Σεισμός

Νέα δημοσιεύματα για τα παράνομα «push-back» προσφύγων από την Ελλάδα: «Εδώ και χρόνια υπάρχουν υπόνοιες»

Νέα δημοσιεύματα για τα παράνομα «push-back» προσφύγων από την Ελλάδα: «Εδώ και χρόνια υπάρχουν υπόνοιες» Facebook Twitter
5

Kαι σήμερα, ο γερμανικός τύπος εστιάζει στο χθεσινό δημοσίευμα του Spiegel, το οποίο επικαλούμενο τουρκικές πηγές, αναφέρεται σε χιλιάδες παράνομα «push-back» προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα προς την Τουρκία.

Mε αφορμή το ρεπορτάζ του Spiegel Online, σύμφωνα με το οποίο, βάσει τουρκικών στοιχείων, γίνονται παράνομες, βίαιες απωθήσεις προσφύγων μεταναστών από την περιοχή του Έβρου προς την Τουρκία, πολλά γερμανικά μέσα συνεχίζουν να εστιάζουν στο θέμα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα TAZ, βάσει των όσων γράφει το Spiegel, επικαλούμενο έγγραφα του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών, μέσα στους προηγούμενους δώδεκα μήνες σχεδόν 60.000 άνθρωποι επαναπροωθήθηκαν παράνομα στην Τουρκία από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο. «Η Ελλάδα απορρίπτει τις κατηγορίες» αναφέρει η TAZ με την Ύπατη Αρμοστεία να τονίζει πως έχει θέσει πολλές φορές υπ' όψιν των ελληνικών αρχών, τις μαρτυρίες για άτυπες και αναγκαστικές επιστροφές.

Η Στέλλα Νάνου, υπεύθυνη επικοινωνίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ανέφερε στην TAZ: «Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει καταγράψει τα τελευταία χρόνια αρκετές μαρτυρίες για άτυπες αναγκαστικές επιστροφές από την Ελλάδα στην Τουρκία στην περιοχή του Έβρου. Αυτές οι αναφορές δημιουργούν σοβαρή ανησυχία ενώ τις έχουμε θέσει πολλές φορές υπ'όψιν των ελληνικών αρχών, ζητώντας τη διερεύνηση αυτών των περιστατικών.

Σύμφωνα με την TAZ, πρόσφυγες και μετανάστες που συλλαμβάνονται από τη συνοριοφυλακή επαναπροωθούνται στην Τουρκία «συνήθως με βία» αντί να στέλνονται σε κέντρα πρώτης υποδοχής. Η TAZ κλείνοντας σημειώνει: «Τον Ιούλιο αναδείχθηκε πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Νέα Δημοκρατία και ανακοίνωσε μια πιο σκληρή πολιτική στα θέματα ασύλου. Η Άγκυρα φοβήθηκε προφανώς την αύξηση των παράνομων επαναπροωθήσεων και έδωσε τώρα στη δημοσιότητα στοιχεία για τα push-back».

Aνθρωπιστικές οργανώσεις και δικηγόροι μιλούν εδώ και χρόνια για το θέμα


Εδώ και χρόνια ΜΚΟ κάνουν λόγο για επαναπροωθήσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, γράφει η Zeit. Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται και η Zeit Online, παραθέτοντας την ελληνική αντίδραση στα τουρκικά στοιχεία, που επικαλείται το Spiegel.

Εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση «έχει διαψεύσει αυτές τις κατηγορίες πολλές φορές» συμπληρώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου». Από την άλλη, η Zeit Online σημειώνει ότι «εδώ και χρόνια υπάρχουν υπόνοιες για push-back» και παρατηρεί ότι «πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις και δικηγόροι επιρρίπτουν εδώ και χρόνια στην Ελλάδα ότι οι ελληνικές αρχές απωθούν άμεσα πρόσφυγες και μετανάστες από το μεθοριακό ποτάμι του Έβρου στην Τουρκία». Συμπληρώνει επίσης ότι αυτές οι παράνομες επαναπροωθήσεις, γνωστές ως push-back, απαγορεύονται από το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο. Αντίθετα τα κράτη που δέχονται ενδεχόμενους αιτούντες άσυλο υποχρεούνται να τους δώσουν πρόσβαση σε μια αποτελεσματική διαδικασία ασύλου».

Για το ίδιο θέμα το περιοδικό Focus στην ηλεκτρονική του έκδοση σημειώνει: «Στο μεταξύ οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία προς την Ελλάδα διαρκώς αυξάνονται (...) Aυτό έχει ως συνέπεια, τα κέντρα πρώτης καταγραφής στα ελληνικά νησιά να παραμένουν υπερπλήρη, μολονότι καθημερινά εκατοντάδες μετανάστες μεταφέρονται στην ενδοχώρα. Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν καλές πιθανότητες να λάβουν άσυλο στην Ελλάδα.».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Ελλάδα
5

Σεισμός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
αν δεν ηταν τραγικη θα ειχε πλακα η κατασταση. Η ελλαδα κατηγορειται που κανει push back στην Τουρκια η δε Τουρκια που τους απελαυνει δεν κατηγορειται; Δηλαδη αυτοι κινδυνευουν και στην Αλγερια και στην Τουρκια; Μονο Ελλαδα αισθανονται ασφαλης;
Να ζητήσουμε ένα μεγάλο συγνώμη που δεν δεχόμαστε κατά μέσο όρο 200.000 ανθρώπους τον χρόνο, αλλά τους μισούς, από τη Γερμανία και την Τουρκία.Συγνώμη επίσης που μιλάμε ακόμα Ελληνικά στην «περιοχή» και υψώνουμε τυπικά τουλάχιστον, σημαία.