καλύτερο συντονισμό και σχεδιασμό, με στόχο την αποφυγή και καλύτερη αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων από την επικείμενη κακοκαιρία, που αναμένεται να πλήξει την Αττική από το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής, σύμφωνα με την ΕΜΥ.


Ειδικότερα έχει τεθεί σε επιφυλακή όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας με εκχιονιστικά μηχανήματα για την περίπτωση ανάγκης διάνοιξης δρόμων που είναι στην αρμοδιότητά της και μηχανήματα άμεσης επέμβασης, με έμφαση σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας.


Παράλληλα ο Περιφερειάρχης Αττικής με επιστολή που απέστειλε προς τους 66 Δήμους της Αττικής τους καλεί, «με στόχο την καλύτερη προστασία, αλλά και την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών» να προχωρήσουν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα, όπως:

• Να βρίσκονται σε ετοιμότητα τα μηχανήματα και το προσωπικό που μπορούν να επιχειρήσουν για δράσεις αποχιονισμού στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητάς τους.
• Να διασφαλιστεί επαρκής ποσότητα αντιπαγετικού άλατος.
• Να διατεθούν θερμαινόμενοι χώροι για πολίτες που έχουν ανάγκη.
• Να υπάρξει μέριμνα για την ετοιμότητα των τμημάτων πολιτικής προστασίας, καθώς και των τυχόν εθελοντικών ομάδων των Δήμων που θα μπορούσαν να συνδράμουν.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, η Περιφέρεια Αττικής η οποία ήδη βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, εφόσον απαιτηθεί, θα συνδράμει στο έργο των Δήμων, όπου είναι εφικτό και με βάση την έκταση των φαινομένων, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Επισημαίνεται ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει στην αρμοδιότητά της την Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας μέχρι το ύψος της Μεταμόρφωσης και την Αθηνών - Κορίνθου μέχρι το ύψος της Μάνδρας. Τα τμήματα των Εθνικών Οδών από το ανωτέρω όρια και μετά ανήκουν στις εταιρείες – κοινοπραξίες στις οποίες έχει γίνει παραχώρηση και σε αυτές ανήκει η αρμοδιότητα δράσεων αποχιονισμού.

Επίσης για το δημοτικό οδικό δίκτυο σχετική αρμοδιότητα ενεργειών αποχιονισμού έχει ο οικείος Δήμος ο οποίος οφείλει να έχει προετοιμαστεί κατάλληλα (με προμήθεια άλατος, συντήρηση ίδιων μέσων αποχιονισμού, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί σε περιπτώσεις εκτάκτων καταστάσεων). Ωστόσο σε περίπτωση αδυναμίας διάνοιξης όλων των δρόμων του δημοτικού οδικού δικτύου, η Περιφέρεια Αττικής κατόπιν σχετικού αιτήματος του Δήμου, συνδράμει με δικά της μηχανήματα, όπως έγινε πρόσφατα στο Δήμο Βιλίων, καθώς προτεραιότητα είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη.

Η Περιφέρεια Αττικής όλο το τελευταίο διάστημα που η Αττική πλήττεται από την κακοκαιρία, βρίσκεται σε 24ωρη επαγρύπνηση, έθεσε σε πλήρη κινητοποίηση όλο τον διαθέσιμο μηχανισμό της (από μηχανήματα της Περιφέρειας και των εργολαβιών αποχιονισμού) και ενέργησε άμεσα προκειμένου να διατηρήσει ανοικτές βασικές κεντρικές αρτηρίες στις περιοχές που επλήγησαν συνδράμοντας παράλληλα και τους υπόλοιπους φορείς στο έργο τους, όπως έγινε στην περίπτωση της Εθνικής Οδού Αθηνών- Λαμίας μετά το Καπανδρίτι, όπου αν και εκτός αρμοδιότητάς της, συνέβαλε με δικά της μηχανήματα στην αποκατάσταση της κυκλοφορίας η οποία είχε διακοπεί.

Συστάσεις προς τους πολίτες για την καλύτερη προστασία τους


Η Περιφέρεια Αττικής συνιστά στους πολίτες να είναι προσεκτικοί, αποφεύγοντας ενέργειες που εκθέτουν σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα και να παρακολουθούν τα τακτικά δελτία πρόγνωσης της ΕΜΥ.

Ειδικότερα:
Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
• Να ενημερώνονται για τις προγνώσεις που αφορούν την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων.
• Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
• Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.
• Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.
• Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.
• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Αν μετακινούνται πεζοί :
• Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.
• Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα 200 κιλά κοκαΐνης στην Ισπανία οδήγησε στις δολοφονίες σε Βάρη - Κέρκυρα το 2020

Ελλάδα / Πόλεμος συμμοριών από Σερβία και Μαυροβούνιο στην Ελλάδα: Τα 200 κιλά κοκαΐνης στην Ισπανία και οι δολοφονίες σε Βάρη - Κέρκυρα το 2020

Δύο εκατ. κόστισε η διπλή δολοφονία στη Βάρη το 2020 - Για 60 ανθρωποκτονίες σε όλη την Ευρώπη κατηγορούνται οι εμπλεκόμενοι μαφιόζοι
NEWSROOM