Για την επικινδυνότητα των μικροσωματιδίων καπνού που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα μετά τις πυρκαγιές μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Παναγιώτης Μπεχράκης, καθώς μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσουν μέχρι καρκίνο.

 

«Αυτά τα μικροσωματίδια που παράγονται από τις πυρκαγιές των δασών έχουν αυξημένη τοξικότητα και πρέπει όσο μπορούμε να τα αποφεύγουμε», ανέφερε στον ΣΚΑΪ, σημειώνοντας ότι μακροχρόνια εισπνοή τους μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας

 

Όπως εξήγησε, τα συγκεκριμένα μικροσωματίδια έχουν αεροδυναμικό σχήμα και πολύ μικρή διάμετρο έτσι ώστε παρασύρονται από εισπνεόμενο ρεύμα αέρος και φτάνουν πολύ βαθιά μέσα στο αναπνευστικό σύστημα όπου διεγείρουν έναν μηχανισμό φλεγμονής που προσβάλλει όλα τα όργανα αρχίζοντας πρώτα από το αναπνευστικό, αλλά και από το κυκλοφορικό.

 

«Ευθύνονται για υπερτασικά επεισόδια, αρρυθμίες, στεφανιαία προβλήματα κι έχουν αποδειχθεί ότι είναι ακόμα και καρκινογόνα μακροπρόθεσμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Αναφορικά με τα μικρά παιδιά, συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή, σημειώνοντας ότι όταν βγουν έξω κι εκτεθούν σε τέτοιου είδους περιβάλλον, «τρέχουν, παίζουν, κινούνται άρα εισπνέουν μεγάλη ποσότητα αέρος σε σχέση με το σωματικό τους βάρος, τον εισπνέουν με μεγάλη ροή και άρα η διεισδυτικότητα των σωματιδίων είναι δεδομένη».

 

«Και το χειρότερο είναι ότι το παιδί εισπνέει σε χαμηλό ύψος από την επιφάνεια του εδάφους. Οι μετρήσεις έχουν γίνει σε ύψος 2 μέτρων, ενώ το παιδί αναπνέει σε ύψος 40-50 εκατοστών. Η επίδραση τους στα παιδιά είναι πολύ μεγαλύτερη. Πρέπει να προστατεύσουμε τουλάχιστον τα παιδιά όσο μπορούμε», υπογράμμισε. 

 

Επιπλέον αναφέρθηκε στους κινδύνους για τις εγκύους, επισημαίνοντας ότι πρέπει να φροντίσουν να μην εκτεθούν και να μην εισπνεύσουν αυτόν τον ρύπο, «γιατί ξέρουμε ότι προκαλεί προβλήματα στο έμβρυο, όπως χαμηλό σωματικό βάρος, πρόωρο τοκετό κλπ».

 

Τέλος, ο κ. Μπεχράκης σημείωσε ότι άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα, άσθμα ή αναπνευστικά νοσήματα, «καλό είναι να φορούν μάσκα και να μείνουν στο σπίτι, να μην περπατάνε πολύ».